Den här veckan är det Skönadals hjärtevecka för att uppmärksamma skolans värdegrundsarbete. Det sker en massa olika aktiviteter runt om på skolan under lektionerna och raster. Några exempel på saker som sker är morgongymnastik, hemlig kompis, snälla uppdrag, högläsning med kompistema och på biblioteket skyltas det med kompisböcker.
På biblioteket får eleverna dessutom varsitt bokmärke med de olika ledorden: Hjälpsamhet, Ärlighet, Respekt, Trygghet och Alla får vara med. Det som är så roligt med projektet är hur mycket eleverna varit med och påverkat. De har fått vara med att ta fram samt bestämma ledorden och loggan är gjord av en elev på skolan.
Veckan kommer avslutas på fredag med en festdag med lite extra roliga saker, ska bli spännande att se hur fredagen blir!
I morse hade jag mitt 27:e bokprat (... and still counting) sedan skolstarten här på Tolvåkerskolan (högstadiet)! Lärarna kommer med klass efter klass under uppstartsdagarna. Alla elever ska ha både en svensk och en engelsk bok på G. Böckerna arbetas med på olika sätt och vid terminsstarten får eleverna välja själva vilken bok de vill läsa.
Jag börjar förbereda alla dessa bokprat redan i maj-juni när jag gör högar med böcker till de olika årskurserna. Vi har beställt många exemplar av vissa populära titlar så att de ska räcka till många elever. Jag pratar om böcker i olika svårighetsgrad, genre och utifrån olika teman. Alla skolans elever har sedan möjlighet att välja en bok som de har fått en presentation av och som de har en förförståelse kring. Så arbetar vi för att göra våra elever till goda läsare och för att förhoppningsvis ge så många elever som möjligt en LÄSLUST!
Tolvåkerskolans lärare arbetar mycket med skönlitteratur, på svenska, engelska och på SO. Som bibliotekarie (på heltid här) så har jag en massa bokprat, beställer böcker som matchar elevgrupperna och lärarnas önskemål och är med vid bokdiskussioner. Jag finns också på plats i mediateket så att eleverna dagligen kan få hjälp om de vill byta bok (om det blev för svårt eller för lätt), om de vill ha tag på nästa bok i serien eller om de behöver hjälp när det är dags att välja en ny bok.
I dagens samhälle händer det inte bara att våra barn och ungdomar blir läsare, utan vi vuxna och vi som arbetar i skolan behöver hjälpa dem på vägen. Att jobba mycket med litteratur i skolan är ett mycket bra sätt till det.
Jenny Edvardsson har skrivit en mycket bra artikel om läsning och värdegrund i nya numret av Läslust (Rabén & Sjögren tidning). Du kan läsa Edvardssons artikel och hela tidningen fritt här.
Hösten är på väg, och med den många spännande uppföljare till populära böcker!
Johan Rundbergs "Tjuvdrottningen" är fortsättningen på den omåttligt spännande "Nattkorpen" och vi får följa barnhemsflickan Mika och polisen Hoff i ett nytt rafflande äventyr i ett kallt Stockholm. Det verkar som om två av barnen hamnat i dåligt sällskap och när Mika kommer för nära anklagas hon för stöld och hamnar i fängelse, fast hon bara är ett barn! Nästa bok kommer redan i höst!
Även Tilly råkar ut för nya äventyr men i böckernas värld! Förra boken, "Tilly och bokvandrarna" slutade inte så bra, och nu får Tillys familj inte bokvandra längre. Det är till och med tal om att alla bokvandrare ska märkas så att det syns i vilken bok de är. För att skingra tankarna på allt elände åker Tilly och Oskar till Paris och Oskars pappa. Då visar det sig att sagorna läcker magi, och vem kan fixa dem innan det är för sent...I oktober får vi se hur det går!
Magin som är instängd i Midnattstimman läcker ut. Var och hur vet ingen, men det är nu upp till vår ovilliga, arga och mycket modiga hjältinna Emily. I den magiska världen kan hon också öva på de färdigheter hon fick förra gången hon var där och letade efter sin pappa. Första boken heter "Midnattstimman". Det kommer ytterligare en del i serien.
Tredje boken om Amanda, Rasmus, Juanita och Bim är lika spännande som de föregående! Nu möter de en av Bims gamla pojkvänner som är på en kryssning. De får följa med fartyget några dagar, men även här experimenteras det men människors liv liksom i de andra böckerna. Kan kompisarna klara sig ur knipan även denna gång?
Kepler62 är ett av världens mest omtalade datorspel, nästan ingen når till nivå 100. Ryktet säger att om en gör det så blir en uttagen till ett superhemligt rymduppdrag. Joni och Ari är bröder och ser spelet som sin räddning. Marie är dotter till en otroligt förmögen vapenhandlare, och köper fler spel och spelare som ska hjälpa henne att nå högsta nivån. Men är det värt priset? Det finns ytterligare 9 delar i serien som jag hoppas översätts snart!
Rymdpiloterna är tillbaka och den här gången måste de besegra det jobbigaste av allt, TRISTESS! Max, Kim och Sam är på sommarskola bevakade av barnvaktsroboten Bo Wowow som ska se till att de kommer till rätt klass vid rätt tid. Men efter en extra tråkig lektion, Programmera i vardagen, får Max ett reklamblad om spelplaneten Play. Där får man spela Tv-spel och äta godis hela dagen! Men Bo Wowow skulle aldrig låta dem åka. Vilken "tur" för Max och Kim att Sam ändå lyssnade på lektionen och omprogrammerar barnvakten. Men är det verkligen bra att ha kul HELA tiden? Och vem var det egentligen som delade ut flygbladen?
Detta är fjärde delen om Rymdpiloterna och jag tycker den är lika rolig som de tidigare böckerna. Texten är luftig och integreras bra med Johanna Kristianssons bilder. Passar de barn i lågstadiet som börjat läsa lite mer text själva.
Idag börjar eleverna på Ljungen och Lacka. Luften sjuder av glädje, nervositet och pirr. Det är härligt att se alla nya och gamla elever, några har redan hunnit förbi bibblan.
Astera i denna bok kommer också till skolan efter ett långt sommarlov. Hon är åtta år och har ganska nyss flyttat till Sverige. Kvar i Kurdistan finns pappa och han är mycket saknad. Astera brukar gå in till grannen och lånar hennes internet och telefon för att ringa till honom. Hon har också tagit en av pappas tändare som hon tänder ibland när hon är ensam. Hon tycker om att titta på lågan. Asteras mamma läser svenska och jobbar på nattis. Hela sommaren har Astera därför varit mycket med sin storebror Ardalan. De har haft kul och Ardalan betyder mycket för henne, men när höstterminen börjar ska de gå på olika skolor. Ardalan kommer med i basketlaget och har inte längre tid för Astera.
I nya klassen blir allt tokigt när arga rösten tar över. Astera blir så arg på läraren Thalia som blir mycket arg tillbaka. Så arg att Astera måste bli hämtad. Ardalan måste komma för mamman har ett viktigt prov och just då försvinner hans nya fina, jättedyra basketskor ur hans väska. Allt är Asteras fel! Hon måste hitta ett sätt att köpa nya basketskor. Hennes nyfunna vänner Evin och Aram kanske kan hjälpa till? Arga rösten kommer igen och igen och allt blir bara värre och värre...
Spännande bok om syskonskap och vänskap. Vad gör man när storebror håller på att växa ifrån en? Och hur går man sin egen väg? Bra som högläsningsbok eller att läsa själv.
Spännande och fina illustrationer av Sofia Falkenhem som även tecknat Monstret Frank och Kalle skavank.
Just nu, just idag är det många som börjar skolan. Det gör Sillen också i Anna Ehring och Moa Graafs bok, Sillen börjar skolan.
Sillen börjar förskoleklass och det är upprop: "Hugo Ström", säger fröken, flera gånger, men ingen svarar.
Till slut förstår Sillen att det är honom hon menar. "Jag kallas Sillen", säger han och blir alldeles röd och varm. Helst vill han ta av sig sin tröja, men det går ju inte. Han har ingenting under.
Sillen gillar inte förändringar och att börja skolan är verkligen en stor förändring. Dessutom har han nyligen fått en lillebror och Sillen tycker att det kunde räcka . På fritids tänker han verkligen inte stanna, men blir övertalad. Det var tur, för då träffar han Hedda, som rimmar på gädda.
Hedda Gädda och Sillen, det passar riktigt bra ihop. Hedda tappar en tand, den första dagen i skolan och eftersom tandfen inte verkar komma hem till henne, lovar Sillen att fixa, så att hennes tand förvandlas till en peng, hemma hos honom. Men på vilket sätt får man egentligen kontakt med tandfen? Ringer man eller skickar sms?
Läs också första boken om Sillen: Sillen får ett syskon.
Nu har World pride 2021 börjat och det ska så klart uppmärksammas på biblioteket. Så här kommer några boktips!
Månne, varelsen och jag - Ylva Karlsson
Månne är varken en han eller en hon. Månne förstår inte varför det ska vara så svårt för andra att förstå. Så hen kommer på en briljant plan! Månne ska bli världens yngsta youtuber och berätta för världen vem hen är! Med lite hjälp av Pink_rainbow_girl och sina vänner sätter hen igång med sin plan. Fast samtidigt som allt det roliga händer så fortsätter alla de där jobbiga sakerna. De äldre barnen som ställer jobbiga frågor, vuxna som inte förstår och släktingar som tycker trans är flams. Och så en dag dyker varelsen upp som vägrar lämna Månne ifred.
En bok för 6-9 åringar i dagboksform som handlar om unga barns könsidentitet och självförtroende.
Sommarplåga - Hanna Jedvik
Alma ska spendera sommaren med sin pappa på sommarstället, precis som alla andra somrar. Och precis som alla andra somrar ska Mira vara där. I år tänker Alma berätta att hon faktiskt gillar Mira mer än en vän. Problemet är bara att Mira har med sig Hampus till sommarstället och problemen börjar hopa sig. För det är inte bara Hampus som är i vägen. Även Hedvig med det stora röda håret skapar förvirring hos Alma. Vem ska Alma välja? Och känner ens Mira samma sak?
Passar 13+
Heartstopper - Alice Osman
Charlie och Nick går på samma skola men de känner inte ens till varandra. I alla fall inte förrän de sätts tillsammans i en av sina klasser. Trots att Nick är med i skolans rugbylag och Charlie är lite utanför blir de snabbt vänner. Men ganska snart känner Charlie att han börjar få andra känslor för Nick, fast han vet inte hur Nick känner. Eller om Nick ens är intresserad av andra killar.
Gullig och romantisk seriebok på engelska som planeras att bli serie på Netflix. Serien består just nu av 4 delar.
Tillbaka på jobbet igen efter en härlig sommar. Jag hade inte bara högar, utan två lådor med böcker med mig hem över lovet, lite väl optimistisk som vanligt.
Fjädrar av Woodson var en av de böcker jag hann läsa, och det var tur, den dröjer sig kvar som lätta stråk av sommarminnen, hopp, nu när hösten tar fart.
"Hoppet är det där med fjädrar - som i själen slår sig ner -" börjar en dikt av Emely Dickinson som bokens huvudperson Frannie läser i skolan. Frannie växer upp på 70 - talet i USA och religion och segregation är två teman i boken. Frannie har inte funderat så mycket på hopp innan, hennes mamma har gått igenom många missfall och det finns en oro att det ska hända igen.
En ny pojke som är "blek" börjar i klassen och det rör upp känslor och frågor. Pojken får av klassen namnet "Jesuspojken" för att han är just blek, långhårig och stilla på ett ovanligt sätt. Jesuspojken gråter istället för att försvara sig när de andra killarna retas och han använder ibland teckenspråk, något som förbinder honom med Frannie som har en bror som är döv. Någon säger att han borde gå på den andra sidan motorvägen där de andra vita går. Frannies vän Samantha som blivit troende börjar på riktigt tro att pojken är Jesus. Detta ger Frannie funderingar kring just tro och hopp.
Det jag fångas av direkt är det poetiska och vackra språket. Genom Frannies samtal med sin bror får läsaren också teckenspråk och hur tecken formas med händer och fingrar. Språket och betydelser får på så sätt nya vinklar och understryks på nya sätt för mig. Detta är mycket spännande. Boken skulle passa bra som högläsning då det finns mycket att prata om i temaväg men också i samtal om språk.
”Hotell Sista chansen” av Nicki Thornton är en spännande berättelse med många ingredienser. Magi, mord, matlagning och hederligt detektivarbete i bästa Agata Christie stil.
Seth är en föräldralös diskare/kökspojke/alltiallo på hotellet. Hans pappa var köksmästare innan han dog, och Seth har ett utmärkt sinne för kokkonsten, som han bara får utlopp för i smyg. Hans mamma dog för så länge sedan att han inte ens kommer ihåg henne.
Hotellet drivs nu av Henri Degberg och hans fru Nora, som kör hejdlöst med den stackars Seth. Deras dotter Tiffanys favoritsysselsättning är att driva med och trakassera Seth. Han längtar innerligt därifrån!
Plötsligt en dag så ska det slumrande hotellet vara värd för en mycket hemlig sammankomst, ingen utom de sju deltagarna får tillgång till rummet där de ska vara. Middag och dessert ska serveras, så Seth har händerna fulla när gästerna anländer. Gästerna är en mycket brokig skara, från en mycket gammal man till en ung flicka i Seths egen ålder.
Gästerna installeras i sina rum och Seth förbereder maten. Allt placeras i matrummet som sedan låses tills dess att alla gästerna är på plats. Gästerna går in och rummet låses igen. Allt är väl tills dörren slås upp en stund senare och det visar sig att en av gästerna är död, förgiftad av maten... Allas misstankar hamnar naturligt nog på Seth, som inser att han måste bevisa sin oskuld, men hur?
”Hotell Sista chansen” är första delen av fyra, men den enda som är översatt till svenska.
Zoes bror John är otroooooligt lik tonårsidolen Justin Bieber! Zoe är en driven tjej som både är intresserad av sociala medier och av att tjäna (mycket) pengar. Nu har Zoe kommit på att hon kan tjäna pengar på sin bror! Hon skapar ett konto på instagram (bieber_ohhh Fanpage) och sedan tar Zoe massor av bilder på sin bror vid olika tillfällen och i olika poser. Det blir jobbigt för Zoe måste så klart göra det i smyg, John får inte misstänka något. Därefter börjar pengarna att rulla in på Zoes konto. Hon tjänar pengar på instagramreklam och hon tjänar ännu mer pengar på att sälja Johns saker och klädesplagg...
Zoe måste hela tiden vara på sin vakt så att inte John eller någon annan i familjen misstänker något. John går hela tiden runt och letar efter sina saker; sina badbrallor, ett träningslinne, pannband... han kan inte förstå hur hans saker bara kan försvinna, de fanns ju precis på hans rum.
Nu ska hela familjen åka på semester till en liten by i Italien. Zoe oroar sig för om det finns wifi eller inte i huset de hyrt. Hon måste ju hela tiden lägga ut nya bilder på "Justin" så att inte fansen tröttnar...
Bror till salu är en skruvad och humoristisk bok för mellanstadieåldern skriven av A.K. Sydegård. Detta är den första boken om Zoe.
Ibland är det svårt att hitta något kul att läsa. Kanske har man redan läst allt eller så finns det inget som lockar just idag. Då är det toppen att kolla på en tipslista för att bli lite inspirerad och kanske hitta något man missat.
På Legimus under "barn och unga" finns flera sådana listor utifrån olika teman. Legimus är, för dig som inte vet, en tjänst från myndigheten för tillgängliga medier där man kan lyssna på ljudböcker. Det är endast personer med läsnedsättningar som får ha ett konto på grund av upphovsrätten, men vilken tjänst ändå! Även om jag till och från jobbar med tjänsten visste jag faktiskt inte att det fanns tipslistor förrän jag försökte se ifall det fanns en lista med nya titlar för en affisch. En sådan lista finns också ifall man är nyfiken på vad som lästs in nyligen.
Och för dig som redan har ett konto kommer det hända spännande saker nu under hösten! Legimus kommer att byta plattform och håller på att utveckla ett nytt system för att läsa in nya böcker så det ska gå lite fortare.
Vill du ha mer information om tjänsten rekommenderar jag att kika på Legimus egna hemsida.
En elev kom in i biblioteket tidigare i våras och önskade böcker om ubåtar. Dessvärre var det skralt med sådana i hyllan, så jag botaniserade på Adlibris. Där snubblade jag över "Ubåt på grund" av Stefan Grevle som på ett fint sätt blandat fakta och fiktion om händelsen som satte Karlskrona på världskartan 10 dagar hösten 1981.
Boken handlar om Per som är ute och fiskar med farfar tidigt på morgonen den 28 oktober 1981 på Gåsefjärden utanför Torhamn. I dimman urskiljer de plötsligt en skugga, en grundsatt omärkt ubåt. De ror snabbt tillbaka och ringer örlogsbasen, där de blir trodda på grund av att farfar lånat ut sina hagar till en övning och är en trovärdig person. När historien vecklar ut sig så får vi dels följa Per och farfar men även det militära förfarandet genom Kommendör Rolf Mattsons ögon.
Den hösten var jag 12 år och kan villigt erkänna att mina egna minnesbilder om just ubåten är något suddiga. Pappa, som var flottist och bekant med Kommendörkapten Karl Andersson, har berättat många historier om dessa dagarna, varav den mest förekommande var hur snopen han blev när han skulle gå tillbaka till sin arbetsplats som vaktchef på Sparre, men möttes av en låst vakt. De som var utanför fick inte komma in och de som var på insidan fick inte komma ut, just då. Mamma, som var signallotta blev inkallad på en timme för att bistå örlogsbasens telefonväxel, timmen hon fick på sig var en eftergift för att hinna fixa barnvakt åt min yngre syster och transport. Mina minnen väcks av helt andra saker, telefonkatalog, moviebox, svartvit tv, bandspelare med kassettband som du behövde byta sida på, Noice och låten "Bang en boomerang", personsökare och att ringa från en telefonkiosk. Eftersom att jag är uppvuxen i Karlskrona så är det roligt med miljöbeskrivningarna, jag vet precis var det utspelar sig och hur det såg ut.
Bild: kvallsposten.se
Noice, det var mina första idoler! Hasse Carlsson den sötaste killen i hela världen...bandet splittrades inte långt efter, men som jag lyssnade på deras låtar! Min bäst kompis gillade Gyllene Tider bättre, så det var en evig kamp om vem som skulle få välja musik :)
"Bang, en boomerang" med Noice, Youtube
Vill du läsa mer om U137 så finns det en utförlig artikel på Wikipedia om U137
Böcker om andra världskriget finns det ganska gott om. Exempelvis Godnatt, mister Tom, Sadako och de tusen papperstranorna, Ett regn av bomber, En ö i havet och John Boynes två böcker Pojken i randig pyjamas samt Pojken på bergets topp. Det är kanske inte så konstigt eftersom många fascineras av andra världskriget. Dessutom är det närmre i tid än det krig denna bok handlar om, nämligen första världskriget.
Stanna kvar och ge dig av handlar om Alfie Summerfield som är fem år när kriget bryter ut. Hans pappa, precis som många andra brittiska män, tar vävning i armen. Men efter fyra år har han fortfarande inte kommit tillbaka och familjen har inte fått några brev på länge.
Under tiden pappan har varit borta har Alfie och hans mamma fått kämpa för att klara sig ekonomiskt. Mamman jobbar som städerska och Alfie börjar putsa skor på gatan. En dag får Alfie information om att pappan kanske faktiskt lever men finns på ett sjukhus för chockskadade soldater. Han bestämmer sig för att söka upp sjukhuset för att ta med sig honom hem och göra familjen hel igen. Men är det verkligen samma man som lämnade familjen?
Detta är en bok för den läsvane, texten är ganska liten och kompakt samtidigt som storyn bitvis tar sig långsamt fram. Men det betyder inte att boken på något sätt är tråkig. Familjens situation är hjärtskärande, särskilt biten när mamman oroar sig varje gång någon knackar på dörren då det kan innebära fruktansvärda nyheter. Utöver Alfies familjesituation får man också läsa om hur samhället förändras och relationerna grannar emellan försämras. En familj som verkligen utsätts är familjen Janácek som helt plötsligt ses som fiender.
Nu är snart lärarna och eleverna tillbaka efter ett välförtjänt sommarlov. Men här på biblioteket jobbas det för fullt för att förbereda deras återkomst. Nya böcker har beställts, det har städats, planerats och under de resterade dagarna ska jag försöka läsa så mycket jag kan av det som inte hanns med innan sommaren. Att hinna läsa litteratur till jobbet på jobbet som bibliotekarie är oerhört viktigt, blir ju svårt att boktipsa om man inte läst en del av det som finns i hyllorna.
Den nuvarande bokhögen (som säkert kommer ändras)
För att peppa eleverna och lärarna inför de nya böckerna har jag gjort affischer som satts upp i biblioteksrummet. Och eftersom böckerna redan är beställda kan de redan nu ställa sig i kö ifall de hittar något som de är intresserade av. Sen kommer ju bara det jobbiga att vänta tills böckerna faktiskt skickats hit...