onsdag 19 december 2018

Adventskalender Lucka 19

Kometen Foxworth är på väg mot jorden. Först var det bara indicier om att en komet var på väg och man gjorde omfattande beräkningar och undersökningar. Sedan stod det helt klart och utom allt tvivel att den 16 september kl 04.12 på morgonen kommer kometen att passera in i jordatmosfären. Det kommer då att bli tio gånger så varmt som på solens yta och inget levande kommer att överleva denna stunden.

Mats Strandbergs bok Slutet utspelar sig mellan 27 maj och 16 september. Människorna på jorden har precis fått veta att tiden fram till den 16 september är den tid som finns kvar, för enskilda individer och för hela mänskligheten.

Simon, en av bokens huvudpersoner, beger sig direkt hem till sin flickvän Tilda när han får beskedet om Foxworths ankomst. Han vill vara nära henne och dela ångesten med henne. Parallellt med Simon, Tilda och deras kompisar får vi möta Lucinda som är allvarligt sjuk i leukemi och som redan vet att hennes liv snart är slut.

Efter en fotbollsmatch med efterföljande festligheter försvinner så Tilda, ingen vet var hon är. Har Tilda försvunnit självmant eller har något brottsligt hänt henne? Simon och Lucinda möts då eftersom de båda känner och tycker mycket om Tilda. De vill båda hitta henne och få reda på vad som hänt.

Slutet är en bok som handlar om livet mycket mer än om döden. Vad väljer vi att göra med vårt liv och våra relationer om vi vet att vi har kort tid kvar att leva? Vad är viktigt i livet? Vilka strider väljer vi att ta? Vilka relationer vill vi satsa på? Vilka glädjeämnen finns en helt vanlig dag?

Detta är frågor som är viktiga att fundera på oavsett om vi har 75 år kvar att leva på jorden eller om vi, som människorna i Slutet, bara har drygt 3 månader kvar att leva.

Slutet är en mycket bra bok som passar för ungdomar i äldre tonåren och för vuxna. Läs den!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.