fredag 21 april 2017

Frostbitna- Firnbarnen 3

Den här boken har hållit mig i ett frostigt grepp. Vet inte om det var ovanligt kallt på skolan igår eller om boken hade en speciell suggestiv kraft för jag frös hela dagen.
Boken börjar med att en förvirrad  kvinna  förs till sjukhus efter att hon hittats av en lastbilschaufför ute på en väg. Hon visar alla tecken på förfrysning och efter ett dygn dör hon av sina köldskador. Det är bara det att det är knappast ens frostgrader ute. Den första snön har fallit, men det är definitivt inte så kallt att det räcker för att frysa ihjäl. Kylan tycks komma inifrån henne själv.

I det lilla samhället i Norrland, där Firnbarnen en gång blev inlåsta på skolan av en galen lärarinna som ville hjälpa dem, men istället dödade dem, råder ett bedrägligt lugn. Natta, Teddy och Leo, som i förra boken om Firnbarnen-Brännmärkta , nästan blev innebrända tillsammans med lärarinnan , som återvänt  för att leta efter nya barn att ta hand om., är nu utmattade och rädda efter sin kamp mot henne.

Tecken finns på att den onda kraften fortfarande finns kvar i den lilla byn och nu i form av en underlig kyla som drabbar på olika sätt.

Leo, som oväntat blivit en duktig skidåkare , fryser nästan ihjäl då han på en skidtur hittar ett kapell i skogen, där han tar sig in och hittar en fantastisk muralmålning. Målningen föreställer en ängel med enorma rosaröda vingar. Ängeln har ett underligt ansiktsuttryck, som han inte kan tolka. Leo tecknar av ängeln för att använda som skiss, då han skall göra en väggmålning till sin syster. Ovetande om vad ängeln egentligen är målar Leo en kopia av den på lillasysters vägg.

På olika sätt kommer Natta, Teddy och Leo att utan att förstå det spela de onda krafterna i händerna. Leo med sin väggmålning och Teddy genom att konstruera en "ny" version av datorspelet om Firnbarnen.  Natta genom sitt specialarbete.

Firnbyskolan har fått en ny lärare , Jacob. En helg bjuder han hem hela klassen till sitt hus. Huset är Prästgården, där Jacobs släkting bott för länge sedan. Prästen Svedelius och hans familj har en tragisk historia. Sedan modern dött fick äldsta dottern ta allt större ansvar för småsyskonen . Syskonen blev allihop innebrända i en mystisk brand. Ännu mer mystiskt är att den äldsta systerns kropp aldrig hittades efter branden.

Jacob ställer mycket frågor och när sanningen äntligen uppenbaras för Natta, Leo och Teddy är det nästan försent och döden nafsar dem i hälarna.

Mycket spännande upplösning, mycket läskigt, lovas här!1 kommentar: