fredag 21 december 2018

Adventskalender Lucka 21

Godnattsagor för rebelltjejer , av Elena Favalli och Francesca Cavallo, innehåller hundra berättelser om kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Helt enkelt kvinnliga förebilder från förr och nu och ifrån hela världen. Läs denna viktiga bok högt för varandra under julen eller läs den tyst för dig själv. Bli inspirerad av de här kvinnornas mod!
Läs bla om Anna Politkovskaja, som var journalist i Ryssland. Hon har skrivit mycket om Tjetjenien, ett land som ville bryta sig loss ifrån Ryssland och vara självständigt. Det ville inte Ryssland, utan sände dit militära trupper och så blev det inbördeskrig. Att Anna P, skrev om kriget och verkligen berättade vad som hände där, uppskattades inte av Rysslands regering. Många ville hindra henne från att berätta sanningen, men hon fortsatte att skriva ändå. En dag när hon kom hem efter sitt jobb väntade någon på henne och sköt henne. Det var i oktober 2006.

Eller Systrarna Mirabal, som kallades för Las Mariposas, fjärilarna. De kämpade för folkets frihet i landet Dominikanska republiken och mot landets grymma diktator. Han försökte på alla sätt att stoppa systrarna, men lyckades inte. Folket i landet inspirerades av systrarna och till slut störtades diktatorn. Till deras minne finns en stor målning av systrarna Mirabal.

Det finns också  "Rebelltjejer 2 och 3" nu!

Rebell betyder, "någon som står upp mot rådande system, regering osv"SAOL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.