fredag 27 augusti 2010

Digga växter


Jag har precis hittat ett utmärkt redskap för alla som är som jag - gillar växter, blommor, gröna saker, men inte har den blekaste aning om vad det mesta heter. Jag ger er DIGIFLORA! Här får du svara på en massa frågor om vilken färg blomman har, hur bladen är formade och placerade, hur stammar och stjälkar ser ut och med lite tur så får du till slut fram svaret på vad det är för växt. Nackdelen med denna sida, framför en vanlig hederlig flora med växtnyckel, är ju att boken är så länge är billigare än iphonen.

torsdag 26 augusti 2010

Bilder från Google

Kom att tänka på det här med bilder när jag satte in katt-på-pärm-bilden i gårdagens inlägg. Det här med att använda bilder från nätet i arbeten alltså. Det är ju tyvärr så att man inte får lov att klippa och klistra in bilder hur som helst eftersom de kan vara skyddade av ©. Om era barn/elever vill använda någon bild från nätet så är ett sätt att använda sig av avancerad bildsök på google. Klicka avancerad sökning under sökrutan. Fyll sen i sökord högst upp och i rullistan längst ner på sidan välj som får användas, sen är alla träffar är fria att använda som man vill.

På vår hemsida (länk i högermenyn) tipsar vi om fler ställen att hitta fria bilder.

onsdag 25 augusti 2010

Kort

Det går i ett rasande tempo på alla mina skolor dessa dagar, sommarens läsning strömmar in på biblan och nya böcker till läsläxa och bänkbok strömmar ut. Visst hör jag ett och annat "meh åh, det finns bara tråkiga böcker, det är så tråkigt att läsa", men betydligt oftare är det glada miner över nya böcker eller över att ingen annan ännu hunnit norpa den där boken som de väntade på hela vårterminen.

Lånekorten till de nya eleverna i förskoleklass ligger i högar och buntar och bara väntar på att få börja användas och bokningslistorna för bibliotekstider fylls sakta men säkert.


På både Rinnebäck och Lackalänga har jag satt in elevernas lånekort i pärmar istället för att ha dem i lådor som det var tidigare. Och fått svart på vitt (muntligen) att det ofta är de där små förändringarna som ger störst reaktioner. Nu behöver varken elever eller lärare bläddra sig fördärvade bland korten och inga kort kommer att flyga iväg och försvinna. Alla är glada, inte minst jag som kanske inte längre kommer behöva skriva ut nya kort för att ersätta de som är spårlöst borta. Inte lika ofta i alla fall. Dessutom kommer det en ny utlåningsdator, som jag hoppas ska funka lite bättre, till Rinne när som helst nu.

tisdag 24 augusti 2010

Vinnaren är...

Eller som det så diplomatiskt heter i Oscars-kretsar: "And the Oscar goes to..."
LIN HALLBERG och hennes annorlunda hästbok ADZRERK - DEN VITA HINGSTEN.
Det är en riktigt spännande bok om Emma som tillbringar all ledig tid i stallet. Hennes föräldrar jobbar jämt och en dag berättar de att de ska flytta till Mongoliet där de båda ska jobba och samtidigt hoppas lappa ihop sin allt trasigare relation. Men inget blir bättre i Ulaanbataar, Emma vantrivs i skolan och föräldrarna verkar inte direkt mer sams, istället är de alltid bortresta. Emma saknar sitt gamla liv, sina kompisar och framförallt hästarna i stallet. En dag träffar hon Baska, en mongolsk flicka som gått i skolan i stan och nu ska resa tillbaka till sin familj som bor långt ut på landsbygden. Emma får följa med och där träffar hon Adzerk, en "omöjlig" häst som Emma börjar rida. Men kulturskillnaderna är stora och Emma kommer snart i konflikt med hela Baskas familj.

torsdag 19 augusti 2010

Barnens romanpris


Ujujuj, lite sent ute, men på måndag avslöjas vem som vinner Barnens romanpris 2010 och denna vecka sänds tre program där de elever som gjort bedömningen diskuterar alla de nominerade böckerna. Priset instiftades av Sveriges Radio och det är första gången prissumman på 30.000:- delas ut. De nominerade böckerna är:

”Vi rymmer igen” av Bo R. Holmberg
”Hedvig och Hardemos prinsessa” av Frida Nilsson
”Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues” av Thomas Fröhling
”Fyren och stjärnorna” av Annika Thor och Per Thor
”Adzerk – den vita hingsten” av Lin Hallberg

De första programmen har redan sänts, det sista är imorgon, men ni kan läsa mer om priset, böckerna och juryn samt lyssna på programmen här. Och, som sagt, på måndag 23/8 kl. 11.03 så avslöjas vinnaren.

onsdag 18 augusti 2010

Sommarboken


Nu är det sista rycket för sommarboken! Om ni har barn eller elever som är med i sommarboken så påminn dem om att redovisa sina sista böcker senast 27/8. Jag kan inte ta emot redovisningar på skolbiblioteken, men det går bra att redovisa både på Kävlinge- och Löddeköpinge bibliotek.

tisdag 17 augusti 2010

Bokprat


Igår presenterade jag lite nya och roliga/bra/spännande böcker för personalen på Lack/Ljung. Eftersom det gick i 130 lovade jag lägga ut titlar och författare här så att alla har en chans att hitta böckerna igen.

Chris Priestley: Spökhistorier från det svarta skeppet - otäck, otäck, otäck.

Gry Kappel Jensen: Wilbur den gula katten - söt bilderbok om att vara stolt över den man är.

Dan Höjer: Cirkusdeckarna och spökmysteriet - inte en klassiker än, men bra deckade för de som växt ur Lassemaja.

Lotta Olsson: Zucchini till en tax - rolig ACB-bok på rim. Lite modernare snitt. Versen om W som jag vimsade om igår lyder:


"De såg hur fåglar flög i ett, med W i näbben. På väg till någons Internet, till www och webben."

Emma Adbåge: Fylla år - vad innebär det egentligen att "fylla år" och vad är det man fyller sina år med?

Sanna Töringe: Rädda spöket - bilderboksspökis om alla monster och otäckheter som bor i Änglakaramellens hus.

Erika Eklund Wilson: Böckerna om Märta - börja läsa-böcker om livrädd hästtjej.

Ann-Helén Laestadius: Hej vacker - identitetskonflikt och kärlek.

Maria Parr: Våffelhjärtat - modern feel-good-högläsningsbok i Astrid Lindgren-anda.

torsdag 12 augusti 2010

Nystart

Jag undrar om det är vetskapen om att lärarna börjar jobba idag, och att höstterminen på så vis liksom börjar på allvar, som gör det eller om det faktiskt plötsligt blivit höst. Hur som helst vaknade jag till en skimrande vacker morgon med imma på rutorna och dis över stan, luften kändes klar och nytvättad och samma förväntan som pirrade i magen på skolstartsdagen när jag själv gick i skolan kändes när jag cyklade ut till Ljungenskolan för en stund sen.

tisdag 10 augusti 2010

Biblioteket i skollagen

I den nya skollagen som antogs i slutet av juni står det i andra kapitlet, 36 § "Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek." (Min kursivering. Läs mer här) Det är det enda som står i lagen om skolbibliotek, såvitt jag vet.

Jag måste erkänna att jag inte engagerat mig speciellt mycket i debatten som förts kring att regleringen av skolornas bibliotek gått från en tandlös formulering till en annan. Ingenting i den nya lagen förpliktigar egentligen till någonting. Men jag önskar verkligen att det stått någonting om lokaler, personal och material/medier som faktiskt ställer krav på politiker och rektorer. Just nu är jag bara väldigt glad att jag jobbar i en kommun som satsat på skolbibliotek. Vi skolbibliotekarier finns på alla 11 kommunala grundskolor i kommunen, i lite olika stor utsträckning, och från och med hösten har alla dessa skolor egna bibliotekslokaler. "Mitt" bibliotek på Lackalängaksolan kommer dessutom att bli större när det gamla köket i rummet intill nu ska rivas ut och väggarna fyllas med bokhyllor istället för köksskåp. Imorgon ska jag dit och titta. Spännande!

måndag 9 augusti 2010

Gammalt och nytt

Regnet öser ner utanför fönstret och hjälper till att plocka semestern ur kroppen. Det har varit underbart skönt, avkopplande och produktivt att vara ledig och jag hoppas kunna glida lite lugnt in i jobbet igen. Det är första gången jag har riktig sammanhängande sommarsemester och jag kan tänka mig att ha det fler gånger!

Här på Ljungenskolan, där jag sitter idag, ger barnen på Fritidsklubben lite liv åt tillvaron. Annars är det stillsamt utan lärare och elever ytterligare några dagar. Men jag ska nog lyckas fylla dagarna ändå. Jag har så många planer för hösten som måste struktureras, planeras och funderas över. Det finns ändå en förväntan och spänning inför en ny termin, ett nytt läsår. Det kommer att bli bra!