onsdag 12 april 2017

Vem är Skuggan?

För några veckor sedan skrev jag här på Biblioteksbubbel om högintelligenta Stewart i boken Du är ett geni och nu kommer jag med nästa boktips om en överbegåvad person.
Tuva är dotter till en extremt smart, men asocial, uppfinnare. Mamman tillbringar all tid nere i källaren, i sitt labb, och befattar sig inte direkt med trivialiteter som att laga mat, betala räkningar, städa eller se efter sin dotter. Allt sånt får Tuva ta hand om själv, plus att hennes pappa kommer med matlådor med jämna mellanrum. Tuva behöver aldrig plugga eftersom hon memorerar allt den första gången hon hör det i klassrummet, men den sociala biten är hennes problem och hon har inga kompisar.
Tuva är inte bara intelligent, hon är dessutom en av de bästa i landet på Judo och hon åker både inlines och skateboard. Och så har hon en hemlighet, ett frivilligt "jobb" där hon får användning sig av alla sina förmågor.
En dag sitter Julia i klassrummet. Tuva dras till henne direkt och när Julia dyker upp på Judon börjar de försiktigt prata med varandra. Tuva känner sig dum och klumpig när hon aldrig kan komma på något att säga eller förstår vad som förväntas av henne, men som tur är bryr sig inte Julia om det utan kör på som om Tuva kunde alla sociala koder.
Det är mycket som ska in i den här, ganska korta och storstilta, boken; socialt utanförskap, lesbisk kärlek, lite spänning och action, mobbing och trakasserier, en kvinnlig superhjälte... Och ändå tycker jag på något vis att det funkar. Visst känns ganska många saker överdrivna, som mängden miljoner på mammans konto, hur smidigt allt löser sig, hur snabbt Tuva faller in i någon slags "normalt" beteende. Men jag gillar ändå både Tuva och Julia tillräckligt mycket för att överse med allt det där.
Boken är författarens debut som ungdomsboksförfattare och jag hoppas att hon skriver fler. Framsidan är också ovanligt lyckad för att vara från Idus förlag och lockar förhoppningsvis många läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar