fredag 28 juni 2019

Ledig tjänst!

Skolbibliotekariegruppen i Kävlinge söker nu en ny medarbetare! skulle jag vilja skriva.
Sanningen är såklart att en av våra skolor söker en ny bibliotekarie. Men jobbar du som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun innebär arbetet en hel del samarbete med oss på de andra skolorna. Så pass mycket att vi fick pris för det hösten 2017 då vi gemensamt utsågs till Årets skolbibliotek.
Skolan heter Skönadalsskolan och har ca 500 elever i åk F-6. Som bibliotekarie här är du en nyckelperson i skolans kultur- och litteraturarbete såväl som i det digitala. Läs annonsen för mer info om själva skolan.
När det gäller samarbetet så ses vi varje fredagseftermiddag 12-15, för lunch och möte (och kaka!). Under våra möten skriver vi lärarhandledningar, jobbar med gemensamma handlingsplaner, stöttar varandra i olika frågor som dyker upp på enheterna, delar med oss av erfarenheter och lektioner som vi hållit, boktipsar varandra med mycket mera. Ibland hjälps vi åt med mer handgripliga uppgifter som att gallra böcker eller packa upp eller ner böcker vid flyttar och dylikt. Vi är helt enkelt varandras arbetslag, med både praktiska och teoretiska uppgifter.
Jag har älskat det här samarbetet sedan jag började för snart tio år sedan och det är en starkt bidragande orsak till att jag stannat kvar så länge. Som ny är det ett otroligt stöd att ha någon som gör ungefär samma saker att fråga om tips och råd och det ger fortfarande otroligt mycket för min utveckling som skolbibliotekarie att ha flera andra på samma position och i samma situation att bolla idéer med.
Tyvärr har jag ingen nytagen bild på oss - den här är nog två år gammal - men ni ser ju... Vi är inte bara snälla, vi är snygga också!
Sök, sök, sök! Ända till den 26/7 går det att skicka in sin ansökan.

torsdag 27 juni 2019

Svante, Stallets hjälte

Pia Hagmar skriver en serie om shettisen Svante, i sitt eget tycke den smartaste hästen i stallet!
Svante är en härlig figur, tuff och ganska övertygad om sin egen förträfflighet, vilket ibland ställer till det för honom...Stallkatten Stella är hans vapendragare och med på det mesta.
Hittills finns det fem böcker om Svante. Serien börjar med "Svante, Smartast i stallet". "Svante, Stallets hjälte" är nummer två. Jag tycker inte att det är nödvändigt för historien att läsa dem i ordning, historien är så fristående att en förstår ändå.

Jag gillar formatet, en härlig historia med mycket humor, fast inte så tjock. Perfekt för dem som lämnat "Börja läsa hyllan", men som inte riktigt orkar alltför tjocka böcker. Omslagen är också mycket tilltalande!

    

  

tisdag 25 juni 2019

Mitt hjärta borde slå någon annanstans

Boken börjar med att Madeleine vaknar upp av att det kliar i halsen och sticker på kroppen. När hon slår upp ögonen ser hon svalor flyga omkring högt ovanför henne. Hon inser att hon ligger på en höskulle! Inte nog med det, bredvid henne i höet ligger Rune, klassens nörd!

Nej, nej, nej! Madeleine har precis slutat nian, igår var det skolavslutningsfest och nu ligger hon här med Rune. Vad hände egentligen på festen? Madeleine minns inte hur hon hamnade i höet. Kanske minns Alice, Madeleines bästa vän.

I nästan hela sitt liv har Madeleine känt och tyckt att hon varit på fel plats och i fel familj. Denna morgon när hon smyger sig hem från höskullen känner hon sig mer än någonsin helt felplacerad.

Madeleine har länge tänkt på att hon inte är speciellt lik sina föräldrar, varken till utseendet eller sättet. Hon bor på en gård och hennes föräldrar är lantbrukare, ett liv som Madeleine inte alls känner sig intresserad av. Madeleine har inga syskon och hon tycker inte att hennes föräldrar bryr sig så mycket om henne.

Känslan av att vara på fel plats har vuxit sig starkare och starkare hos Madeleine och nu har hon blivit smått fixerad av att hon kanske blev förväxlad redan på BB. Kanske finns hennes riktiga familj någon annanstans? Kanske väntar, letar och längtar de efter henne?

Oj, oj, oj vad bra Mitt hjärta borde slå någon annanstans är!! Den bästa ungdomsbok jag läst i år! Mia Öström beskriver Madeleines känslor kring att inte känna sig hemma, att inte riktigt veta vem man är eller var man ska så oerhört bra! Dessa känslor tror jag att många ungdomar känner igen sig i. Dessutom är boken skrivet på ett kul och lättläst sätt med olika "scener" ur Madeleines liv.

Mia Öström har tidigare skrivit ungdomsböckerna Vakuum och Skuggsommar. 

Ska du köpa en sommarpresent till en ungdom i 14-16-årsåldern är Mitt hjärta borde slå någon annanstans den perfekta boken!

fredag 21 juni 2019

Att läsa på olika platser

Hur och var brukar du läsa?
Liggandes i sängen/soffan eller sittandes i en skön fåtölj?
Nu under sommaren kanske du ligger och läser i en hängmatta, på stranden eller sittandes under ett träd?
Oavsett om man läser med ögonen eller öronen så är läsning utomhus, enligt mig,  en skön och avkopplande aktivitet. 
På stranden hör en skvalpet ifrån vågorna, och kanske ett och annat skri från fiskmåsar och i trädgården prasslet ifrån lövverken, bin och humlor som surrar, fågelkvitter  och grannars aktiviteter. 
Under större delen av året sker den mesta av min läsning på tåget eller i en fåtölj. Nu är det snart semester och i år tänker jag utmana mig själv!
Dels med att läsa någon genre som jag normalt inte brukar läsa, men även på någon plats där, för mig, läsning inte brukar ske. 
Det borde väl vara genomförbart under en sommar? 
Jag återkommer och berättar hur det hela avlöpt!

Bildresultat för sommarläsning

torsdag 20 juni 2019

Fantastiska fladdermöss

Martin Emtenäs och Sven Nordqvist har gjort denna faktabok om fladdermöss för de yngre barnen. Intressanta, men kortfattade fakta, som att fladdermöss "ser med öronen", på tal om att de sänder ut signaler, som studsar tillbaka, när de träffar , tex en mygga.
Som sedan kan bli fladdermusens mat eller att fladdermusens vingar egentligen är dess händer, illustreras av roliga och underfundiga teckningar av Sven Nordqvist. En bok för alla, som någon gång varit fascinerad eller rentav skrämd av de "flygande mössen".

Ny bok om den underbara familjen Kanin!

Lillebror Kanin och hans kompisar har en tågklubb som träffas varje torsdag. Denna gången berättar en av kompisarna om tåget som glömde växla om, och körde rakt ner i den hemska avgrunden. Sedan dess kör det runt som ett spöktåg och ingen som klivit på kan hoppa av! Lillebror blir sen och bestämmer sig för att ta metron hem. Vilken tur han har, tåget står vid perrongen...





Jag älskar samspelet mellan bild och text i Jonna Björnstjernas böcker om Den underbara familjen Kanin! "Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget" kommer att bli en klar favorit hos barnen!

onsdag 19 juni 2019

Du ljuva sommartid!

Hej på er!

Nu är jag tillbaka på Bubbel igen efter att ha varit hemma och mammaledig.
Det känns spännande och roligt att vara tillbaka.
Min första dag var i fredags och då jag deltog på Korsbackaskolans avslutning. Den var väldigt fin och stämningsfull, full av förväntan, glädje,  men även  lite sorg och separationsångest då niorna inte kommer tillbaka till hösten. De är redo för nya utmaningar i livet nu och lämnar grundskolan bakom sig.

Jag hoppas att ni alla är laddade för en härlig sommar med roliga utflykter och naturligtvis även en och annan bok.
Får ni idétorka om vad ni ska läsa så är det bara att titta förbi här på bubbel. Här kommer nya tips varje vecka året runt.

Ha ett riktigt härligt sommarlov och ett stort lycka till till alla nior!

Bildresultat för sommar

måndag 17 juni 2019

Spionhistoria för de yngre läsarna

Mac Barnett har skrivit en spännande och lite komisk berättelse om hur han blev mästerspion åt den brittiska drottningen Elizabeth när han bara var ett barn.
Otroligt nog så blir han uppringd av drottningen och har innan han förstått vad som hänt lovat att leta reda på de stulna kronjuvelerna, eller rättare sagt en del av dem. Mac B bor i Kalifornien men det är inga hinder, drottningen skickar ett kuvert med massor av pengar. Nu ska Mac bara få tag på den som stulit kronjuvelerna! Drottningen har en aning om vem det kan vara och så börjar jakten.
Med list och kreativt tänkande ger sig Mac efter skurken, men allt är inte vad det ser ut att vara!

"Mac mästerspion" är en humoristisk och lagom spännande bok med bilder i vitt, svart, blått och gult som passar för de som knäckt läskoden och behöver mer text med bilder att vila i.




torsdag 13 juni 2019

Sommarläsning

Skönadalsskolans bibliotek ska få ny golvmatta under sommaren så det packas ner nu i veckan. Häromdagen var jag där och hjälpte till och hittade en hel trave böcker som jag blev nyfiken på att läsa. Det är spännande att botanisera i andra bibliotek än sitt eget, alla bibliotek köper in böcker utifrån låntagarnas och bibliotekariens önskemål och behov, och därför skiljer sig beståndet lite åt. Jag hittade några som jag tror kan passa även på Rinnebäck, så inköpslistan inför hösten är redan påbörjad!


London

Jag var i London i helgen och besökte givetvis en bokaffär! Jag gillar att titta på böckerna såklart, men även skyltning och annat som finns tex gosedjur och bokmärken. Bokaffären jag var inne i var Waterstones i Covent Garden. Där fanns självklart massor av Harry Pottergrejer, men även en annan av min favoritkaraktär, Pelle Kanin. Jag upptäckte också att det finns jättemånga böcker i serien "Små människor, STORA drömmar". Jag har nästan alla som finns översatta, nu längtar jag efter Anne Frank, Emeline Pankhurst, Jane Austen, Rosa Parks, Harriet Tubman, Ada Lovelace och L M Montgomery!
På väg hem till hotellet så hittade vi även The Moominshop som vi inte kunde gå förbi.









måndag 10 juni 2019

Bibliotek trots allt

Under min tid som skolbibliotekarie har jag upplevt många slags bibliotek, en del har jag bara läst om  men ändå fascinerats av. Det mobila biblioteket som färdades med kamelkaravan till vitt skilda platser i ökenområden. Båtbiblioteket som gled fram längs med floden i Asien i så gott som väglöst land och gjorde strandhugg i små byar. Bokbussen i norra Sverige som besöker bland annat Soppero, där personalen behöver övernatta på grund av de stora avståenden mellan orterna.



svtplay hittar du just nu ett program som heter Daraya-bibliotek trotsar bomberna i Syrien. Dokumentären skildrar ett gäng killar som dokumenterar bombningarna av staden Daraya genom att fotografera och filma. Under röjningsarbeten i de bombade husen upptäcker de massor av böcker. De beslutar att samla in dem och skapa ett bibliotek. I varje bok skriver de ägarens namn så att böckerna ska kunna lämnas tillbaka till rätt ägare när kriget är slut.
I ett källarförråd bygger de hyllor och ordnar böckerna ämnesvis. Snart blir lokalen mysigare med mattor, fåtöljer och soffor. Biblioteket blir en samlingspunkt där många unga män upptäcker nöjet i att läsa. Det hålls föredrag kring läst litteratur och en kurs i engelska startas.
När de hittar en oskadd kopieringsapparat kommer de på idén att starta en tidning.

Läget i Daraya blev allt mer outhärdligt. Till slut tvingades kvarvarande befolkning att lämna staden. Gruppen av unga män skingrades och biblioteket förstördes.
En av de unga männen som blev kvar i Syrien tog initiativet till en bokbuss med böcker som smugglats in i landet. Bussen nådde ut i byarna där även barnen och kvinnorna kunde få ta del av böckernas värld.

Det här programmet visar än en gång på berättelsernas betydelse och böckernas makt. Se programmet!

fredag 7 juni 2019

Skolbibliotek för alla

På Olympiaskolan har jag under läsåret samarbetat med SVA lärarna på så sätt att ,då det kommit nyanlända elever till skolan har vi samlat ihop en grupp elever och haft en presentation av skolbiblioteket.
Jag har gjort en enkel, digital presentation, som jag berättar till och sedan har jag visat skoloibliotekens mångspråksbestånd, som finns samlat på Olympiaskolan. Eleverna har sedan fått varsitt lånekort och kunnat låna böcker både på svenska och på sitt hemspråk. Vi har även pratat om de digitala tjänster/ plattformar som finns för läsning på andra språk, t ex Världens bibliotek https://www.varldensbibliotek.se/


Jag har också haft bokprat för olika grupper av nyanlända elever, då jag pratat om böcker som finns med parallelltext, dvs både på svenska och ett annat språk och även andra böcker som passar målgruppen.

Detta har blivit en väg in i skolbiblioteket och i läsningen. Nästa termin planerar jag att utöka samarbetet och ha bokprat oftare och även andra aktiviteter för nyanlända.  Att flytta böcker i biblioteket, så att lättläst och mångspråk står nära varandra kommer att bli en sommar aktivitet för mig. 

onsdag 5 juni 2019

Ett annat jag

Det är lördagskväll i början på juni och Amanda, Rasmus och Malin sitter som de ofta gör på ett McDonald´s i Stockholm. Bredvid dem sitter en man med en portfölj vid sin sida. Plötsligt reser sig mannen och går och glömmer sin portfölj. Malin springer efter mannen med portföljen - och - då exploderar bomben som låg i och Malin omkommer omedelbart. Amanda och Rasmus förlorade på ett ögonblick sin bästa vän och en terrorkatastrof har drabbat Stockholm. Chocken är stor bland ungdomarna och föräldrarna i Malins närhet.

Vad ingen förstår just då är att mannen var ute efter Amanda, det var henne som bomben skulle träffa. Amanda är adopterad från Rumänien, hon kom till Sverige som ett litet spädbarn. Vad hon inte vet är att hon har en tvillingsyster och är del av ett omfattande och världsomspännande tvillingprojektet - projekt Gemini.

För att försöka döva sorgen efter bästisen Malin ger sig Amanda och Rasmus tillsammans med Amandas moster Bim iväg på en bilsemester i Europa. Målet är det barnhem i Rumänien där Amanda en gång föddes.

Mannen med bomben tar upp jakten på Amanda, hon måste röjas ur vägen för att det framgångsrika projekt Gemini ska kunna fortsätta.

Ett annat jag är en mycket spännande bok som passar för 12-14-åringar. Läs om ni vågar! Boken är skriven av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen.

Hockey, bänkvärmare och bögar

Hockey, bänkvärmare och bögar är titeln på Maria Skotte Pekkaris debutbok. Iden till boken fick hon när hon diskuterade normer, sexualitet och identitet i en årskurs 6. Under diskussionens gång uppmärksammade eleverna att det inte finns något skrivet om homosexualitet i ishockeysammanhang, och Maria bestämde sig för att göra något åt det.

Adrian är 13 år och väldigt duktig på ishockey, så duktig att han får spela med de äldre killarnas lag. Han spelar mest center, hans bästa position. Adrians bästa kompis heter Robin och går i sjuan, vilket Adrian också vill göra, det är bara två ynka månader som gör att han istället måste gå i sexan.
En dag börjar en ny kille i sjuan, Martin. han spelar också ishockey och vill bara spela center. Han är ganska kaxig och menar att han är superbra. Adrian blir orolig, men på träningen visar det sig att Martin kanske överdrivit sin förmåga en smula. Adrian blir lättad, hans position i laget är ohotad, men han kan samtidigt inte låta bli att ge Martin en och annan kommentar, och det eskalerar. Ord som "Bög" och "Kärring" blir vardagsmat och Martin blir mindre och mindre. Samtidigt blir Robin ihop med Lova och alla tjatar på Adrian om vem han är kär i. Kanske är han kär i Lovas bästa kompis, men varför drömmer han om Robin....
Adrian är kaxig utåt, men inombords mår han allt sämre. Kan man vara 13 år, homosexuell och ishockeyspelare?

En bok med ett mycket viktigt budskap om en omklädningsrums jargong som jag hoppas är på väg att försvinna! Tränarna i boken måste vara medvetna om hur killarna snackar, och de låter det bara passera, allt för att vinna! Kostnaden kunde blivit mycket större än i boken, verkligheten överträffar ibland dikten.

Danmark!

Idag är det Danmarks nationaldag! Jag har skyltat upp massor med böcker skrivna av danska författare på Rinnebäcksskolans bibliotek. Passa på att låna en eller flera, det passar ju extra bra nu när det är sommarlån!
Här är ett axplock av böcker att få inspiration av.