söndag 2 december 2018

Adventskalender Lucka 2

Rabén och Sjögren har under flera år gett ut en julbok med 24 kapitel. Författarna och illustratörerna skiftar men hör alltid till de mest populära. Årets upplaga är inget undantag. Boken heter En klurig jul med undertiteln Julsaga i 24 kapitel. Ingelin Angerborn står för texten och Per Gustavsson för bilderna. Det är deras första samarbete och fungerar alldeles utmärkt.
Berättelsen börjar dagen innan första advent och Rutans familj är i full färd med att göra det adventsfint hemma i lägenheten. Det är lite småstökigt och saker är försvunna, såsom saxen och hammaren. Men det går att hamra in spikar med en träsko och snart lyser stjärnor och ljusstakar mysigt och stämningsfullt i deras fönster.
Rutan gör en önskelista. Överst står en kompis, för grannen och bästa kompisen har flyttat från stan. På plats två står en hund vilket också är svårt att ge bort i julklapp eftersom pappan i familjen är pälsallergiker.
Det händer andra mystiska saker i lägenheten än att saker försvinner och snart upptäcker Rutan en sorts kompis som ofrivilligt flyttat in i lägenheten. Den nyfunna kompisen har lite konstiga matvanor, kan göra sig osynlig och längtar förfärligt mycket hem. Hem är väldigt långt borta.
Tillsammans med ett par klasskamrater försöker Rutan göra gästen glad och fixa så att hen kan komma hem igen. Inget av detta är särskilt lätt.
Det här är en berättelse med adventstiden som en inramning till en spännande berättelse med ett övernaturligt inslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.