torsdag 29 oktober 2020
Galaxer i mitt huvud och andra berättelser- en novellsamling skriven av och för barn och unga
Drama för unga - F som i sämst
Årets läslovssatsning i Sveriges Radios Drama för unga bygger på boken F som i sämst. Denna bok vann Barnradions bokpris 2019 och är skriven av Cilla Jackert. Handlingen i boken utgår från två syskon, där storasyster Miriam är bäst på det mesta, lyckas med allt och mår bra (tror alla). Lillasyster Jonna ligger mest i sängen och mår dåligt. Hon misslyckas totalt i skolan och hon tycker det är så jobbigt att ständigt bli jämförd med sin perfekta storasyster.
Men som så ofta i verkligheten så är inte allt vad vi tror att det är. Storasyster Miriam mår inte så bra som alla tror och plötsligt är rollerna omkullkastade. Lena har tidigare skrivit om F som i sämst här på Biblioteksbubbel.
Nu kan vi alltså lyssna på en alldeles nyskriven dramatisering av berättelsen. Den är i sex delar där varje avsnitt är ca 16 minuter långt. Det är så bra gjort! Det är också en mycket viktig berättelse att läsa, lyssna på och diskutera med dagens unga i vår tid när så många barn och ungdomar känner sig misslyckade och mår psykiskt dåligt. Sveriges radio har lagt ut en lärarhandledning till dramat om man vill arbeta med detta i skolan.
onsdag 28 oktober 2020
Resor med kvast och hemsökta platser
Skolbibliotekets dag!
onsdag 21 oktober 2020
Författarbesök på Tolvåkerskolan
Alla nior och alla sjuor har fått träffa författaren Mattias Edvardsson denna veckan. Ett mycket trevligt författarbesök!
Edvardsson har berättat om sitt författarskap, om hur han alltid har gillat att skriva små berättelser men aldrig trodde att det skulle bli något av det. Han berättade om vilken (lång) process det är innan det blir en bok. Bokskrivande innebär flera omskrivning och många omläsning (jag har läst igenom böckerna minst hundra gånger innan de blev färdiga sa Edvardsson!). Det finns förläggare och redaktörer på bokförlagen som hjälper till med både intrig, innehåll, detaljer och språk.Men man måste lägga ner mycket tid själv innan allt är färdigt.
Han berättade att han ofta kollar nyhetssidor för att få idéer till sina böcker. Andra smarta sätt att få inspiration till handling är att kolla vad andra böcker och vad olika serier handlar om, kanske är det vissa bitar man kan plocka upp och väva in i sin egen berättelse.
När han pratade med niorna fokuserade han mest på boken "En helt vanlig familj" som alla nior har läst. Idén till denna boken kom en kväll när han låg och inte kunde somna och han tänkte på hur det är om ett par år när hans egna barn är tonåringar och kanske ute och iväg på kvällarna. Tänk om något barn kommer hem med blod på kläderna då? Vad skulle han göra?
När han träffade sjuorna utgick han från boken "Stå ut" som alla sjuorna har läst. Denna boken handlar om två elever och en lärare på samma skola. Deras liv flätas samman på ett otippat sätt.
Eleverna hade förberett författarbesöket med att läsa och diskutera Edvardssons böcker och med att skriva ner frågor som Mattias Edvardsson utgick ifrån när han höll sina föredrag.
Det är verkligen kul med författarbesök!
tisdag 20 oktober 2020
Bok för bokälskare!
”Tilly och bokvandrarna” av Anna James är en bokälskares drömbok! För det första så utspelar sig berättelsen i en bokhandel och i bibliotek, det pratas om böcker hela tiden och huvudpersonerna älskar böcker och att läsa. För det andra så dyker huvudpersoner från olika böcker upp i bokhandeln OCH berättelsens huvudpersoner kan ta sig in i sina favoritböcker! Låter det konstigt? Det tycker Tilly också till en början.
Tilly bor hos sina morföräldrar bakom Blads bokhandel. Det har hon gjort sedan hennes mamma försvann när hon bara var en liten bebis. Bästa kompisen Grace har hittat nya vänner, men Tilly har ju sina böcker och känner sig ganska nöjd. Hon funderar på vad ”bästavänmaterial” innebär, men kanske kan Oskar, grannsonen, kvala in?
En dag på höstlovet så hör Tilly sin mormor fnissa väldigt med en kvinna i gammeldags kläder, men när Tilly kommer dit för att presentera sig så är kvinnan plötsligt borta, och mormor beter sig mycket märkligt. En annan dag när Tilly ska prata med sin morfar sitter han och pratar med en man som röker pipa, mitt bland alla böcker! Han försvinner också när Tilly vänder sig om för att fråga morfadern vem han är. Morfadern blir helt blek när Tilly frågar, och börjar snabbt prata om annat.
Nu börjar Tilly undra vad som står på, men innan hon hinner klura ut något riktigt svar så träffar hon på en flicka som sitter i en soffa. Hon har rött hår, pratar hela tiden och heter Anne med ett e...
Här och nu börjar ett magiskt äventyr för Tilly och Oskar, och kanske kan de även få svar på vad som hände med Tillys mamma.
måndag 19 oktober 2020
Litteralund på turné
I fredags kunde alla femteklassare i Kävlinge kommun ta del av en digital författarträff med Ingela Korsell, som en del av Litteralund på turné.
Hon pratade både om Paxböckerna och sina böcker ”Väsenologi” och ”Mer väsenologi”. Hon berättade att hon, Åsa och Henrik, som illustrerat Pax, egentligen är väldigt mörkrädda och att hon inte tror på spöken själv. Hennes favoritväsen är dödsväsen såsom mylingen och gastar, och när de skulle illustrera Pax så berättade Ingela att de valde att uppgradera sina väsen till ”Väsen 2.0”. De bilder som finns på väsen är oftast inte särskilt skräckinjagande, och målet var att skrämmas ordentligt. Det tycker jag de lyckats bra med!
Ingela avslutade en faktaspäckad stund med att högläsa ur ”Mer väsenologi” om gastar. Jag har läst just den berättelsen, men fick ändå rysningar när Ingela läste. Högläsning gör det på något sätt lite läskigare än när en läser själv...
Jag hoppas och tror att eleverna uppskattade detta lika mycket som jag. Fysiska träffar har många fördelar, men det här var en väldigt bra lösning i den situation som råder!
I Sydsvenskan kan du läsa mer om du klickar på länken, Sydsvenskan
Om du går på högstadiet så måste du läsa denna bok!
fredag 16 oktober 2020
Bokfika för mellanstadiet
I går var mellanstadieeleverna från Söderpark inbjudna på (en frivillig) bokfika.
Vi bjöd in till fika kl 14.30, direkt efter det att eleverna har slutat sina lektioner för dagen. Det kom 21 st barn och 2 st lärare - vad härligt!
Barnen åt kakor och drack saft medan jag och Linda, bibliotekarie på Kävlinge bibliotek, berättade om olika böcker vi vill tipsa om.
När fikat var slut var det många elever som stannade kvar och lånade av våra böcker. En mycket lyckad eftermiddag!
torsdag 15 oktober 2020
Två böcker om känslor
Känslor. Något som alla kan ha svårt att sätta fingret på. Därför är det så bra att det kommit ut flera böcker för barn om just detta knöliga ämne. I detta inlägg tänkte jag lyfta upp två böcker som passar till de lite yngre barnen.
Reyhaneh Ahangaran är legitimerad psykolog och gav ut boken Allt som händer inuti 2019 som riktar sig till barn i mellanstadiet. Nu har hon också skrivit en bok som just känslor för lite yngre barn. Känsloboken - För dig som går på lågstadiet hjälper barn att sätta ord på sina känslor inför situationer så som första övernattningen hos en kompis eller att våga räcka upp handen i klassen. Men den tar också upp sådant som kan vara riktigt jobbigt, så som dåliga hemligheter och hur man kan göra då.
Allt om känslor skriven av Felicity Brooks och Frankie Allen hjälper ännu yngre barn att sätta ord på sina känslor genom bilder och färgkodning. I boken får barnen fundera på hur de själva skulle känna i olika situationer och att ibland kan man ha flera känslor samtidigt. Exempelvis att man kan vara irriterad på och samtidigt gilla en kompis. Dessutom får barnen lära sig de två viktigaste sakerna när något känns jobbigt: att berätta för någon om hur de känner sig och att vara snälla mot sig själva. Jag gillar att den är så interaktiv och den fick fint betyg av en av lärarna som använde den i en av förskoleklasserna under våren.
tisdag 13 oktober 2020
Läskiga berättelser
Ofta önskar mina elever att jag ska köpa ”läskiga böcker”, som om det vore en egen genre. Dessvärre är det ju inte så enkelt, vad som upplevs läskigt är väldigt subjektivt. En del tycker att blod är det läskigaste som finns, andra tycker det blir läskigt när berättelsen innehåller spöken. Jag tycker det läskigaste av allt är när berättelsen är så obehaglig att den kryper under skinnet på dig, och det kan bero på något så banalt som att jag TROR att det ska hända något..
I senaste Adlibrisbeställningen kom tre böcker som får spegla tre olika sorters läskigheter. Först Petrus Dahlins nya bok ”Ärret”. Den handlar om Zandra som i hela sitt liv saknat något, det där inombords som gör en hel. Det innebär att hon gör en massa saker för att vara populär och speciell utåt, men inombords känns det tomt. Det beteendet gör att hon råkar illa ut på flera olika sätt, eftersom att hon behöver otroligt mycket bekräftelse för att må bra, så mycket bekräftelse att hon gör en onödig operation för att få ett ärr.
Den andra, och tredje, läskiga boken är första och andra delen i serien om Zombie Lars av Kim W Andersson. Det är en serie som även går på SVTPlay. Lars är till hälften zombie och hälften människa, eller halvt levande-olevande som den korrekta benämningen lyder. I denna boken är det inte zombieinslaget som är det läskiga, utan attityden hos befolkningen i staden mot de främmande, som häxor, troll, ninjor, zombier mm också kallas. Här finns allt, från främlingsfientliga sällskap, till ren och skär mobbing och förslag på att de ska ha särskilda märken på sina kläder.
Den sista boken är ”Flickan utan ansikte” av Ingelin Angerborn. Detta är en traditionell spökhistoria, med alla ingredienser som gör en bra spökhistoria. En berättelse om ond, bråd död, en kyrkogård, ett gammalt hus, steg som hörs, saker som flyttar på sig, strömavbrott, rullgardiner som plötsligt rullar upp mm. ”Flickan utan ansikte”är en relativt kort berättelse, men tillräckligt lång för att skrämmas!
torsdag 8 oktober 2020
Skräck och spänning för de yngsta-Bokmässan
Det är så roligt att tecknade serier fått en helt annan status idag än för tio år sedan till exempel. Jag tycker man bör se tecknade serier, som en egen litterär genre, med sina egna utvecklingsmöjligheter och inte som en "undergrupp" till annan litteratur. Men som sagt, den tecknade seriens status har höjts. Ett av de seminarier jag följde på Bokmässan i år, var Skräck och spänning, för de yngsta-ett samtal med Peter Bergting och Henrik Jonsson. De är två av Sveriges mest kända illustratörer och tecknare. Peter Bergting har illustrerat många fantasyböcker och är även serietecknare (Domovi, Hellboy, Vi kommer snart hem igen)och Henrik Jonsson (PAX, Batman, Fantomen) med mera.
Nu har båda två kommit ut med varsin bok för yngre barn (4-8) De yngsta barnen vill väldigt gärna läsa spänning och skräck, men allt som oftast får de tag i en bok för betydligt äldre barn, som ser saftigt läskig ut på framsidan. Inte så lyckat alla gånger. Barnen blir onödigt rädda, vi bibliotekarier får kanske en tillsägelse av missnöjda föräldrar. Med Peter Bergtings nya böcker Jordens hjältar: Megastrålen och Robotvalpar och Henrik Jonssons skräckfyllda godnattsaga, De kom om natten, har vi nu något riktigt läskigt (men inte för läskigt att sätta i händerna på de små.)
Vad är då skillnaden mot andra läskiga sagor? Illustrationerna skulle jag säga, SÅ skickligt gjorda. Båda författarna har läst mycket skräck, som barn och unga och tonar ner faran med att introducera skräck för barn. Det är bra att bli skrämd ibland, säger Henrik Jonsson. Då tränar man på att möta läskiga saker senare i livet.MIK för sjuorna
MIK står för Medie- och informationskunnighet och innefattar kompetenser som gör att vi kan analysera, värdera och vara källkritiska kring allt informationsflöde som strömmar över oss.
På Tolvåkerskolan har vi en plan för vårt MIK-arbete. Vi har flera lektioner (ca 4-5 st) i sjuan i MIK. vi börjar då med att repetera vad som gäller om källkritik och informationssökning. Därefter går vi vidare och fördjupar arbetet och kunskaperna om MIK. Vi tränar på att värdera specifika källor och funderar då på syftet med olika webssidor och letar "värdeladdade" ord. Vi brukar också träna på att sortera bra sökträffar direkt i söklistan och lär oss hur man med enkla knep kan göra smarta(re) sökningar.
Jag har precis haft en omgång med MIK-lektioner i alla sjuor. Det är kul och spännande. Vi kollade bra länkar bl a genom att googla den spännande nyheten med jättehajen som simmade in i Bohuslän för någon vecka sedan. Vi analyserade fakta om Christopher Columbus via tre helt olika länkar, alla elever insåg att en av länkarna var helt felaktig....
Vi avslutade med att eleverna via olika nyhetssidor fick jämföra vilken nyhet som var "förstanyhet". Var det samma nyhet? Var det olika nyheter?
Det är alltid kul med MIK-lektioner och jag märker att eleverna blir duktigare och duktigare på detta. De lär sig att bli källkritiska tidigt vilket är bra, det är en kompetens som man verkligen behöver ha med sig ut i dagens samhälle.
onsdag 7 oktober 2020
Dyslexivecka
Denna vecka infaller Dyslexiveckan. Det är en vecka med fokus på dyslexi och infaller i oktober för att Internationella Dyslexidagen är den 8 oktober.
I år så är temat Rätten till begripliga texter. Runt om i Sverige så anordnas det aktiviteter och seminarium kring dyslexi denna vecka. Du kan ta del av programmet och mer information på Dyslexiförbundets webbplats, https://www.dyslexi.org/forbundet/dyslexiveckan-2020
På Bokmässan Play kan du ta del av ett seminarium som heter "Älskade dyslexi" där bland annat Kim Waller från Prinsparets Stiftelse deltar och diskuterar ljudboken med samma namn.