söndag 22 december 2013

Julklappstips i sista minuten





Hör du till de som fortfarande inte fixat alla klappar? Då kan du få ärva några av mina idéer.
Jag har gott om unga vuxna i min närmsta krets, vilket är en sann lycka. Till dem har jag satsat på noveller i år. Och det funkar även på lite äldre personer vill jag tillägga :)
Nu blev det ingen av Munros  alla översatta samlingar utan författarna heter Le och Karlsson. Nam Le med Båten. Av Jonas Karlssons novellsamlingar har jag köpt Spelreglerna och Det andra målet.
Alla är mycket inspirerande att läsa och dessutom utgivna i pocket. Många böcker för liten peng med andra ord. Än hinner du till bokhandeln!

torsdag 19 december 2013

Julboken

In i det sista bokpratar vi skolbibliotekarier och försöker få med så många barn som möjligt på Julboken.

Det är folkbiblioteken i Kävlinge och Löddeköpinge som anordnar Julboken som går ut på att man för varje bok man läser, mellan den 16 december och 10 januari, är med i en utlottning med fina priser. Om du inte redan har fått info och julbokenlappar på ditt skolbibliotek kan du gå in på Kävlinge eller Löddeköpinge bibliotek för att hämta information.

Julilska

Igår när jag körde till jobbet lyssnade jag på Morgonpasset på P3. De pratade om julilska. En av programledarna hade fått fullkomligt frispel när någon (aka hennes sambo) hade släckt granens ljusslinga på fel ljus, så att hon inte hittade att tända den när hon kom upp på morgonen. Hon tyckte att den där stunden tidigt på morgonen, när hon fick tända granen och dricka sitt kaffe, var lite helig och då skulle allt bara funka. Inget himla letande och testande för att hitta rätt lampa att vrida på.

I vår familj, så länge jag och min storasyster bodde hemma, brukade julilskan infinna sig den 22 december. Då var vi lediga från skolan, vår pappa var hemma och lagade mat och vår mamma jobbade ofta (alla möjliga obekväma arbetstider) på sjukhuset. Det var alltså, tyckte vår kära far, upp till mig och min syster att städa huset inför julen. Vi två hade däremot andra viktigare saker att göra, som att umgås med våra vänner. Vi kunde inte förstå varför vi var tvungna att städa på dagen, när det klart och tydligt stod till exempel skridskoåkning med kompisarna på schemat, och så var De Stora Grälen igång. Nuförtiden har vi ju sådana gräl dagligen, min snart 2-åriga dotter och jag, så några större julgräl tror jag inte att det blir i år.

En annan klassisk julilska är Tyko Jonssons. Jag vet inte hur många av er som tittar på Karl-Bertil Jonsson på julafton, men in min familj är det obligatoriskt. Vi kan alla replikerna utantill vid det här laget. Rikemanssonen Karl-Bertil bestämmer sig för att göra en god gärning vid jul och i sitt arbete på posten lyckas han gömma undan paket till alla de som tjänar lite mer, och på julafton delar han sedan ut paketen till "alla de som inte äger ett varuhus". På julaftonskvällen uppdagas sanningen, då även en av julklapparna till Tyko "kommit bort" på posten. "Tyko Jonsson höll på att kvävas av julilska!" och "...somnade den kvällen i vredesmod". Underbara citat. Filmen bygger på en bok av Tage Danielsson från 1964 som heter Sagor för barn över 18 år. Många av dem väl värda att läsa. Boken finns på folkbibblan, och där finns även boken på CD, inläst av Gösta Ekman. Det bara måste vara bra! Så har ni annat för er på julafton kl 19, så kan ni lyssna på sagan istället precis när ni vill.

God jul!


tisdag 17 december 2013

Inte direkt först med det senaste... Igen!

Jag har ju erkänt att jag läst Hungerspelen först nu, och här kommer ytterligare ett inlägg om en bok som inte är direkt purfärsk. Jag har av någon anledning inte haft den på något av mina bibliotek förrän nu, när jag fick en stor hög böcker av en lärare och den var med. Jag talar om Tvillingarna Thornthwaites testamente av Gareth P. Jones. Jag har tidigare läst Familjen Considines förbannelse av samma författare (Vad ÄR det med denna författare och namn???) och gillade den skarpt. Det är nåt med den engelska miljön, barnens prydliga yta och sluga, beräknande, smarta och mordiska inre som tilltalar mig. Jag hade varit livrädd om jag träffat något av dessa barn en mörk kväll ute på en engelsk hed, eller i fullt dagsljus mitt i stan för den delen, men jag gillar att läsa om dem.

Tvillingarna Thornthwaites är föräldralösa, isolerade och mycket, mycket förmögna. De lever på en gigantisk herrgård tillsammans med en hoper tjänstefolk, som även är deras lärare. Tvillingarnas släkthistoria rymmer oroväckande många mord och tvillingarna själva har ägnat i stort sett all tid åt att försöka ha ihjäl varandra ända sedan den dagen då de kunde gillra en fälla. Men nu är de tretton år, och bestämmer sig för en vapenvila. De beslutar sig för att skriva in i testamentet att om någon av dem dör före sexon års ålder, då de själva får förvalta sitt arv, ska den andra inte få ut ett öre av arvet. På så sätt ska de kunna hålla vapenvilan. Efter så många år av misstro, är det långt ifrån enkelt att plötsligt börja lita på den andra, och när mystiska olyckor fortsätter att hända på herrgården lägger de snabbt skulden på varandra. Det visar sig dock vara betydligt mer komplicerat än de hade kunnat ana.

fredag 13 december 2013

Julklappstips faktaböcker

Sist ut i vår tipskavalkad är faktaböckerna.

Bilderbok av Jan Lööf
En biografi i bild skulle man kunna säga. Bilder från hela hans bildskaparliv med kommentarer av honom själv. En bok att minnas och upptäcka nytt i.









Mitt liv i naturen, Pingvin av Meredith Costain
Lär dig mer om hur pingviner lever, föds och äter. Boken har fantastiskt fina bilder.









Supersmart av Dan Höjer och Per Demervall
En rolig faktabok om att vara smart. Vad betyder det egentligen; vem är smart och varför och vilka uppfinningar är egentligen smarta?









Jorden försvunna skatter av Jens Hansegård
Har du hört talas om kapten Svartskäggs skatt?  Han lär ha sagt att skatten fanns på en plats som "bara han och Djävulen kände till". Om denna och andra försvunna skatter kan man läsa i "Jordens försvunna skatter".








Gul utanpå av Partik Lundberg
En modig självbiografi som behandlar ämnet att leva som adopterad i Sverige. Lundberg beskriver sitt identitetssökande, rasism och belyser genom boken mycket viktiga frågor.








Stora mesboken av Stefan Casta
Vackra välgjorda bilder på 11 av landets vanligaste mesfåglar och lagom mycket fakta för ett barn i skolåldern. Det finns även en pysselbok, Lilla mesboken, för den som vill rita och måla och lära sig ännu mer om mesarna.




torsdag 12 december 2013

Spring så fort du kan

Idag har jag beställ Sofia Nordins nya bok Spring så fort du kan! Jag, och många, många ungdomar ser verkligen fram emot denna bok som är en fristående uppföljare till En sekund i taget. som jag tidigare skrivit om på Biblioteksbubbel.

En sekund i taget är otroligt spännande och en mycket utlånad bok, jag har gjort nybeställning efter nybeställning för att försöka täcka den stora efterfrågan på boken.

Huvudpersonen i En sekund i taget är Hedvig som blir ensam kvar efter det att hela hennes familj, alla kompisarna och alla människor runt omkring hastigt insjuknar och dör i en feberepidemi. I Spring så fort du kan får vi till en början följa Ante som också överlevt epidemin.

Spring så fort du kan kommer ut i januari 2014

onsdag 11 december 2013

Julklappstips ungdomsböcker

Så har turen äntligen kommit till den sista skönlitterära kategorin, ungdomsböckerna.

Dubbelgångare av Jenny Valentine
Chap är på rymmen då han får syn på en bild av Cassiel Roadnight som är försvunnen och efterlyst. De ser nästan exakt lika ut. Chap bestämmer sig för att bli Cassiel och fåordning på sitt liv. Men enklare blir det definitivt inte.








Den femte vågen av Rick Yancey
Den femte vågen är ett science fiction-äventyr med 16-åriga Cassie och hennes lillebror Sammy som huvudpersoner. Utomjordingar angriper jorden och har tagit bort all elektricitet och utrotat de flesta människor genom översvämningar och pestsmitta. cassie kämpar för att hon och Sammy ska kunna överleva på något sätt.
Kolla in boktrailern HÄR.





Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn
Joel och hans familj flyttar till ett stort hus ute i skogen där det varit kollo för länge sedan. Redan första dagen börjar det hända oförklarliga saker, Joels två yngsta syskon pratar om en pojke som ingen annan ser och vem är egentligen mannen som Joel mötte i skogen? Joels föräldrar märker ingenting, förrän det nästan är för sent…






Det sista av sommaren av Tamara Bach

Louise och Jana möts av en slump och blir vänner, trots ålderskillnaden mellan dem. Vacker, sorglig och befriande berättelse om två vänner på flykt, undan sorg och ensamhet.








Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs
Stämningen i den här boken! Det här är något alldeles extra om Jacob som kommer en mystisk hemlighet på spåren. Kan det ligga någon sanning i de märkliga historer om besynnerliga barn och de mörka makter som var på jakt efter dem, som hans farar brukade berätta när han var barn.
Kolla in boktrailern HÄR.






En varm vinter av Christina Wahldén
Alexandras föräldrar är nyskilda, ingen har riktigt tid med henne. Hon blir trött på allt och bestämmer sig för att resa iväg. Med en biljett till Australien (betalad med hennes körkortspengar) sticker hon iväg, utan att säga något till någon och utan att ha någon riktig plan för sin resa mer än att hon vill lära sig att surfa.






Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
En fantastiskt hjärtskärande, sorglig, kärleksfull och viktig bok. Historien utspelar sig under 1980-talet i New York och berättas ut 14-åringa Junes prespektiv. Den beskriver en mycket speciell tid då HIV och AIDS sprids och okunskapen är stor. Bokens tema är familjerelationer, vänskap, kärlek och så mycket mer.


tisdag 10 december 2013

Rättelse Skräpsviten

Förlåt-även en bibliotekarie kan ha fel! Igår skrev jag om Frida Nilssons Skräpsvit, här på bloggen. I ivern eller förvirringen eller vad jag nu skall skylla på kom "Kråkans otroliga liftarsemester "med, istället för "Dante och miljonerna".

Julklappstips 9-12 år

I mitten av vår boktipskavalkad kommer Hcg, böcker för 9-12-åringar.

Du & jag av Katarina von Bredow
Andreas är kär i Alicia, de brukar ha följe till skolan men i skolan är Alicia aldrig med Andreas. I skolan är det Kevin som är kung och en hel del är lite rädda för honom. Hemma finns mamma och pappa och en dag råkar Anderas se ett mess som kommer till pappas mobil. Ett mystiskt mess som Anderas inte kan glömma.






Kärlekspizzan av Johan Rundberg
Movits Lind bestämmer sig en dag för att bli skejtare. Allt för att väcka intresse hos den tjej han såg skejta ner för rampen. En välskriven berättelse med mycket fart och humor.








Barnhemmet av Cecilia Lidbeck
Vad händer egentligen med de försvunna barnen på barnhemmet? Har de verkligen rymt som föreståndaren säger? Några av de andra barnen tror inte på vad de vuxna säger utan bestämmer sig för att själva undersöka vad som hänt. En mycket spännande bok!







Benrangelskuggan av Lena Arro
Rafflande berättelse med botten i en gammal sägen om Inkaguldet. Benrangelskuggan kommer för att hämnas den som han tror tagit hans guld.








Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg
Sommaren före sexan, Hanna fyller tolv. Hon är på väg in i en ny värld och slits mellan sin trygga bästis Jonna och spännande, men svekfulla Sabina. Hemma är det spänt mellan mamma och pappa och byn skakas av att en flicka förvunnit. Intensivt laddad berättelse om att växa upp.







Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Den här boken har visserligen fått en massa uppmärksamhet, i och med att den vann Barnens romanpris, men OM någon ändå missat den: En fantastisk spökhistoria med alla obligatoriska ingredienser. En tjej som förlorat sin pappa och tvingas flytta från det hemtama till ett gammalt ruckel i en annan stad. Märkliga ljud, lampor som vajar, en tragisk historia och en ny vän. Plus att det kommer en fortsättning redan i januari. Kan inte bli bättre.





Lite ihop av Johanna Lindbäck
Lindbäcks första bok för mellanåldern.Boken berättas ur 12-åringa Majkens perspektiv och beskriver hur problematiskt och fint det kan vara med vänskap och kärlek. En smart bok som tar upp dessa ämnen utan att bli klyschig och få både barn och vuxna att tänka efter.

måndag 9 december 2013

Skräpsviten



Jagger, Jagger heter tredje delen i Frida Nilssons svit, som hon själv valt att kalla Skräpsviten, eftersom "böckerna utspelar sig i skräpiga miljöer" De andra böckerna i Skräpsviten är Apstjärnan och Dante och miljonerna. Personligen älskar jag Frida Nilssons sätt att beskriva miljöerna, soptippar och containers, trädgårdar fulla av skrot och stökiga rum. Huvudpersonerna i böckerna är alla på ett eller annat sätt, sådana vi skulle kalla outsiders. I Jagger, Jagger träffar den mobbade Bengt, uteliggarhunden Jagger. Han bor i soprummet och han pratar med Bengt om hämnd. Bengt borde hämnas sina plågoandar, de andra barnen på gården, som smetat in hans cykel med lera och kastat hans boll i ån. Med hjälp av Jagger hämnas Bengt verkligen och driver kanske till och med hämnden för långt? Blir man inte till slut likadan, som plågoandarna om man driver det för långt? Här kan också se och höra när Frida Nilsson talar om sin bok, då den blev nominerad till Augustpriset.

Dagens skräckis!

Att vandra i fjällen verkar supertråkigt, tycker Peggi och Tiia. Fula kläder och" mygg stora som bålgetingar" .Men det blir spännande värre. När Peggi och Tiia fjällvandrar tillsammans med Peggis mamma får de varje kväll lyssna till dagens Skräckis. Att vandra i fjällen är ingen barnlek-allt kan hända- har ni hört om killarna som blev fast nere på en klipphylla och som sedan lossnade ur selen när Fjällräddningen skulle hämta dem
Eller om tjejen som fick näsblod som inte slutade, mitt ute i vildmarken eller om den tyske turisten som försvunnit? Den ena historien värre än den andra berättas för de alltmer skräckslagna, men fascinerade tjejerna från Ystad. Till slut blir det inte en bra dag, utan Dagens Skräckis. Samtidigt försöker de bevaka hemmafronten i Ystad, där klasskompisarna försöker "sno deras" killar Harri och Jacob. "Dagens skräckis" av Susanna Alakoski är tredje delen i serien om Tiia, som bor i Ystad tillsammans med sin pappa. Det är en rafflande och stundom läskig berättelse , med fjällvärlden som miljö. Samtidigt, som man lär känna fjällen, får man också historierna om farorna med vildmarken till livs. Kanske något tillspetsade dock. Den här boken kan du läsa fristående, men de två andra böckerna om Tiia och Peggi från Ystad är också väl värda att läsa. De heter "Dagens Harri" och "Guldfisken".

fredag 6 december 2013

Julklappstips: 6-9 år

Nu är det dags för nästa avsnitt i julklasppstipsandet: Hcf, det vill säga böcker som passar för 6-9-åringar (på ett ungefär).
 
Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn och Maria Nilsson Thore
Oscar tycker att hans föräldrar är så himla pinsamma. Jämt gör de bort sig inför kompisarna. Men allt vänder när han får ett meddelande i en lyckokaka på en kinesisk restaurang.

Maros resa: Kungen kommer! av Jo Salmson och Åsa Ekström
Maro förbereder sig för att bli page hos kungen, han ser fram emot att äntligen få lämna Vikaborgen. Men Maro begår ett misstag, han rider en av stridshästarna utan lov och för det blir han straffad. Han kommer aldrig att få bli kungens page. En annan, mycket svårare resa väntar Maro.







Monkel Trogg av Janet Foxley
Monkel är en alldeles vanlig jätte, förutom att han är pytteliten. Så liten att han nästan kan passera som människa. Inte så bra om man vill vara bra på jättesaker, men ganska bra om man vill ta sig ut i människornas värld och försöka ta reda på deras magi. En underbar högläsningsbok.
Samuels sällsamma kalender av Ylva Karlsson
Andra boken om bröderna Samuel och Ossian och deras nanny Petronella som får magiska saker att hända. I de 24 kapitlen öppnar Samuel luckorna i sin kalender och får vara med om många äventyr.








Alva frågan chans av Pernilla Gesén
Alva är tillbaka igen. Den här gången frågar hon chans på en kille i klassen, hon tänker inte låta sig stoppas av att hon inte är den enda som är kär i honom.








Klubb SOS har hundkalas av Malin Stehn 
Ines och Sam har startat en klubb. Förkortningen betyder Snälla och Snabba. Nu erbjuder de sig att gå ut med hundar alldeles gratis. Det blir besvärligt när de plötsligt har tio hundar att gå ut med.








Drakar i Globen av Martin Olczak
Berättelsen om trollkunniga Jack fortsätter och det är lika spännand och "lagom-läskigt" som tidigare serien Jakten på Jack. I denna bok blir Jack vän med en drakunge, som han ger namnet Silvertass, och börjar kampen mot Drakdräparen.

 

torsdag 5 december 2013

Julpyntat!

 
Jag har känt mig lite jagad den här veckan. Det är så mycket runt advent och jul som ska fixas och donas och hela tiden har jag legat steget efter.
Nu talar jag om julandet på biblioteket. På måndagen började jag med att rota fram adventsljusstakarna och stjärnan. Allt fungerade! Har det någonsin hänt förut?
Pedagogerna började komma in och fråga efter julberättelser. De fick snällt balansera på stolar och bläddra i "julförrådet". En lärare undrade om jag skulle skylta upp fint som jag brukar, jag log och sa ja och kände hur pulsen ökade. När skulle jag hinna?
Eleverna har frågat sedan i oktober när jultävlingen ska börja. Personalen i köket tillverkar ett pepparkakshus som är första pris följt av julmuggar, burk med pepparkakor, böcker och mycket mer. Det gäller att ha många priser för jag tror att alla skolans elever deltar i tävlingen, att hitta de gömda tomtarna. Nästan alla är övertygade om att just de ska vinna första pris.
Idag föll alla bitar på plats. Ljusen fungerar fortfarande. Julböckerna trängs på bord och skyltställ. Och startskottet till tävlingen har gått. Alltid lika fascinerad över hur snabbt en nyhet som eleverna tycker är viktig sprids över skolan.
Nöjd och ganska trött satt jag och tuggade på en trasig pepparkaka och lyssnade till killarna som upptäckt avdelningen Uf. De ville veta mer om granar. "Det känns liksom viktigt nu", sa de. De var helt uppslukade av olika sorters kottar och barr, höjder och utbredning. De enades om att bara låna en av böckerna och samsas om den. "För det kommer säkert fler som vill lära sig om granar."
Det blir nog en fin jul i år också. Måtte nu bara granarna stå pall i stormen.

Barbabok

Har idag haft besök av en liten figur på skolbiblioteket Nyvång. Med sig hade hon en hel förskoleklass. En av förskoleklasserna på skolan har under hösten jobbat med olika teman utifrån figurerna i Barbapapa böckerna. När det blev Barbaboks tur, blev jag inbjuden och var ute i deras klass och läste och berättade om böcker. Idag var det deras tur att komma till mig. Barnen och lärarna är mycket engagerade och har bl a gjort en film utifrån sitt arbete, där barnen gjort det mesta själv.

Julklappstips: Bilderböcker

Först ut i vår julklappsboktipsarkavalkad är bilderböckerna. Bilderböcker passar för många åldrar. Bara att läsa och njuta!

Mörkret längst ner av Lemony Snicket och Jon Klassen
En vacker bilderbok om mörkerrädsla och hur man övervinner den. Mörkret gör sig till vän med  Alfred,huvudpersonen i boken. Text och bild i stor samklang.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ska vi va? av Pija Lindenbaum
Berit vill leka med Flisan, hon knackar på men Flisan är upptagen med sitt och känner inte alls för att leka. Nästa dag däremot är Flisan pigg på att leka och frågar Berit om de ska va.







Nalla och Björn firar jul av Kajsa Lindström
En mysig bok om hur de två små nallarna Nalla och Björn bakar och pyntar för att  förbereda sig för julen. Illustrerad med fantastiskt detaljrika fotografier som man kan titta på länge.






Sagan om den underbara familjen kanin och Djupsjöns hemlighet av Jonna Björnstjerna
Såhär i jultider kan det vara kul att veta att det finns undervattenstomtar. Spännande, fantasifullt äventyr med Familjen Kanin , under vattenytan den här gången.







Annie från sjön av Kitty Crowther
En lite mörk historia om Annie som känner sig så ensam sedan hennes mor dött. När hon kastar sig i sjän blir hon räddad av en av jättarna som bor där. Som tack hjälper hon jättemännen att hitta till havet där jättekvinnorna bor.








Koko och Bosse törs inte av Lisen Adbåge
Fin bilderbok om rädsla, både hos vuxna och barn. En bok som kan leda till diskussioner kring rädsla och hur man kan hantera den.  Jag älskar Lisen Adbåges färgglada och humoristiska illustrationer.








Petras prick av Maria Nilsson Thore
Petra vaknar en morgon och känner sig konstig. Hon är trött och mår inte alls bra. Då upptäcker hon att en av hennes 1000 prickar har trillat av och den







vill inte bli infångad för allt i världen.

onsdag 4 december 2013

Cirkeln är sluten!

Nu är Nyckeln ute! Det är den tredje och sista delen i Engelforstrilogin. Man får verkligen gratulera författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg till denna otroliga succé! De tre böckerna har fått strålande recensioner  (se t ex SvD recension av Nyckeln här). Böckerna läses av många, många (det var kö utanför SF-bokhandeln i Stockholm vid boksläppet av Nyckeln i förra veckan).

Böckerna är sålda till  ca 30 länder och filminspelningen till första boken Cirkeln är på gång...

Vilken Megaframgång för en svensk fantasyserie!!! Jag har själv inte hunnit läsa Nyckeln ännu men kanske blir det en julklapp till tonårsdottern som har läst de första delarna (Cirkeln och Eld) i serien. Och här på Tolvåkerskolan är det reservationskö på boken...

Julböcker

Det är dags att skylta julböcker. Någonstans längs den här väggen finns de...


måndag 2 december 2013

Julkrubba

Nu har vi fått en fantastiskt fin krubba på biblitoeket på Ljugenskolan. Det är inte en klassisk kristen krubba utan en Abrahams barns-krubba. Förutom de traditionella figurerna; Maria, Josef, Jesus, herdar, tre vise män, änglar och några djur, så finns den fjärde vise mannen, Herodes och Marias kusin Elisabet med sin lilla son Johannes (döparen). Här finns också den källa och den daddelpalm som Maria, enligt den islamska traditionen, hämtade kraft ifrån när hon skulle föda Jesus.

Tanken med Abrahamns barns julkrubba är att visa på de likheter som finns i alla de tre abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom och islam. Förutom krubban med palm och vattenkälla så finns också några av de texter från bibeln och koranen som beskriver Jesu födelse uppsatta. Bibeltexten står på grekiska och svenska och korantexten på arabiska och svenska.

Den här krubban har eleverna i årskurs 6 gjort. Under denna och nästa vecka ska de ha krubbvisning för alla klasser på Ljugenskolan, då de berättar om figurerna och varför de finns med i krubban.