lördag 29 april 2017

Litteralund del 1


Dagen efter tvådagarskonferensen Litteralund (Sveriges största litteraturkonferens för barn- och ungdomslitteratur) bearbetar jag många tankar och intryck. Som helhet är jag MYCKET nöjd, konferensen intresserar och berör med ett aktuellt och givande program! Litteralund har verkligen blivit en "aktör" att räkna med i Litteratursverige!
Det finns många programpunkter jag hade velat skriva om, jag har valt ur två stycken i detta blogginlägg och hoppas att mina kolleger som också var på Litteralund fyller på med fler intryck.Samtalet mellan ungdomsboksförfattarna Ann-Helén Laestadius, Anna Ahlund och David Wiberg under ledning av (metall)bibliotekarien Martin Bensch var ett mycket bra samtal! Författarna berättade om sin bakgrund, vad som inspirerar dem, vad de själva läste som barn och om kommande projekt. Författarna har alla tre kommit ut med populära ungdomsböcker under det senaste året. På Tolvåkersskolan är speciellt Ahlunds bok Du, bara flitigt utlånad.


Svenska barnboksinstitutet var på Litteralund och berättade om 2016 års bokutgivning. Bokutgivningen ökar fortfarande. Förra året gavs det ut hela 2414 barn- och ungdomsböcker i Sverige. Fantastiskt, det blir faktiskt drygt 46 st nya böcker i veckan, varje vecka hela året. Ett av barnboksinstitutets teman för året var normer och inkludering. Denna del blev mycket intressant när många böcker under detta tema presenterades och diskuterades. För övrigt hade även Litteralund normer som ett av sina teman för årets konferens.

Några magiska ögonblick fick vi också vara med om; Erik Titussons (förläggare på Lilla Piratförlaget) samtal med Pija Lindenbaum var ett sådant. Den häftiga finalen med Daniel Sjölins "show"-samtal med Meg Rosoff var ett annat.

Trots det positiva helhetsintrycket av Litteralund är det ändå något som skaver. I alla dessa viktiga, bra och givande samtal om böcker, läsning och läsfrämjande saknas männen. Några finns där men de är i en tydlig minoritet. I seminariet om Läsfrämjeri på fredagsmorgonen fanns det sex personer i panelen, endast en av dessa var en man.

Pojkar läser inte - vad konstigt..!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar