onsdag 5 december 2018

Adventskalender Lucka 5

Den 11 november i år var det hundra år sedan första världskriget slutade. Detta har uppmärksammats på olika sätt och på olika håll i Europa under året.

I våras kom en ny bok som handlar om första världskriget. Det är den lättlästa boken Den första vågen skriven av Paul Dowswell. Boken har två parallella händelser. Dels handlar boken om två bröder, Charlie och Eddie som bor i London men under sommaren 2016 är de i Hastings på Englands sydkust. De ska hjälpa sin mormor att tömma hennes storasysters hus. Gammelmoster Lily blev nittioett år gammal och dog för några år sedan.

Den andra handlingen kretsar också kring två bröder, även dessa bröder heter Charlie och Eddie. Bröderna bor i Hastings och året är 1916. Det är alltså mitt under första världskriget. Charlie och Eddie bestämmer sig för att frivilligt anmäla sig som soldater och de hamnar i slaget vid Somme. Slaget vid Somme pågick mellan juli och november 1916 och oerhört många unga soldater dog och blev skadade där.

De två historierna om bröderna Charlie och Eddie hänger ihop. Boken är mycket bra och spännande men också lätt att läsa, den passar för 12-15-åringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.