måndag 17 april 2017

Påskläsning!

I vårt grannland Norge så finns det en tradition "Påskekrim", vilket innebär att alla läser deckare under påskledigheten. Denna tradition har inte riktigt fått fäste i Sverige, än.

Läst har jag givetvis gjort, två vuxendeckare blev det i sann Påskekrimanda, och så några barn och ungdomsböcker såklart!

Jag är med i en barn och ungdomsutmaning på facebook  och april månads utmaning är att läsa en barn och ungdomsbok utgiven före 1960. Jag hade väldig beslutsångest, det finns så många böcker jag skulle vilja läsa om. Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery, skriven 1908, Unga kvinnor av Louisa May Alcott från 1868, En liten prinsessa (1905) och Den hemliga trädgården (1909) av Frances Hodgson Burnett  eller varför inte en Fembok av Enid Blyton! Valet föll till sist på "Cherry Ames, sköterskeelev" av Helen Wells utgiven på Bonniers förlag 1956. Hinner jag så blir det nog en eller två till!


Cherry Ames

De lite nyare böcker som jag läst under påsken är :
"Mr Wilderbanks djurpark" av Petrus Dahlin. Molly och hennes familj bor i ett hus som står på Mr Wilderbanks djurpark och de sköter om parken och de djur som finns där. En dag får de plötsligt veta att djurparken har fått en ny ägare och att de har tre veckor på sig att rusta upp parken, skaffa alla djur som har funnits där när den nya ägaren var barn och dessutom fixa en julmarknad!!! Tight om tid, men familjen har inget att förlora! Givetvis finns det en skurk i berättelsen som gör allt för att de ska misslyckas, och en klurig farfar som har oändligt med tid när det behövs.
Bildresultat för mr wilderbanks djurpark

Jag har också läst Kajsa Gordans bok "Om jag får stanna" som tar upp ett mycket aktuellt ämne, flyktingar och avvisningar av dem. Ilona går i sexan och när boken börjar så är det dags att ta skolfoto. Hon får,  som vanligt, inte vara med på fotot, hon och hennes familj lever nämligen gömda på ett kloster, för att slippa bli utvisade. Ilona har gått i klassen sen förskoleklass och bästa kompisen Stella går i samma klass. Ovissheten är besvärlig för båda flickorna, och Stella känner ibland att hon har "lyxproblem", jämfört med Ilona. Trots ovissheten så finns det givetvis glada stunder, prat om killar, kalas, skolarbete och fritid. När Ilonas familj får det fruktansvärda beskedet att de ska utvisas skriver klassen ett brev till Migrationsverket.

Bildresultat för om jag får stanna

Den tredje och sista boken är skriven av Melissa Marr och är första delen av fyra i en fantasyserie där Aislinn är huvudpersonen. Hon kan, och har alltid kunnat, se den för de flesta av oss, osynliga världen och dem som befolkar den, nämligen älvor. Det finns många olika sorters älvor och oknytt, både vackra och grymma. Hon har tränats i att inte låta dem märka att hon kan se dem, mormor och hennes mamma har också förmågan, men när hon träffar Keenan så sätts hennes beslutsamhet på prov. Han är otroligt påstridig! För Keenans del så står hela hans liv, och resten av världens liv också för den delen, på spel. Han är Sommarkungen, men utan drottning så är han för svag för att regera och helt i klorna på sin mor, Vinterdrottningen. Nu tror och hoppas han på att Aislinn är den han letat efter i 900 år. Problemet är att Aislinn är kär i Seth, och är inte särskilt intresserad av att ge upp honom och sin odödlighet för Keenan... Boken heter "Mer än ögat ser"

Bildresultat för mer än ögat ser

Vilken/vilka böcker har du läst under påsken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar