torsdag 27 december 2018

Lyssna på en berättelse


Många tycker det kan vara skönt att bara lägga sig ner i soffan och lyssna på en riktigt bra berättelse. Andra stoppar lurarna i öronen och tar en långpromenad, dammsuger, sitter på tåget eller...Det finns en hel del ljudinspelningar att låna strömmande genom våra folkbibliotek, även för barn och unga. Och missa inte Sveriges Radios avdelning, Drama för unga.De  har många mycket bra inspelningar väl värda att lyssna på både en och två gånger.

Jag blev väldigt nostalgisk när jag upptäckte att en av mina favoriter från barndomen nu finns att lyssna till i hela tio avsnitt.  Det är Mary Nortons klassiker Pojken och lånarna som jag läste många gånger som ung. Den och de övriga delarna i bokserien passade min livliga fantasi och jag ville så gärna tro att det fanns ett pyttefolk som tog hand om småsaker. De som vi trodde oss om att ha tappat bort. Men inte, kanske var det familjen Klock, en av de sista lånarfamiljerna som tagit hand om prylarna och skapat nya användningsområden. Den här julledigheten ska jag återuppleva berättelsen som i radions regi heter Lånarna i det gröna. Kanske har den samma magiska inverkan på mig nu som då.
En annan spännande berättelse av betydligt nyare snitt, om vi ser till när berättelsen skrevs, är Elisabeth Östnäs trilogi om Turid kungadottern från vikingatid. Även om Turid är en kungadotter får hon uppleva ett hårt samhälle, helt på männens villkor. Hon upplever svält och nödår, krig som härjar och nya folkslag. Även denna spännande berättelse finns nu som radioteater i tio avsnitt. Den ser jag också fram emot att få njuta av.


En god fortsättning önskar jag er med många härliga berättelser i ljud och i text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.