onsdag 26 september 2018

Invigning av ny avdelning.

Igår träffade jag årets bokråd för första gången. Det består av elever från årskurs 1-6. Efter att ha presenterat oss för varandra var det så dags för mötets höjdpunkt.

Inspirerad av flera av mina kollegor har jag byggt ut fantasyhyllans innehåll och tillfört böcker som har övernaturliga inslag. Avdelningen heter numera fantastik. Det har varit ett trixande, stämplande och flyttande av böcker mer än en gång innan det blev bra.
För att göra det hela lite mer högtidligt och markera ordentligt att det är en nyordning blev det grandios invigning med fanfar och bandklippning. Egentligen är det bara till hälften färdigt, Hcf återstår att organisera om, men det möjliggör ju ännu en högtidlig invigning.

tisdag 25 september 2018

Warcross

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9177017803
Min tonåring hemma kom för en tid sedan hem med boken Warcross som han lånat på skolbiblioteket. Han började läsa och sedan låg han och läste, läste och läste i boken tills sista sidan var utläst. "En av de bästa böckerna jag läst" var hans omdöme efteråt.
Naturligtvis blev jag intresserad och ville läsa själv. Jag började läsa och det blev som med min son, när jag väl började läsa kunde jag knappt sluta. Och ja, jag gillar också boken, mycket! Warcross är lite ovanlig, den tillhör science fiction-genren utan att vara en dystopi.


New York-bon och datahackern Emika Chen är bokens huvudperson. Hon har regnbågsfärgat hår och drar snabbt runt i New York på sin eldrivna skateboard. Hennes älskade pappa var konstnär men efter hans död har livet blivit riktigt tufft. Pappan mådde inte alltid så bra och han efterlämnade en stor saknad men också stora spelskulder som nu Emika måste betala igen. Emika försöker få alla jobb hon kan för att få in pengar, hon jobbar extra på ett café och hon jagar brottslinger som polisen inte hinner med. Trots att hon kämpar på lyckas hon inte få ihop de pengar hon behöver. I berättelsens början är Emika och hennes rumskompis bara dagar ifrån att bli vräkta från sin lägenhet. De är efter med hyran och hyresvärden har gett Emika en frist på 72 h för att få fram pengar.


I Emikas värld finns Warcross som är "inte bara ett dataspel, det är ett sätt att leva." Miljontals människor spelar Warcross världen över varje dag och varje vår drar det officiella Warcrossmästerskapet igång. Mästerskapet följs på plats live i Tokyo av hundratusentals människor och det sänds naturligtvis på TV-skärmar över hela världen. Hideo Tanaka grundade Warcross, han är endast 21 år men redan stenrik och världskänd och han är Emikas stora idol. Hideo uppfann redan som 14-åring ett par tunna trådlösa metallglasögonen med inbyggda hörlurar, NeuroLink. Det är via NeuroLink som världen förändrades och Warcrosslivet började.


När Invigningsspelet för Warcrossmästerskapet är igång ser Emika en liten, liten möjlighet att kunna hacka spelet och på så sätt kunna stjäla ett spelobjekt som hon sedan kan sälja. Detta är såklart igen bra ide men Emika är i desperat behov av pengar så hon ser detta som sin sista möjlighet att kunna få in pengar till hyran. Morgonen efter kommer hyresvärden att vräka dem.
Hacket lyckas men det blir inte som Emika tänker. På något sätt kastas hon virtuellt in i spelet och alla - hela världen - ser plötsligt henne bland de andra spelarna. På bara några sekunder blir Emika en världskändis och det var inte tanken. Emika blir riktigt rädd, hon har hackat Warcrossspelet. Vad kommer att hända nu?

Ögonblicket efter ringer telefonen!

Warcross handlar om världen i en snar framtid där virtual reality är verklighet och där spelvärlden blandas ihop med den riktiga världen. Marie Lu skriver med ett spännande driv och man vill bara läsa vidare. Boken är tjock (332 s) men ändå lättläst och man vill hela tiden veta mer. Twisten på slutet var, för mig, totalt oväntad! Tur att del två redan är ute på engelska! Warcross är en science fiction för ungdomar men många filosofiska frågor ställs via händelser i boken. Sådana böcker är de allra bästa, de som inte lämnar en när sista sidan är utläst utan blir kvar i de frågor och funderingar som handlingen får igång.

För några år sedan läste jag Marie Lu´s Legend. Legend är första delen i en trilogi och bokserien är bra, spännande och läses fortfarande en hel del bland tonåringarna.

Jag tror att Warcross kommer att nå en ännu större läsarskara i och med att bokens handling utspelar sig i dataspelsvärlden. En värld som är verklighet och som fascinerar många av våra tonåringar - och vuxna med för den delen.

För mig var det bästa av allt med Warcross att få dela en läsupplevelse med min son!

måndag 24 september 2018

Författarbesök med Mårten Melin

Förra veckan hade åk 5 och 6 på Ljungen- och Lackalängaskolorna besök av författaren Mårten Melin. Han gav skrivtips och gjorde skrivövningar med eleverna och så fick de såklart ställa sina frågor. Och i vissa klasser fanns det gott om frågor. Jag hade dammsugit skolorna på Mårten Melins böcker och alla elever hade såklart(!?) läst en eller flera av böckerna inför besöket. En del klasser hade haft högläsning av någon bok.
En stor fördel med att ha Mårten på författarbesök är, förutom att han bor nära och är bra med eleverna, att han har skrivit så otroligt många böcker (över 70 and counting) på alla nivåer. Han skriver lättläst, har skriver dikter, han har novellsamlingar och romaner och någon av hans böcker finns översatta till arabiska, somali, tigrinja, polska... Det finns absolut inga ursäkter för att inte ha läst minst en bok!

Mårten berättade att han hade flera nya böcker på gång. Den allra senaste utgivna är Isdrottningen som handlar om en tjej som skjuter isbollar omkring sig, lite som Elsa i Frost. Eftersom hon inte har kontroll över sina krafter än går det lite illa ibland. Efter att Mårten visade upp boken var det flera (jag själv inkluderad) som genast ville låna, men problemet är ju att det alltid tar lite extra tid för oss på biblioteken att få böckerna. Även om de ges ut ett visst datum så måste vi vänta på plastning och etikettering och det tar någon vecka. Och trots att boken kom ut förra fredagen har jag ännu inte fått avisering om att den är skickad *väntar otåligt*.
 
 

fredag 21 september 2018

Pojken från längesen

"Litet skåp med spöke säljes". Så står det i en annons om ett gammalt skåp som mamma visar Tove. Mamma gillar gamla möbler och tittar ständigt efter sådana på internets olika köp- och säljsidor. De skrattar och pratar om annonsen och undrar förstås över det där med spöket.

Några dagar senare är mamma och Tove på återvinningsstationen för att slänga skräp. I den stora containern med brännbart ser Tove plötsligt skåpet ligga slängt. Spökskåpet alltså! Hon visar skåpet för mamma och de tycker båda att det är förfärligt att det fina skåpet slängs som sopor. Det är absolut förbjudet att ta saker från återvinningen men mamma lyckas ändå få med sig det lilla skåpet hem.

Skåpet passar perfekt i hörnet i Toves rum. Lite coolt att ha ett spökskåp i sitt rum. Första natten med skåpet i rummet vaknar Tove mitt i mörkaste natten. Hon hör ett konstigt suckande ljud. Suckarna komer från skåpet! Tove blir alldeles skräckslagen, springer in till mamma och pappa och sover där resten av natten. När det blir dag igen och skåpet står där som vanligt inbillar sig Tove att hon drömt alltihop. Det kan ju inte komma suckar från ett skåp! Ett skåp kan ju inte spöka - eller?

En natt några dagar senare vaknar Tove återigen mitt i natten. Då ser hon en liten, nästan genomskinlig pojke titta ut från skåpet. Hon blir rädd men ändå inte. Tove och Florian som pojken heter börjar prata med varandra...

Så här inleds boken Pojken från längesen skriven av Kerstin Lundberg Hahn. Det är en mycket välskriven och spännande bok för mellanstadieåldern i "mystik- och spökgenren".

Kerstin Lundberg Hahn gör mig aldrig besviken. Hon är en mycket skicklig författare som skriver för olika åldrar och i olika stilar. Nu väntar jag med spänning på hennes allra senaste bok Min hemliga tvilling. 

torsdag 20 september 2018

Bravelands, Splittrad flock

Bravelands heter savannen där lejonet Orädd levt sitt korta liv i flockens beskydd. Hans pappa Ädel är flockledare över Ädelklanen och Orädd och hans syster Tapper kan växa upp i trygghet.

I babianflocken Grönskogstruppen lever babianungen Tagg och hans vän Lera.

En elefantflock är på väg mot ett känt vattenhål och där ska ledaren hålla stormöte. Flockens ledare är Den stora modern, hon som har alla svar och löser alla konflikter för samtliga djur på savannen, förutom lejonen. I flocken finns även hennes barnbarn Himmel.

Dessa tre unga djurs öde kommer att korsas under berättelsens gång, samtidigt som Bravelands framtid skakar i sina grundvalar.
Den ömtåliga balansen på savannen har sedan urminnes tider reglerats av en enda självklar regel: Döda bara för att överleva.

Denna regel bryts av en flocklös lejonhanne som dödar Ädel och tar över Ädelflocken, Orädd undkommer döden som genom ett under.

Erin Hunter är en psedonym för flera olika författare som även skrivit den populära serien ”Warriors”
om huskatten Rost som förenar sig med en vildkattsklan.

Boken är spännande och handlar om vänskap, relationer, tapperhet och den eviga kampen om makt. Nästa del i serien heter ”Savannens lag” och på engelska finns det ytterligare två, "Blood and bone" och "Shifting shadows"

onsdag 19 september 2018

Sagostund med zombiesaga

Idag har det varit "Olympiadagen", massor av olika aktiviteter, för barnen på Olympia. På en av stationerna, biblioteket, sitter jag och väntar på att få läsa en alldeles ny bilderbok, "Mortina, ett helt vanligt zombiebarn" (text och bild: Barbara Cantini).
Funderar lite innan om jag verkligen skall välja den här sagan, vissa barn är bara sex år och kanske livrädda för spöken och zombier. Men jag bestämmer mig för att testa.

Mortina är ett helt vanligt zombiebarn, som bor i ett gammalt slott, med sin faster Krypta. Mortina är blek och har vackra lila ringar runt ögonen. Hon har en hund, som heter Rabies, som ingen vet om han egentligen lever eller är död. Mortina är annars ganska ensam, hennes högsta dröm är att få leka med de andra barnen i byn. Hon brukar smyga på dem, för att se vad de leker. En dag, när hon gör det, hör hon talas om Halloween, när barnen skall klä ut sig till spöken och zombies. Perfekt tänker Mortina, då kan hon smyga med utan att klä ut sig och äntligen få vara med och leka.
Men inte en enda korg att ha godiset i, finns att uppbringa i slottet. Till slut får Farbror Gnällspiks huvud duga, som korg(glöm inte att det är en zombiesaga) Farbror Gnällspik gnäller en massa när han skall vara korg, tills Mortina lovar att mata honom med feta maskar resten av året om han ställer upp. Mortina hittar de andra barnen, som är ute på bus eller godis vandring och hon får vara med dem. När de andra barnen visar sina läskigaste grimaser, kan inte Mortina låta bli att visa sitt bästa trick. Hon tappar huvudet...TADA...
Det blir alldeles, alldeles tyst! Men som i det bästa av sagoslut, blir de vänner och tycker att Mortina är otroligt häftig, hon är ju en RIKTIG zombie.

Spännande, rolig saga, som ur ett ovanligt perspektiv tar upp frågan om att få vara med och leka. Illustrerad med spännande bilder, med många detaljer.

tisdag 18 september 2018

Angerborns version av Skuggornas hus

Skuggornas hus delar namn med en skräckminiserie från 90-talet, som bygger på en bok av Bjarne Reuter. Jag älskade både boken och serien när jag var yngre (serien finns förresten på Öppet arkiv om ni blir sugna).
https://www.adlibris.com/se/bok/skuggornas-hus-9789129712872?campaignId=b757f967-589d-476e-b964-40bc14fc6f0c
Men den här gången är det en ny bladvändare av Ingelin Angerborn, som inte har någon annan koppling än namnet. Boken handlar om Sakarias som är 11 år. Det är höstlov och pappavecka, men pappa bara sviker och när han ställer in deras fiskeresa med kort varsel så får Sakarias nog och bestämmer sig för att bo hos farmor och farfar istället. Farföräldrarna bor i ett gammalt flerfamiljshus med snirkliga detaljer, en gnisslande hiss med gallergrind och stora målningar i trapphuset. När Sakarias kommer fram är lägenheten tom och medan han väntar utanför dörren tycker han sig se en märklig skugga av en person bredvid hissen. Han blir halvt ihjälskrämd, men tack och lov kommer farmor och farfar hem just i den stunden och de tror att han kanske bara inbillade sig.
Sakarias lov ligger tomt framför honom och när farmor berättar att det ska vara en tecknarkurs för barn på konstmuséet där hon jobbar så hakar han på. På kursen träffar han Salma, en tjej i hans egen ålder och när de får i uppgift att rita av varandra parar kursledaren ihop dem. Salma är verkligen jätteduktig och målar ett superfint porträtt av Sakarias, men när han ska rita av henne visar det sig bli någon helt annan. Sakarias kan inte alls förklara vad som hände. Det är ingen han känner, eller känner igen från någon film eller spel. På kvällen när han sitter hemma och klottrar lite utan att tänka visar det sig att han ritar samma flicka igen. Och den här gången står det en häst i skuggorna bakom henne. Sakarias får henne inte ur tankarna. Vem är hon? Var kommer hon ifrån? Och varför envisas hans undermedvetna, eller vad det nu är, med att skapa henne hela tiden?
Dessutom händer det konstiga saker i huset. Det är någon som går efter Sakarias i trappan, men när han tittar efter är det tomt. Det ringer på dörren utan att någon är där. Han känner en konstig doft, som av häst och stall i huset. Han hittar en brosch i trapphuset, men ingen verkar sakna den. Och så hör han konstiga ljud, som av en skriande häst, ute på gården.
Farmor och farfar tror naturligtvis att allt har en naturlig förklaring, men när han berättar för Salma verkar hon tycka att spöken är den mest naturliga förklaringen av dem alla. Även om Sakarias uppskattar att hon tar hans berättelse på allvar så vet han inte helt säkert om han vill ta reda på mer om vad som hänt. Han vill nog helst bara att spökerierna, eller vad det nu är, ska upphöra. Och det med en gång.


Det blir aldrig riktigt läskigt i Skuggornas hus, men precis som i flera andra av Angerborns böcker så är det småkusligt och mysrysigt. Det var inte många elever som reserverat boken i förväg, så jag passade på att norpa båda exemplaren av boken när de kom idag och så bokpratar jag dem för femmorna nästa vecka. Sen hoppas jag att det blir fart på reservationslistan.

Den vita räven

Den vita räven är en gripande berättelse som jag hoppas kommer att nå många läsare. Boken är tämligen lättläst med mycket vackra illustrationer som täcker hela sidor. Författaren och även illustratören heter Jackie Morris.
Sol får veta av sin pappas ,som arbetar i hamnen, att det stryker omkring en alldeles vit räv  där. Efter många dagars spaning och stort tålamod lyckas Sol etablera lite kontakt med den vilsekomna fjällräven genom att locka med mat. Sol känner sig, precis som räven, vilsen och ensam i den stora staden. Han mobbas hårt i skolan och har inga egentliga vänner. Sol längtar till mormor och morfar i Alaska där de bodde från början och vill bara tillbaka. Till slut övertalar han pappan att resa dit och med på färden är även fjällräven. På plats får räven tillbaka sin frihet och det nu på en plats som är den rätta. Platsen är även rätt för Sol och han vill stanna. Sol upplever också att han kommer närmre sin döda mamma genom mormors berättelser om henne. Mamman som var konstnär skulpterade bland annat en vacker fjällräv.
Det känns platt nu när jag försöker återge handlingen i berättelsen men så är den inte alls. trots det enkla språket förmedlar den väldigt mycket. Det är inte bara en söt djurberättelse utan även en berättelse om ens rötter och att finnas i ett sammanhang, att tillhöra. Jag får nästan en känsla av att historien grundar sig i en muntlig berättelse, den har must och märg och ett stänk av mystik. Läs och njut av ord och bild!

måndag 17 september 2018

Mumiens gåta avslutar trilogin om Eldsala

Vi har äntligen kommit till den sista delen om Herbert och Sally som råkar ut för hemskheter i sin lilla hemstad. Lena skrev om första delen Zombiefeber här på bubbel när den kom ut för över två år sedan. Del två Varulvens hemlighet är det ingen som skrivit om här och den var heller tyvärr inte riktigt lika bra, men nu har Kristina Ohlsson återigen visat att hon är en mästare på obehagligt krypande skräck.
https://www.adlibris.com/se/bok/mumiens-gata-9789188279941
Boken matchar dessutom datorfodralet perfekt!
Det har varit ett jobbigt år för Herbert och hans farfar. Först kom Zombiefebern med onaturlig hetta under sommaren, sedan en höst med varulvar och farfars sjukdom som gjorde honom inlagd på sjukhus och nu när det närmar sig påsk och farfar äntligen blivit tillräckligt frisk för att snart komma hem igen så börjar nästa farsot.

Det hela börjar med ett slukhål. Gläntan i skogen, där Herbert och Sallys älskade väderkvarn står, rasar plötsligt en natt samman och en stor grop uppenbarar sig. Under marken visar det sig finnas rester av murar, fängelsehålor säger vissa. Och det luktar stickigt och fränt. I samma veva börjar folk förlora medvetandet. Fler och fler kommer till sjukhuset i märkliga fall av  oförklarlig koma. En av personerna som insjuknar är en kvinna som Herbert och Sally sett vid slukhålet. Hon faller ihop vid kanten av gropen och när de kommer fram pratar hon osammanhängande och varnar dem för "monstret" innan hon svimmar. Och under tiden händer fler märkliga saker i byn. En familjegrav på kyrkogården grävs upp, men inte som man hade kunnat tänka sig med en spade, nej, polisen säger att det ser ut som att någon grävt med händerna. Det dyker upp stora håriga spindlar lite överallt, först stänger bowlinghallen för sanering på grund av spindlarna och sedan får skola stänga en dag för tidigt inför lovet då de upptäckt stora mängder av djuren där. Och där spindlarna dyker upp, där råkar ofta ytterligare någon ut för den märkliga sjukdomen som får dem att falla i koma. Och en dag får Herbert med egna ögon se vad det är för monster som kvinnan vid slukhålet pratade om när ett tygklätt skelett jagar honom genom skogen, och det är allt annat än en trevlig upplevelse.
Men vad är det egentligen som ligger bakom de märkliga mumieattackerna, varför har de vaknat från de döda och vad är det egentligen de vill. Herbert måste åter kontakta Alexander Lukas som är expert på oförklarliga fenomen för att lösa problemet och rädda invånarna i Eldsala från de obehagliga besökarna.

Det här är en riktigt bra avslutning på serien, det kröp över hela kroppen på mig när jag läste om spindlarna och jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Naturligtvis är det en fördel att ha läst de andra delarna o serien först, men det är absolut inget tvång. Jag tror att det går ganska bra att hänga med ändå.

fredag 14 september 2018

Frågor jag fått om förintelsen

Jag har fått boken Frågor jag fått om förintelsen i min hand. Det är Hédi Fried, överlevare från förintelsen som har skrivit boken. Hédi Fried, som är över 94 år, har ägnat en stor del av sitt liv åt att besöka skolor och berätta om andra världskriget och om förintelsen. I denna lilla lättlästa bok, endast ca 150 sidor lång , har Fried sammanställt de vanligaste frågorna hon brukar få på skolorna och skriver svar till dem.

Det är en mycket bra samling frågor och svaren är ännu bättre. Med närvaro och genom ett berörande tilltal beskriver Fried förintelsens fasor och ångest men också den vardag som fanns i lägren.

Vi hittar frågor som Blev ni sjuka? Hur var det att vara kvinnor i lägren? Drömde ni på nätterna? och Hatar du tyskarna? Här svarar Fried sakligt, intressant och berättande.

Sedan har vi frågorna som ger boken riktig skärpa och, enligt mig,  en plats i klassikerhyllan. Vad hjälpte dig att överleva? Varför gjorde ni inte motstånd? Vad är det värsta du varit med om? Skulle det kunna hända igen?
Dessa frågor och Frieds svar är så oerhört viktiga för vår tid just nu.

Läs och begrunda!

Denna bok borde vara obligatorisk läsning för våra tonåringar.

onsdag 12 september 2018

Leo

I våras skrev jag om Katarina von Bredows Ellinor och jag hoppades att seriens andra del inte skulle ta för lång tid på sig, och faktum är att den redan kommit. Idag har jag kombinerat att se på barnprogram med min snoriga 4-åring och att läsa del två som handlar om Leo.


https://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9127153339Leo trivs bäst för sig själv i skolan. Han orkar inte riktigt med alla konstiga spel mellan klasskompisarna och den enda han verkligen vill prata med är Ellinor. Sedan Viktor började i klassen har hon dessvärre inte haft lika mycket tid för honom. Dessutom är han inte riktigt säker på vilken sort känslor det egentligen är han har för Ellinor. Han själv försöker hävda att de bara är vänner, men alla andra verkar tro att han känner nåt mer. Alla utan Ellinor.
Hemma finns två föräldrar som bråkar och tjafsar om allt och en storebror som skolkar och gömmer sprit i papperskorgen. Leo är så trött på att medla, fixa, rätta till och släta över för att minska irritationerna mellan alla andra i familjen. Det är för mycket, för jobbigt. Han funderar på det som Ellinor har sagt, om att det blev mycket bättre när hennes föräldrar väl bestämde sig för att flytta isär. Samtidigt kan han inte riktigt tänka sig ett liv med skilda föräldrar. 
Leos tankar har en förmåga att rusa iväg och trassla in sig och det finns inte så mycket som stoppar dem. Förutom när han är i klätterhallen med Ellinor, men även hans stunder där känns hotade när Ellinor tar med sig Viktor dit.
Så plötsligt händer något som ställer hela Leos tillvaro på ända och han måste omvärdera både sitt liv och människorna i den. Kanske är det inte bara klasskompisarnas fel att han inte har så många vänner, kanske är det hans eget sätt att förhålla sig till dem som hållit dem på avstånd.

Jag gillar verkligen även denna del av serien och har nu förhoppningar om att tredje och sista delen kommer redan till våren. Ser fram emot att lära känna Viktor bättre och få veta vad det egentligen är för något som han döljer.

Witchboy

Många barn och ungdomar går och längtar och kommer ofta in på biblioteket och frågar om den inte kommit ännu... Det kan vara sista delen i PAX-serien, fortsättningen i fantasyserien Amulett, fler äventyr om Jack av Olczak eller nästa del i Handbok för superhjältar. Vi kan bara säga att vi också längtar och snart, senare i höst och sätta ännu en förväntansfull i de långa reservationsköerna.


Det är då en blir så glad när det kommer något nytt som kan tipsas om och lindra den där svårsläckta längtan. Jag läste just ut Witchboy av Molly Knox Ostertag, en grafisk fantasybok där Aster är huvudperson. I hans magiska värld ska alla pojkar bli formskiftare och flickorna häxor. Aster vill hellre bli en häxa och smyger, tjuvkikar, läser och antecknar. Alla försöker hindra honom, det är inte normalt och tänk på vad som hände din mormors bror. Aster försöker verkligen göra sina nära till lags men hela tiden dras han mot häxkonster och hemliga tecken. Till slut funderar han på att ge upp och anta det erbjudande han fått från en demon. En varelse som erbjudit honom det han själv inte kan mana fram för att kunna skifta till ett djurs form. Aster förstår att demonen är ond och vet även att han håller några av pojkarna i byn fångna. Men har han något val?
JA det har du säger Charlie argt och med stor övertygelse. Charlie är en flicka från de vanliga människornas by. Aster är förbjuden att vara där och umgås med dem. Hur mycket kan han bryta mot utan att straffas? Eller är det en styrka att följa sin inre övertygelse?

Serien är välgjord, med ett tydligt bildspråk och berättelsen blir snabbt mycket spännande. Författarens tydliga budskap, att våga vara den du är, blir till en naturligt del i berättelsen. Jag har bara en liten anmärkning ;) nu är det ännu en bokserie som vi kommer att längta efter nästa del i. För det här är bara början, del 1 av Witchboy.

söndag 9 september 2018

Vill du ha ett boktips?

Det kommer ut fler böcker för barn och ungdomar än någonsin. Det är inte alltid lätt att vaska fram pärlorna ur detta bokhav. Varje halvår bjuder vi i skolbibliotekarieteamet i Kävlinge på några av våra personliga favoriter på vår webbplats. Sidan innehåller 36 tips uppdelade i tre ålderskategorier. Nu har vi precis publicerat höstens favoriter. Du hittar dem under fliken fler boktips.
Vilka är dina guldkorn? Tipsa oss gärna!

fredag 7 september 2018

Valdagen - Årets VIKTIGASTE dag


Årets viktigaste dag är det idag på Tolvåkerskolan. Det är skolval! I går riggades mediateket till en vallokal och idag kommer alla elever för att lägga sina röster i valurnan.


Klasserna har arbetat med valet på olika sätt i svenska och so och har hunnit sätta sig in i de olika partiernas program. Förra torsdagen hade vi representanter här på skolan från ungdomsförbunden.. Det blev en mycket lyckad dag där klasserna fick träffa partiernas ungdomsrepresentanter, höra deras budskap och ställa frågor. I studiehallen blev det sedan ett riktigt "torgmöte" när partierna ställde upp sig vid olika bord delade ut valprogram och pratade med eleverna


Tolvåkerskolan hade, som många andra skolor, skolval för fyra år sedan, 2014. Om man vill läsa om hur det gick för Tolvåkerskolan och för andra skolor då, kan man klicka sig in här.







torsdag 6 september 2018

Värsta bästa nätet

https://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9174248200Värsta bästa nätet är en riktigt bra bok för barn och unga om allt det svåra och jobbiga som kan hända på nätet. Författaren är krimonolog och ute i skolor och andra sammanhang för att prata om nätet och de brott som riskerar hända där.
Boken är uppbyggd kring olika nätfenomen som kan innebära problem, som fejkade konton, kedjebrev, dåliga hemligheter, foto och film. I varje kapitel illustreras det Maria skriver av brev eller samtal hon fått från/haft med olika barn och unga efter att de lyssnat på hennes föreläsningar, samt de svar hon gett till dem.
Boken har ett lättillgängligt språk och även om jag stör mig på att all text lutar lite så är layouten i övrigt snygg. Varje kapitel har till exempel sin egen färg.


Det här är en viktig bok. Den lägger skulden där skulden hör hemma, inte hos den som blir utsatt för kränkningar utan hos den som utsätter andra för kränkningar, oavsett om det är en kompis som gör ett prank som inte går hem, en vuxen som lurar till sig nakenbilder från ett barn eller en anonym främling som kommenterar med hat och hot.
Någon som boken poängterar gång på gång är vikten av att berätta för en "viktig vuxen" så snart man känner sig utsatt för kränkningar, och att den vuxne inte behöver vara en förälder utan någon som man litar på.  
 
 
 

Titanic

Titanic fascinerar barn i alla åldrar och nu har det äntligen kommit en ny bok om det katastrofdrabbade fartyget.
 Boken är skriven av Megan Cullis och Emily Bone och den heter "Titanic Fartyget, passagerarna och katastrofen". Boken visar på ett tydligt och överskådligt sätt hela processen från det att fartyget började byggas, till efterdyningarna av katastrofen .
De många fina illustrationerna, av Ian McNee, visar på en del av lyxen som bjöds ombord, även för andra och tredjeklasspassagerarna. Många av dem hade enkel biljett och ont om pengar, men hytterna var utrustade med sängkläder, vilket inte var så vanligt på den tiden, matsalarna var ljusa och bekväma och maten rejäl och vällagad.









onsdag 5 september 2018

Dystopi med en twist

EnklavI Ann Aguirres dystopitrilogi Razorlands första del, Enklav,  möter vi huvudpersonen Spadertvå i sin enklav Collage när hon ska få sitt namn och äntligen räknas som vuxen. Hon har tränat hela livet för att bli jägarinna, och nu är tiden inne. Hon fyller 15 år.
Jägarna och jägarinnorna jagar föda och ser till att freda enklaven från freaksen, zombieliknande varelser som attackerar i mörkret. Enklaven är belägen under jord, i ruinerna av New Yorks tunnelbana. Reglerna och levnadsvillkoren är hårda, rollerna är tydliga. Vissa jagar, andra avlar, bygger, lagar mat eller tar hand om småglinen. Enklaven styrs av Äldsten, vilket inte bara är en titel, utan helt enkelt enklavens äldste medlem. Ordhållaren är den som har kunskap om historien och artefakter och att undanhålla fynd från enklaven straffas hårt. Det hårdaste straffet är förvisning.
Spadertvå paras ihop med jägaren Tålig, en ung man som inte fötts i enklaven, utan ovanjord. Historierna om ovanjord är fulla med hemskheter, tex att vattnet fräter sönder en.
Trots sina olikheter så är Spadertvå och Tålig ett bra team som strider och jagar bra ihop.  En dag hittar de ett sändebud från en närliggande enklav. Han berättar att freaksen anfallit enklaven och ber om assistans. Spadertvå och Tålig skickas på spaningsuppdrag och kan konstatera att Nassau är utplånat. Spadertvå och Tålig anar en viss förändring hos fienderna, men Äldsten och Ordhållaren håller inte med och förbjuder dem att säga nåt till resten av enklaven. Situationen eskalerar och det hela slutar med att Spadertvå och Tålig blir förvisade. Tålig menar att deras enda chans är att ta sig ovan jord, till ett ställe som hans pappa berättat om, i skogarna norröver.

Andra delen heter Utpost och tredje delen heter Hord, och här kommer twisten!

Det är en mycket spännande, om än något blodig, apokalyptisk berättelse. Jag har dock lite svårt att få ihop tidslinjerna. Enklaverna verkar ha funnits i åtminstone tre- fyra generationer, men ändå så har Tålig fötts ovan jord. Livet i enklaverna är hårt och osunt, så den Äldste är runt 25 år, men ändå. Det talas om krigen för flera hundra år sedan, men konserver och böcker finns kvar. Det behöver ju iof inte vara krigen i sig som skapade sönderfallet av samhället och freaksen, det är min tolkning.
Den har jämförts med Hungerspelen och jag tycker att den är minst lika läsvärd, trots problemet med tiden.

Utpost  Hord

måndag 3 september 2018

Hur farliga är bibliotekarier?

Att en bok är kort behöver inte nödvändigtvis betyda att den är trivial eller innehållslös. Och att antalet sidor bara uppgår till 25 betyder inte att det inte hinner bli läskigt... Mats Johansson, skolbibliotekarie till vardags, har lyckats skriva en riktigt obehaglig zombiebok trots det lilla omfånget.
Erik är lättad. Höstterminen är över och han har, tack vare mycket slit, blivit godkänd i alla ämnen. När han kommer hem den där sista dagen på terminen är han helt slut. Just som han håller på att slumra till ringer telefonen. det är Mårten som jobbar på skolans bibliotek. Mårten påstår att boken som Erik reserverat, Steven Kings Det, har kommit. sedan bryts samtalet mitt i en mening. Eric kan inte påminna sig att han har reserverat boken, men tänker att det säkert stämmer. Det måste bara ha varit ett tag sedan.
När han kommer till skolan är den tyst och nersläckt. Enda lamporna som lyser är i bibblan, men när Erik kommer dit hörs inte ett ljud. Inne på kontoret ser han Mårten, men denna står halvt bortvänd och reagerar inte när Erik ropar "Hej!". Erik tänker att Mårten pratar i telefon och tar ett varv i bibblan medan han väntar. När han tittar upp igen ser han att Mårten alldeles ljudlöst har satt sig vid skrivbordet. Men det är nåt som inte stämmer, Mårten sitter blickstilla och skärmen är svart. Erik känner fasan och skräcken växa i sig.


Farlig sömn är ett bra lättläst komplement till övriga zombieskräckböcker som kommit de senaste åren. Omslaget är lockande och berättelsen kryper inunder skinnet.