måndag 30 januari 2012

När jag vaknar finns du inte

Sextonåriga London Lanes minne raderas varje natt kl 04.33. Efter det minns hon inte vad hon varit med om i skolan, vem hon pratat med eller träffat under dagen. Hon minns sina klasskamrater och sin mamma men alla nya intryck raderas hos henne varje natt. Därför måste London varje kväll skriva ner allt hon ska komma ihåg till dagen efter, vilka läxor hon har, vad hon ska komma ihåg, vilka kläder hon ska välja mm.

London och hennes mamma har varit hos ett antal läkare men ingen vet varför hennes minne raderas, ingen kan hjälpa henne. London minns inte bakåt men däremot kan hon se saker som kommer att hända i framtiden. Vad kommer att hända med hennes klasskamrater? Det är inte alltid kul att se in i framtiden och få veta vilka trista saker som kommer att hända med folk runt omkring henne.

Plötsligt dyker Luke upp på skolan. London och Luke lär känna varandra och blir störtförälskade... De blir tillsammans men London minns honom inte, varje kväll måste hon skriva ner allt om honom också, så att hon ska komma ihåg vad de gjort och pratat om nästa dag. Luke får inte veta om hennes hemlighet!

En dag avslöjar Luke henne, han avslöjar också att han känt till hennes hemlighet länge, de har nämligen varit kompisar redan när de var små…

London har också en märklig dröm. Hon drömmer om en begravning, med många svartklädda människor, men vem är det som begravs? Är det en släkting? Är det hennes pappa eller hennes eget barn i framtiden? Drömmen återkommer ofta till London och hon kan inte släppa tankarna på begravningen.

Saker kring begravningsdrömmen klarnar plötsligt, nu vet London vem det är som begravs. Det visar sig att Londons mamma vet mycket mer än vad hon har berättat…

När jag vaknar finns du inte av Cat Patrick är en spännande och romantisk triller. Läs den! Titta också på författarens fina Websida.

”Ingenting minns man så bra som det man vill glömma”

torsdag 26 januari 2012

12 X 3 BOKTIPS




Jag vet inte om du hör till dem som brukar gå in på vår webbplats med jämna mellanrum. Både nya och gamla besökare rekommenderas en titt. Just nu ligger där 12X3 rykande färska boktips. Inte så att alla böcker är alldeles nya,men det är sprillans nya boktips. Styrkan med de här tipsen är att vi alla fem bidrar. Det borgar för en större bredd. Vi har delat in boktipsen i tre ålderkategorier och de skiftas en gång i halvåret.I högersplaten hittar du alltid in till vår webbplats men du kan även klicka HÄR

Hen upprör

Normöverskridande väcker alltid känslor, det ligger liksom i dess natur. Hade det inte upprört så hade det antingen tillhört normen, eller så hade det inte funnits någon norm. Att kallar människor för han och hon utifrån hur de ser ut utan kläder (och kanske även med...) tillhör normen, alltså ställer det relativt nya hen till vissa problem. Det märks när en artikel om en ny barnbok som använder pronomenet hen orsakar 77% arga reaktioner mot 2% nyfikna i tidningens reaktionsbarometer (avläst 2012-01-26, kl. 12.00). Boken är utgiven av Olika förlag som satsar på mångfald i alla möjliga bemärkelser. Läs artikeln HÄR.

torsdag 19 januari 2012

Biovåren går i bokens tecken

Filmatiserade böcker finns det många. I höstas kom till exempel Jag saknar dig som bygger på Peter Pohls och Kinna Gieths bok och i vår är fler på gång.

För den vuxna publiken så kommer Vi måste prata om Kevin som bygger på en roman av Lionel Shriver och Nobels testamente av Liza Marklund. Vi måste prata om Kevin handlar om en mamma som efter att sonen begått ett fruktansvärt brott, en skolskjutning där nio personer dödas, försöker förstå vad det var som gick galet. Jag har boken liggande i min bokhylla hemma och är väldigt sugen på att läsa den, men funderar på om tidpunkten (höggravid som jag är) verkligen är den rätta. För de mer romantiskt lagda så kommer en nyfilmatisering av Brontës Svindlande höjder.

För den något yngre publiken finns det flera premiärer att se fram emot. Foers Extremt högt och otroligt nära handlar om en pojke som vandrar omkring i New York på jakt efter minnen och tecken från sin far som dog i 11 september-attentatet. Boken är fantastisk och jag är nyfiken på filmen med bland annat Max von Sydow i rollistan.
En annan storsäljare som blir film är första delen av Suzanne Collins Hungerspelen. På Ljungen har alla tre böckerna cirkulerat bland sjätteklassarna och intresset och förväntningarna på filmen är bland många läsare enormt. Det kvittar nog hur bra filmen är egentligen, den kommer säkerligen spela in enorma summor oavsett.
En betydligt mindre känd bok som nu filmats är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Jag läste boken för flera år sedan, men kommer fortfarande ihåg den magiska stämning som den lämnade efter sig. Boken är nästan som en film i sig, med långa partier som endast består av bilder, bilder som måste "läsas" för att handlingen ska bli tydlig. Hugo Cabret är en 12-årig pojke som bor i väggarna på Paris tågstation. Hans pappa arbetade som klockskötare av stationens alla klockor och sedan pappan dog har Hugo skött hans arbete. Men Hugo kommer en hemlighet på spåren och får hjälp av mannen som äger en leksaksaffär med mekaniska leksaker.
I Spegel, spegel får vi se Julia Roberts som Snövits elaka styvmamma, i en filmatisering av den klassiska sagan.

Om vi går till några svenska ungdomsböcker som nu blivit film, så kommer Shoo Bre av Douglas Foley, författare även till böckerna om Habib, om livet i förorten. Sedan har även den augustnominerade boken Isdraken av Mikael Engström blivit film. Boken handlar om Mik som växer upp med en pappa som dricker. När allt går överstyr får Mik komma till sin faster i Norrland. Sakta men säkert bygger han upp en ny tillvaro långt från betongen i Stockholm. Men trots att Mik vill stanna får fastern inte ha vårdnanden om honom och istället skickas Mik till en fosterfamilj där han vantrivs. En frustrerande och väldigt gripande bok om hur maktlösa barn kan vara i frågor som verkligen rör deras liv och mående. Dock inte utan hopp i slutet.

Så nu är det bara att sätta igång och läsa och sedan har ni flera biobesök att se fram emot under våren (för alla vet ju att det är bättre att läsa först och se sedan...). Härligt!

onsdag 18 januari 2012

Mårten Sandén

Den här veckan åker alla mellanstadieklasser på Skönadalsskolan till Lund för att träffa Mårten Sandén på Lunds stadsbibliotek. Han är författare till inte mindre än tretton deckare med tvillingparet Petrini som duktiga spanare och polisens unga medhjälpare. Jo, han har skrivit inom fler genrer men den här dagen fick deckarna stå i förgrunden.
Hade det inte varit lättare att be Mårten komma till skolan är det säkert en och annan som undrar. Jovisst men eftersom de flesta av Petrinideckarna utspelar sig i Lund passar vi på att titta närmre på några av de platser som nämns i böckerna. Det är lätt att förstå hur Peter och Petra kunde gömma sig vid Universitetsplatsen när man sett muren mot fontänen. Det är heller inte svårt att förstå hur de kunde spana på munkar gömda i en nisch på domkyrkans baksida. Eleverna blir guidade runt av mycket speciella guider. Mer avslöjar vi inte.
Fast att en fjortonde Petrinideckare kommer till hösten kan vi avslöja. Ja, man kan nästan ana att nummer femton också är på gång även om den mest verkade finnas i huvudet på Mårten.

Snart dags för Lästävling

Det har varit lite dålig aktivitet här på bloggen under inledningen av året, men terminsstarter är alltid intensiva, med projekt som ska startas upp, idéer som ska stötas och blötas, elever och lärare som ska ha nya böcker, boktips, bokprat.

För min del drar årets upplaga av Lästävlingen mellan Lackalänga och Ljungen snart igång. Från och med måndag och ända fram till sportlovet ska det läsas, läsas, läsas på de två skolorna. Eleverna fajtas om äran och den fina ugglestatyetten som sedan förra årets tävling bott i Lackalänga skolas matsal. Frågan är om Ljungen tar tillbaka den, eller om Lackalänga lyckas behålla den ytterligare ett år. Jag håller på att förbereda bokprat till alla 22 klasserna och rivstartar med tre av klasserna på Lackalänga på måndag. Det ska bli så himla roligt.

Nytt för i år är att räkna timmar och minuter istället för sidor och det blir spännande att se hur mycket tid som egentligen ägnas åt läsning när man satsar lite extra. En liten tävling i tävlingen blir för klasserna att gissa hur många timmar alla elever på skolan läser sammanlagt under de fyra veckorna, så får man in lite matte också mitt i läsandet.

tisdag 10 januari 2012

Johanna Lindbäck - pepp!

Johanna Lindbäck kommer hit till Korsbackaskolan och Tolvåkerskolan den 6 februari! Hur mycket pepp som helst på det! Johanna Lindbäck skriver träffsäkert om tonåringar, relationer, känslor, vänskap identitet och vardag. Välkommen hem är Lidbäcks senaste bok som du kan läsa mer om här. De fyra andra böckerna finns som pocket och jag har köpt in massvis till bibblan så att alla 8-or kan låna och läsa varsin bok innan Johanna kommer. Jag har läst alla och gillar dem väldigt mycket, det är böcker man sträckläser och vill man får man gärna läsa mer än en….



En liten chock När Gustav började gymnasiet hoppades han på att få en flickvän eller nån att ha sex med, nya kompisar och en ny personlighet, nu är det bara ett par månader kvar till studenten och inget av hans förhoppningar har gått i uppfyllelse. Men Elin i hans klass drar med honom i skoltidningen och de bildar en pakt; de ska göra något oväntat; chocka sig själva. Gustav är lite kär i Elin men blir intresserad av den nya unga engelskavikarien, och samtidigt brottas han med sin relation till pappan. En pappa som försvann till USA när Gustav var liten men kom tillbaka när Gustavs mamma blev sjuk.

Min typ brorsa Nina har planerat för en nyårsafton med kompisarna, chansen finns också att den killen hon gillar kommer och när mamman plötsligt lanserar idén att de ska åka till Umeå för att fira nyår med mammans nya Internetflirt Tomas blir Nina inte precis glad. Men Tomas har två söner och de visar sig vara helt ok, och besöket blir bättre än Nina föreställt sig. Tomas och hans söner flyttar sedan in hos Nina och mamma och Nina vet inte riktigt hur hon ska förhålla sig till den ena brodern. Kan man vara kär i sin styvbror?


Tänk om det där är jag Agnes familj flyttar till Umeå och det blir en ny chans för Agnes som är mobbad i skolan, visserligen har hon två bra kompisar men hon har tröttnat på att vara tjejen ingen lägger märke till. Hon lär känna grannkillen Adam och han drar med henne i sitt kompisgäng, plötsligt är Agnes kompis med de populära tjejerna men hon känner sig aldrig helt bekväm. Och Adam, är han mer än en kompis?


Saker som aldrig händer När Andreas flickvän Hanna erkänner att hon varit otrogen mot honom känner han sig väldigt sviken. Men ännu värre blir det när han får reda på att hans kompisar vetat om det och inte sagt något till honom Han blir helt knäckt och tycker inte han kan lita på någon. Han vill inte träffa kompisarna längre men börjar umgås med barndomsvännen Erik, först tycker Andreas det känns patetiskt – de är inte kompisar på riktigt, men sen börjar de ses allt oftare och allt blir annorlunda…

Johanna Lindbäck bloggar på bokhora, har en egen blogg och driver dessutom en blogg tillsammans med Lisa Bjärbo som hon skriver en bok med.

måndag 9 januari 2012

Simon och Ekarna

Jag har varit och sett Simon och Ekarna under julledigheten. Filmen bygger på Marianne Fredrikssons 25 år gamla bok som blev otroligt populär när den kom ut 1987.

Jag hade glömt bort det mesta från boken, kommer bara ihåg att jag tyckte boken var mycket bra när jag läste den.

Men snabbt kom jag in i handlingen när jag såg filmen. Huvudpersonen, Simon, växer upp i en enkel arbetarfamilj i Bohuslän på 30-talet. Vad Simon inte vet är att han är adopterad och att hans far var en tysk jude som inte längre bor i Sverige. Andra världskriget bryter ut och tyskarna går in i både Norge och Danmark. Judeförföljelsen märks även i Sverige och Simons föräldrar är mycket oroliga för att hemligheten med Simon ska komma ut.

Filmen handlar om Sverige under andra världskriget men den handlar också om den starka vänskapen mellan Simon och den judiske pojken Isak, om hur det är att få reda på att man är adopterad och om vilka klasskillnader som fanns i Sverige under 30-talet.

Jag såg filmen med några tonåringar som alla tyckte att filmen var spännande, sorglig och bra!

Simon och Ekarna har blivit nominerad till inte mindre än 13 stycken Guldbaggar och är storfavorit inför årets Guldbaggegala!

HÄR kan du se filmtrailern!