Idag flyttar vår blogg!
Ny adress är biblioteksbubbel.se
Vi ses där!
Livrustkammaren är alltid ett trevligt utflyktsmål, och just nu pågår en utställning där Nosebleed Studio porträtterat olika kungliga personer i mangastil. Bilderna är helt fantastiska!
Läs mer om utställningen Manga Royals på Livrustkammaren.
Om du inte har vägarna förbi Stockholm så kan du se bilderna och läsa berättelserna i boken ”Manga Royals Kungliga kläder i mangastil”
Under pandemiåret så har virus, pandemier och sjukdomar fått en större plats i litteraturen, men det har givetvis skrivits böcker om mystiska sjukdomar även före Corona. En del dystopier, där samhällen förstörts mer eller mindre medvetet, en del verklighetsbaserade
"Förvildade" av Rory Power är en oväntat fängslande dystopi med några år på nacken. På en avlägsen ö utanför USAs kust ligger internatskolan Raxter School for Girls. För lite drygt ett år sedan blev flickorna smittade av ett virus och skolan sattes i karantän. Först dog lärarna, sedan började flickorna få märkliga anfall, som antingen dödade dem, eller förvandlade dem. Nu väntar Hetty och hennes kamrater på botemedlet som regeringen lovat dem, om de bara håller karantänen. En dag försvinner Hettys bästa vän, och det som avslöjas i sökandet efter henne ställer allt de trott på ända…
Trilogin "Edens blod" av Julie Kagawa är också en dystopi, första boken heter "De odödligas regler". Världen drabbades av ett fruktansvärt virus, och vampyrerna tog makten. Människorna samlas i resterna av städer, där de ägs av vampyrer som ser dem som "blodpåsar", mat. I utbyte så får de skydd och tillräckligt med mat för att överleva. Alla människor vill inte underordna sig vampyrerna utan lever utanför samhället, på bekostnad av de små bekvämligheter de kunde haft. Som om inte vampyrerna var nog så stryker smittade, zombieliknande varelser omkring på nätterna och attackerar allt som rör sig. Allison och hennes gäng letar förtvivlat efter mat längre och längre bort från den relativa tryggheten i den muromgärdade staden när hon hittar en skatt. En källare fylld av mat! När de ska ta hand om den inträffar en tragedi som förändrar Allisons liv för evigt...
Boken "Kattvinden" av Helena Öberg handlar om Mandas farfar som är mäklare och ska som sista uppdrag innan pensionen sälja ett förfallet, men värdefullt hus. Ett hus som det ryktas om är ett riktigt spökhus. Det märkliga är att han verkar ha varit där förut. Manda tycker det är läskigt, men ändå spännande och följer med farfar för att värdera lösöret i huset. När hon är på väg uppför trappan så kommer det en glaskula rullande nerför den. Och vem är skuggan i dörrfönstret i salongen? Tillslut börjar farfar berätta, en berättelse om två pojkar, ett hus, en sjukdom. Det visar sig även vara en berättelse om en stor hemlighet. Berättelsen i nutid berättas i text och berättelsen i dåtid med illustrationer vilket gör det till en speciell läsupplevelse.
Lättlästa "Sara och spanska sjukan" av Julie Gilbert är en del i serien "Överlevarna", där barn placeras i riktiga historiska händelser. Mitt under brinnande världskrig så sprider sig en dödlig sjukdom över världen. På grund av censuren verkar det till en början som att den kommer från Spanien, därav namnet. Sara bor i ett litet samhälle i USA och får ryktesvägen höra att hennes bästa väns familj blivit sjuka. Kan det vara den omtalade Spanska sjukan som spridit sig till deras stad? Ska hon våga hjälpa sin vän, fast hon vet att om hon blir sjuk så är risken stor att hon dör…Likheten med "vår" pandemi är slående, och samma tips för att slippa bli smittad fanns redan då!
Det finns även många faktaböcker om virus och sjukdomar, både sådana vi kan bli sjuka av nu, och sådana som blivit utrotade med hjälp av vaccin.
"Pest och kolera" av Magnus och Nina Västerbro är en av mina favoriter i denna kategori! Tydligt upplagd med bilder och text som både berättar om de olika sjukdomarna på ett spännande vis! Johan Egerkrans står för illustrationerna. Till boken finns en lärarhandledning som du kan ladda ner: Lärarhandledning Pest och Kolera
Boken "Världens hemskaste sjukdomar" av Ida Kjellin och Sofia Bergström är en bok som baseras på Svts barnprogram med samma namn. Nu i höst släpptes "Världens hemskaste sjukdomar 2". Båda böckerna är illustrerade av Kevin Oldberg. Det passar lika bra för vuxna, hemma hos mig satt hela familjen bokad när det var dags för ett nytt avsnitt. Missade du den? Den finns tillgänglig på SVTPlay barn
Sist men inte minst, en bok som handlar om just Covid 19. Pernilla Gesen har skrivit boken "Fakta om Covid 19" och i den finns allt det som vi levt med och lärt oss under de senaste 18 månaderna. Vad som händer nu, när restriktionerna släppt, kan vi bara sia om.
Igår var det dags för höstens andra Bokfika för mellanstadiet på Rinnebäcksskolan. Eftersom att det snart är Halloween så passade Linda och jag på att ha Spöktema och andra läskigheter.
Även denna gång blev det fullt i biblioteket, 15 läs-och fikasugna elever kom. De både fick och gav boktips. Elevernas egna boktips var: Olympens hjältar av Rick Riordan, Djupgraven av Camilla och Viveca Sten, Eldprovet av Lene Kaaberbøl och Harry Potter av J K Rowling.
Linda tipsade om Flatworld Häxmästaren på Kvarneberg av Nils Håkansson, Hemmet för bortrövade barn: Planen av Camilla Lagerqvist och Vera Svansons dagbok för tacoälskare och Halloweenfantaster av Moa de Bruin, jag tipsade om Salen av Nina och Willem Källmodin, Modern Väsenologi av Ingela Korsell och Gömstället av Pam Smy. Eftersom att fyrorna läser om vikingar så passade vi på att tipsa om Halvdan Viking av Martin Widmark och Asynja av Elisabeth Östnäs och Lina Nejdestam också.
När vi var tvungna att avsluta och gå hem så önskade eleverna genast fler bokfikor! Att nästa tillfälle är för lågstadiet föll inte alls i god jord 🙂 Tur att Linda och jag redan planerat att fortsätta nästa termin!
Ringaren i Notre Dame
Moby Dick
Oliver Twist
En världsomsegling under havet
Robinson Kruse
Anledningen till att vi valde att beställa in de lättlästa böckerna är att alla elever ska orka/klara att läsa igenom en hel bok. På så sätt kan alla elever "lära känna" en klassisk karaktär som t e x Oliver Twist eller professor Arronax (från En världsomsegling under havet)
När eleverna har läst ut sin bok ska de diskutera boken tillsammans med andra elever i grupp. De sitter då med elever som har läst andra klassiker än vad de själva har läst. Tillsammans diskuterar de bl a
- Tidsepoken när boken är skriven. Hur märks det på handlingen i boken?
- Författaren. Har författarens liv präglat bokens innehåll?
- Hur är språket i boken?
Det är så kul att sitta med i grupperna och lyssna på när eleverna diskuterar sina böcker! Tack vare att böckerna är så lättlästa så kan eleverna lägga tid och energi på att läsa om författaren och epoken och att fundera på hur tiden och författarens liv eventuellt har präglat bokens innehåll.
Avslutningsvis ska eleverna lämna in en skriftlig analys över sin bok eftersom punkterna från bokdiskussionerna även ska redovisas skriftligt.
Ett lyckat projekt!
Efter fem år börjar märkliga saker att hända. Oförklarliga
olyckor och vad är det de ser skymta fram i spegeln? Det verkar inte bättre än
att Marys makt börjat visa sig.
Mary Will I Die är en engelsk ungdomsrysare med ett lättillgängligt
språk och en handling som snabbt greppar tag, en handling som förutom spökhistorien
också berör klassiska teman som popularitet, mobbing och att hitta sin identitet.
Spökhistorien är precis lagom kuslig för målgruppen och det
är inte utan att jag minns känslan av att kalla på Svarta Madam framför
spegeln. Var det inte något som skymtade till ändå?
Happy Halloween!
Katja och Linda från folkbiblioteket hade med sig god fika och eleverna började med att ta för sig av saften och kakorna.
Sedan pratade jag, Katja och Linda växelvis om olika böcker vi ville berätta om, vi pratade om fem böcker var. Det blev en blandning av nya och lite äldre böcker. Det var också en blandning med olika genrer på böckerna. Både fantasy, vardagsberättelser och grafiska berättelser hade vi med.
Till slut fick eleverna välja varsin bok av de vi berättat om. Böckerna som valdes beställs direkt till eleverna och om ca två veckor får eleverna sin bok som en gåva från folkbiblioteket.
En härlig eftermiddag!
Likt alla andra vet My två saker med säkerhet. Dagen hon ska dö och det sista hon kommer se. En del ser eld, vatten eller bara mörker men My ser ett par intensiva gröna ögon. My har betydligt kortare tid kvar än de flesta andra, hon har bara ett år kvar att leva och kommer bara bli 18 år.
När My påbörjat nedräkningen för sitt sista år gör hon allt
för att hitta ett sätt att lura döden, komma undan och kunna kringgå sitt
dödsdatum. En kväll träffar hon den mystiske Theodor Edh som kommer med insinuationer
kring att han kanske vet ett sätt att komma undan sitt förutbestämda öde. Theodor
som visar sig ha de mest intensivt gröna ögon som My sett.
My dras oundvikligen mot Theodor, börjar att försumma sin
bästa vän Märtha och sina föräldrar, alla som vill vara med henne så mycket som
möjligt innan hennes tid runnit ut. Vem är egentligen Theodor? Har han
verkligen svaret på hur man kan lura döden?
Tidsfördriv är Matilda Gunnarsson Rathsmans debut och
en roman som är svår att lägga ifrån sig, en riktig bladvändare. Tidsfördriv
passar högstadiet.
En allra bästa vän vill väl alla ha. För vissa människor är det ett djur, som är den allra bästa vännen.
För Peter i boken Pax, resan hem av Sara Pennypacker är det så. Hans allra bästa vän är räven Pax, en liten hitteräv, som han tog hand om när Pax var en liten rävunge och lämnats ensam i skogen.
I den första boken om Pax, Min vän Pax, växer Pax upp hos Peter och blir en vuxen räv, som längtar till skogen, men som alltid kommer tillbaka till Peter igen. Peter och Pax har en sorts ordlös kommunikation.De kan känna varandras känslor och är duktiga på att läsa av varandra, trots att de är en människa och en räv.
När Peter är åtta år dör hans mamma och han lever ensam med sin pappa. Det blir krig och Peters pappa blir inkallad till armén. Peter måste bo hos sin farfar, som bor en lång bit bort och han får inte ta med sig Pax. Han måste lämna sin allra bästa vän i skogen och allt sedan dess lever han med skuldkänslorna efter att ha lämnat Pax till sitt öde och saknaden efter sin vän.
När vi möter Peter igen i den andra boken om Pax. Pax, resan hem är .Peter tretton år och har mist även sin pappa . Han har stupat i kriget. Peter har blivit "adopterad" av Vola, en kvinna, som bor en bit ifrån hans farfar. Peter är händig och har hjälpt Vola att bygga hennes nya hus.
Saknaden efter Pax finns ständigt med honom, ibland tycker han att han ser sin lilla räv, men det är aldrig han. Peter lever också med saknaden efter båda sina föräldrar. Farfar är en hårdför gammal man och inte en person man pratar om känslor med. Peter har bestämt sig för att aldrig mer fästa sig vid någon. Han vill aldrig mer bli så ledsen, som han varit. När Vola erbjuder honom att mer permanent flytta in hos henne, bestämmer han sig för att ge sig iväg. Han orkar inte riskera att förlora ytterligare någon han älskar.
Efter kriget, har vattendrag blivit förgiftade av kemikalier och grupper av unga volontärer är ute och renar vattnet. Peter ansluter sig till en sådan grupp och ger sig iväg. De arbetar nära platsen i skogen där Peter lämnade Pax en dag,
för mera än ett år sedan.Trots att han inte vill det börjar han drömma om att få träffa Pax igen.
Samtidigt har Pax lyckats att skaffa sig ett riktigt rävliv och han har en liten familj. Ragg och han har tre stycken små ungar. En dag är Pax tvungen att ge sig iväg för att leta efter mat. Hans lilla dotter följer med honom och de rör sig runt den stora vattenreservoaren.
På något sätt kommer hans och Peters vägar att korsas. "Pax kände igen sin pojke...Pax hade strukit kinden mot Peters jeans. Peter visste att det betydde att Pax gjort honom till sin igen. Tydligen hade han blivit förlåten."
Samira Karlsson är tillbaka med ett nytt mysterium att sätta klorna i! En massa nya katter börjar dyka upp på Rosengård. De är smala, tufsiga och verkar rädda. Ingen av dem vill prata med Samira, Kattis eller någon av de andra kattspionerna. Dags att hämta spiongrejerna och börja undersöka. Efter lite hjälp av Atlas och kråkan Håkan så får de reda på att katterna kommer från Möllan. Samira och Pälsa beger sig dit och upptäcker snabbt att något är väldigt fel. Dessutom när de är som i störst knipa dyker Salome upp, vad gör hon här?
Precis som i första boken om Samira Karlsson och kattpionerna är miljöerna bekanta och Anna Nilssons illustrationer fångar verkligen Malmö. Den här gången handlar boken inte bara om uppdraget som katterna tar sig an utan Anja fångar också upp flyktingfrågan i och med katterna som behöver lämna Möllan. Viss retorik känns igen och jag tror att boken ger ett utmärkt tillfälle att prata om desinformation och mänskliga rättigheter. Jag gillade första boken men jag tror faktiskt att jag gillar denna ännu lite mer.
Ser fram emot att läsa mer om Samira och de andra kattspionerna och vad som egentligen händer bland djuren i Malmö! Yalla Mjau!
Nyfiken på mer? Läs då Emmas inlägg om Man lever bara nio gånger.
Onsdagen den 8/9 hade Bokfika för mellanstadiet premiär på Rinnebäcksskolan och i onsdags 6/10 var det dags för lågstadiet att Bokfika. Linda, som är barn och ungdomsbibliotekarie på folkbiblioteket i Kävlinge, och jag har samarbetat i några år nu för att bygga en bro från skolbiblioteket till folkbiblioteket. Vi tror att eleverna har lättare att hitta till folkbiblioteket om de redan känner någon som arbetar där.
Vi har haft olika upplägg, från början hade vi Bokklubb där vi pratade olika bokserier, som en hade behövt läsa innan träffen, och nu testar vi traditionell Bokfika där Linda och jag förbereder böcker, men där eleverna jättegärna får prata om sina favoriter också!
Uppslutningen på båda träffarna var stor, det känns jätteroligt att få prata böcker med så många lässugna elever! (Givetvis coronaanpassat) Eleverna var väldigt duktiga på att tipsa om egna favoriter, och de tipsen är ju de bästa! Fikan är såklart också viktig 🙂
Vi tänker oss två träffar till under hösten, en för mellanstadiet och en för lågstadiet och hoppas att de blir lika välbesökta som de två första!
I tisdags hade årskurs 2 på Lackalängaskolan och Ljungenskolan äran att få besök av en livs levande författare. Hon var inte på skärm, hon var LIVE i klassrummet! Vilken lycka! Emma Karinsdotter tog oss med i Livets hårda skola och berättade att hon bland annat skrivit om Lisbet och Sambakungen och Tusen stjärnors ö.
Innan besöket hade både jag och lärarna läst högt ur den första boken om Lisbet och Sambakungen (som heter just så). Vi hade bekantat oss en del med karaktärerna. Lisbet (älskar att rita) bor hos sin farmor som konstant äter geléhallon och som vill bli kallad Sambakungen. Det finns även en Piratkatt som heter Sixten med i hushållet. Emma läste högt och pratade om sitt skrivande och skapande. Den senaste boken En ful jul blev väldigt lång eftersom hon tyckte den var så rolig att skriva.Det har blivit många diskussioner om skolbibliotek och dess verksamhet sedan dess. Vi har diskuterat dessa frågor i vår skolbiblioteksgrupp som träffas varje vecka, men också med våra rektorer och med alla lärare ute på skolorna som vi bibliotekarier arbetar med.
För några år sedan deltog skolbiblioteksgruppen i en av Skolverkets moduler "Kritisk användning av nätet". Då diskuterade vi forskning i området kopplat till den undervisning i källkritik som vi själva utför på skolorna.
I våras diskuterade vi SOU-rapporten "Skolbibliotek för bildning och utbildning". Denna rapport var omfattande men vi läste in oss på varsin del och kunde då få ett helhetsgrepp om rapporten.
I höst har vi bestämt att vi ska diskutera Maria Schedvins utmärkta bok "Hållbar skolbiblioteksutveckling". Boken är enkel och lättläst men verkligen spot-on på hur man kan utveckla sin verksamhet kring skolbiblioteket och bibliotekariens pedagogiska arbete tillsammans med lärare och rektorer. I slutet på varje kapitel finns bra (sammanfattande) punkter "att fundera vidare på". I eftermiddag när vi träffas i skolbiblioteksgruppen ska vi börja med att diskutera de första två kapitlen i denna bok.
Vi har en bra struktur för skolbiblioteksverksamhet i Kävlinge kommun. Diskussioner om hur verksamheten kan förändras och utvecklas behövs ändå. Det är viktigt att lyfta blicken och titta på sin verksamhet och fundera på vad man gör, vad man inte gör och hur man kan förbättras.
Jag ser fram emot en eftermiddag med givande diskussioner!
En perfekt serie för dig som gillar djur och maskiner och inte är lika intresserad av fotboll och matte.
Hugo, som går i mellanstadiet åker varje dag efter skolan, till sin morfar, för att hjälpa honom på hans bondgård. Hugo har redan hjälpt morfar i flera år, med att köra traktor, plöja, så och harva. Så när morfar får en hjärtinfarkt och måste in på sjukhus ett tag, bestämmer sig Hugo för att hjälpa honom att bli klar med vårbruket.
Hugos mamma är väldigt orolig och förstår inte alls hur Hugo skall klara det, men han är bestämd och jobbar på morfars gård varje dag efter skolan och tills det blir mörkt. På helgerna är han uppe tidigt och sticker iväg med traktorn ut på åkern. På gården finns också får och höns för Hugo att ta hand om.
Lite hjälp får han dock av grannen Ann, som också har en bondgård.
Innan midsommar packade jag ner böckerna i det gamla biblioteksrummet och under september månad har böckerna packats upp och ställts in på sina platser i de nya bokhyllorna i det nya skolbiblioteket.
Biblioteket har fått rymliga lokaler, med två rum. I det ena rummet finns bl a en soffa, där eleverna kan sitta och läsa eller lyssna på bokprat. I det andra rummet finns flera runda bord, med stolar, där
eleverna kan sitta och jobba med skolarbete och läsa.
I onsdags kom alla klasser i tur och ordning till det nya biblioteket, för att vara med på invigning.
Jag fick "klippa bandet" sju gånger och många salta pinnar åts och det skålades i päroncider(alkoholfri)
Jag gläds verkligen med eleverna och pedagogerna åt deras nya, fina bibliotek!
Efter lite drygt en månad på nya jobbet är jag redo för att
göra bloggdebut! Martina heter jag och jobbar numera som skolbibliotekarie på
Korsbackaskolan. Mycket nytt att sätta
sig in i och läsningen har blivit lidande, men nu har jag börjat komma i gång!
Nu har jag precis läst ut Syster av Sofia Nordin. Syster
handlar om Magda som hamnar på det skyddade boendet Jordasång efter att hon flytt från sin våldsamma pappa tillsammans med sin mamma och lillasyster.
Jordasång drivs av den karismatiska Syster och hon styr
Jordasång med en fast hand. Är hon egentligen så olik Magdas pappa? Världen
utanför Jordasång känns plötsligt väldigt långt borta för Magda, här finns ett
helt nytt liv, ett helt nytt tankesätt och här finns ju Attila med det lockiga
håret och bruna ögonen.
Syster är en bok som inte riktigt följer spelreglerna, här
behandlas icke normativa relationer, samtycke och vikten av att själv få
bestämma hur man leva sitt liv utan några uppenbara moralkakor eller tydliga
ställningstaganden. Som läsare tvingas jag reflektera både en och två gånger
kring mina egna känslor kring karaktärernas beslut.
Boken passar främst högstadiet.
I omklädningsrummet jämför (de perfekta) tjejerna sina kroppar och Emma känner sig jämt så ful och fel. Emmas strategi är att synas och märkas så lite som möjligt, men hon avskyr sig själv för det också. Varför måste det vara så här? Varför kan ingen säga till Ida att hon mobbar? Varför måste killarna kommentera tjejerna precis hela tiden?
Extra jobbigt är det med Clara som var Emmas bästis förut. Men plötsligt så bytte Clara kompisar och Emma blev som luft för henne. Nu tillhör Clara innegänget och verkar ha glömt allt kul som hon gjort med Emma förr.
En dag ser Emma en lapp där orden "Du är fin som du är" är skrivet med rosa text. Det dyker upp flera liknande lappar på olika ställen i skolan. Vem är det som skriver dessa lappar? Emma får plötsligt energi. Kanske vågar hon ändå göra motstånd!
Så jävla operfekt är Charlotte Cederlunds alldeles nya och välskrivna ungdomsbok. Cederlund beskriver väl hur det kan kännas att gå på högstadiet och känna sig "operfekt". Tyvärr är det nog många tonåringar som känner så här av olika anledningar. Det är dock inte säkert att de mest perfekta ungdomarna är de som mår bäst. Vad är det egentligen att vara perfekt?
Så jävla operfekt är en mycket bra ungdomsbok i detta viktiga ämne!
Titel: Så jävla operfekt, Författare; Charlotte Cederlund, Förlag: Opal
Titeln på boken lockar många, både vuxna och barn! ”Så funkar krig och konflikter” är skriven av Niki Walker och är lättillgänglig och informativ. Innehållsförteckningen gör det lätt att starta i vilken ände av boken en vill, den behöver absolut inte läsas kronologiskt utan en kan fördjupa sig i vilken del en önskar. Uppslagen innehåller både text och illustrationer och på vissa uppslag är det reportage om personer som deltagit i olika krig eller konflikter, eller som rapporterat om dessa.
Boken är fullspäckad med intressanta fakta, hur krig och konflikter startar, men även hur en kan lösa dem.
Ny månad med temat Skördetid!
Potatisens dröm
av Annika Sandelin och Karoliina Pertamo
Om du funderar på vad din ekologiska delikatesspotatis drömmer om kan du läsa denna underbara diktbok. Potatisen drömmer om livet som det blev och som det kunde blivit. Tomaten tvekar omkring vad hon ska bli - ketchup eller...? Greg Grönwalls tupp ("som var tystlåten redan som ägg") och räkan som blir kär i gäddan i dikten Räkromans är några av de andra rara karaktärerna och dikterna som finns med. Älskar illustrationerna!
Ett sista brev
av Antonis Papatheodoulou och Iris Samartzi
Om att skörda under livets höst handlar denna lilla vackra bilderbok. Herr Kostas arbetar sin sista dag som den enda brevbäraren på en ö. Det har varit ett tufft arbetsliv, han har fått springa för att hålla nyheterna färska, skydda för att nyheter också kan vara känsliga. Ibland var breven bilder och ibland fick Herr Kostas läsa breven högt så de blev ord. Denna sista dag vill Herr Kostas ta adjö och berätta för alla att han går i pension. Men...ingen är hemma, ingen väntar vid dörren som vanligt, det är alldeles tomt. Men, han hittar ett sista brev i botten på sin väska som måste delas ut till andra sidan av ön...
På prao Bonden
av Anna Hansson och Emelie Stigwan
Just nu börjar bönderna i Skåne ta upp sockerbetorna ur jorden! Stora bethögar ska snart pryda de leriga åkrarna. Lass efter lass kommer sen köras till Örtofta sockerbruk och bli till socker, sirap och melass. Läs om en annan sorts bonde i denna börja läsa bok. Här möter vi Max i 2B som får vara på prao - alltså prova på ett yrke, hos mjölkbonden Tom. Lästräning varvat med mjölknyttig fakta och roliga bilder i ett paket!
Född till hjälte
av Rick Riordan
Jag spånade kring temat Skördetid tillsammans med elever i sexan på Lackalängaskolan. Plötsligt ropade en av eleverna -jag har det! Demeter! Demeter är ju en grekisk och romersk gudinna för grönt och skörd. Percy Jackson!
Därför fick jag äntligen sätta mig med en gammal goding, jag har ju förstått på eleverna att den är något alldeles extra. Jag kan bara stämma in. Jag fångades direkt och ville bara låsa in mig och läsa! Percy Jackson är 12 år och kallar sig själv "ett problembarn", han går på en skola tillsammans med andra "problembarn". Percy har bytt skolor under hela sitt liv och även kastats ut flertalet gånger. Han har diagnosen Adhd och dyslexi enligt den världs mått som vi nu lever i. Plötsligt händer det skumma grejor och en lärare förvandlas till ett monster framför hans ögon. Percy får fly och hamnar på ett sommarläger för halvblod eller halvgudar. De grekiska gudarna verkar nämligen fortfarande i universum och de som är halvblod har mammor och pappor som är gudar/gudinnor och människor. Det visar sig snart att Percy också är en halvgud eller hjälte. Dyslexin då? Den kom sig bara av att halvgudars ögon bäst kan läsa klassisk grekiska. Adhd är bara tecken på snabba reflexer och en styrka som gjord för hjältar på slagfält. Jag är glad att jag har hela äventyret framför mig! Spännande!
Jag fixar middan
av Johanna Westman
Vad vore skördetiden utan maten? I denna härliga kokbok för unga kockar hittar du 52 recept, ett för varje vecka under ett år. Johanna tänker nämligen att barn och unga skulle kunna laga mat en dag i veckan.
Årets teman var Demokrati! Läs, läs, läs! och Nordisk litteratur!
Min bokmässa inleddes med seminariet Läsfrämjande 2021 och här ställde man inledningsvis frågan om: Varför läsning är så viktigt?
Man kan inte förstå världen utan böcker! sa Svante Weyler som även menar att slaget om läsningen står i skolan eftersom det är där vi möter alla Sveriges barn och ungdomar!
Andra argument för läsning under seminariet var att våra ungdomar måste erövra språket, vi kan lättare bli lurade av bilder än av skriven text. De ungdomar som inte läser kommer ut från grundskolan med endast ca 16000 -17000 ord i bagaget. Detta kan jämföras med de ungdomar som läser regelbundet som får ett ordförråd på ca 50000-60000 ord. Att läsa och vara en läsare är alltså ytterst en helt avgörande demokratifråga.
Alla på seminariet var naturligtvis överens om att läsning är mycket viktigt. Det är frågan om hur vi får dagens unga att läsa som är det svåra. Weyler menar att vi måste ge de som arbetar med läsning i skolan redskapen och självkänslan för att kunna utföra detta arbetet riktigt bra. Det är i skolan som kampen om makten via utvecklad läsförmåga och läsintresse sker.
Här saknade jag personligen en koppling till skolbibliotek och bibliotekariers samarbete med lärare kring lässtimulans och läsutveckling. Detta diskuterades tyvärr inte under detta seminarie. Däremot diskuterades det, av regeringen, alldeles nyinrättade Läsrådet och hur de förväntas arbeta.
Under nästa seminarium "Läslust, läsglädje och litteraturdidaktik" samtalade en författare (Christina Wahlden) med en forskare (Mary Ingemarsson) och en skolbibliotekarie (vår förra kollega Maria Heimer).
Maria Heimer berättade om sitt goda arbete som skolbibliotekarie med läsfrämjande arbete i alla klasser och även mot både lärare och vårdnadshavare. Christina Wahlden besöker varje år många skolor i Sverige som författare. Hon menar att det inte är annat än en stor skandal att så många som hälften av alla Sveriges skolbarn står utan ett ordentligt skolbibliotek när man så tydligt ser vilken skillnad för läsintresse och läsförmåga som en bra skolbiblioteksverksamhet gör. Mary Ingemarsson framförde att det är så viktigt att lärarna själva läser böcker att de behöver få göra det på arbetstid. Lärarna behöver också arbeta mer och tydligare med lässtrategier i skolan. Via lässtrategier kan eleverna bli djupläsare.
Jag lyssnade på när Jenny Jägerfeldt pratade om sina böcker om Sigge. Böckerna heter Mitt storslagna liv och Min storslagna död. Sigge och hans mamma har det ganska tufft, var och en har de sina bekymmer. De har flyttat från Stockholm till mormor i Skärblacka. Nu ska Sigge börja i en ny skola och i en ny klass och han har sommaren på sig att göra en total makeover av sig själv. Nu måste han bli som alla andra och äntligen passa in.Teman i böckerna om Sigge är bl a skuld och skam. Detta kan tyckas vara svåra teman för mellanåldern (9-12 år) men i seminariet "Så lockas pojkar till läsning" talade man om just detta att inte underskatta barnen. Skriv inte för "lättuggat". Ta istället i ordentligt och få fart på berättelsen så att läsarna (de svårflirtade) killarna fastnar. Våga skriv svårläst även för yngre barn! Även under detta seminarium diskuterades hur vi ska få barn och ungdomar att läsa mer och författare Niklas Leavy poängterade här skolbibliotekens stora betydelse. "Skolor borde inte ha en krona i skolpeng om de inte har ett skolbibliotek"!
Under flera seminarium och diskussioner framfördes vikten av läsande förebilder. Även att försöka genomföra läsningen som en social företeelse i grupp, via högläsning eller bokcirklar kan göra läsningen lite roligare och kanske lättare för de som har ett läsmotstånd.
Traditionsenligt kom statens medieråd med sin nya rapport om ungas medievanor under bokmässedagarna. Det är alltid en intressant rapport att läsa och reflektera över. Här finns den senaste.
Även om jag tycker att jag tog del av många inspirerande och intressanta föreläsningar under årets bokmässa så hoppas jag verkligen att vi alla nästa år är tillbaka på Svenska mässan i Göteborg för "en vanlig" bokmässa.
Bokmässan är så mycket mer än endast intressanta föreläsningar och seminarier. Jag saknar verkligen bokutställningen! Och allt det där intressanta som man upptäcker och får ta del av som man inte visste att man letade efter. Och MINGLET som innebär möten med kända och okända personer och härliga vänner och kollegor!
En bokmässa upplevs allra bäst på plats!