onsdag 16 juni 2021

Den vita glöden

Tre ungdomar på stan. Framsidan på boken Den vita glöden.
På Tolvåkerskolan läses Mats Berggrens böcker riktigt mycket. De lånas för fritidsläsning och de används i bokcirklar. Ofta har jag med någon eller några av hans böcker på mina bokprat. Att böckerna läses mycket visar sig då Berggrens böcker så gott som alltid finns med när jag drar ut "Topp-tio-mest-utlånat"-listor. På vårens topplista fanns "Din syster måste dö med"

Varför är då dessa böcker så populära? Berggren skriver mycket spännande och träffande om tonåringar, tonårsgäng, ungdomskärlek och gängbråk. Han plockar ibland upp aktuella problem i Sverige som tex om hedersvåld i boken "Din syster måste dö". Mats Berggrens böcker är också alldeles precis lagom i omfång, de brukar vara runt 150 sidor. Problemet med många ungdomsböcker är att de är för långa och för innehållsrika, detta får påföljden att tonåringarna tröttnar och orkar inte läsa ut böckerna.

I förra veckan läste jag Berggrens alldeles nya bok "Den vita glöden". Man kan läsa boken fristående men den handlar om ungdomarna Abdi, Daniel och Evin som vi mött i böckerna Onsdag kväll strax före sju och Din syster måste dö.

I Den vita glöden har Daniel precis kommit ut från ungdomshemmet. Han har bestämt sig för att nu ska hans tillvaro bara bestå av bra saker. Han ska bryta med sina gamla kontakter, börja gymnasiet och inte hitta på "skit". Men när gamla kompisen Habib hör av sig gång efter gång blir Daniel ändå nyfiken på vad han vill. Boken handlar också om Daniels kompis Abdi. Abdi och Evin hade ett (förbjudet) förhållande i boken Din syster måste dö. När Evins familj fick reda på det var Evin tvungen att bryta helt med sin familj och även med Abdi. Nu har Abdi och Evin tagit upp kontakten igen och ska träffas för första gången på länge. Kommer känslorna att finnas kvar?

Även Den vita glöden är en bra och spännande ungdomsbok som jag är säker på att tonåringarna kommer att vilja läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.