tisdag 1 juni 2021

Tema Brytningstid

 Nu är juni här och det är lika med ett sommarlov som närmar sig, avslutning med sång, och grön skön natur runt om oss- fågelkvitter, sol, bad och äventyr!

Det är även en tid för olika typer av uppbrott och det är det som månadens tema handlar om – brytningstid.  
Tidigare så har biblioteksgruppens ”Månadens Tema” kunnat läsas på kommunens hemsida men sedan förra månaden så har vi flyttat över det hit, till vårt Biblioteksbubbel i stället. Under terminerna så kommer ett utvalt tema vid varje månadsskifte att presenteras. Maria startade i maj med Tema Sommar och nu kommer då här Tema Brytningstid.  

För elever som går på mellanstadiet så vill jag tipsa om Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate.Boken handlar om gorillan Ivan som bor i en jättestor galleria. Varje dag så kommer tusentals människor på besök för att titta på honom. Han trivs med sitt liv. Han tycker om att måla med färg och pensel, och ibland så får han titta på tv. Hans bästa vänner är hunden Bob och den gamla, kloka elefanten Stella. Ivan känner inte direkt att han saknar något, utan känner sig nöjd med sin tillvaro. Allt förändras när den lilla elefantungen Ruby flyttar in. Hon berättar om en värld utanför gallerian, och om att Ivan och de andra djuren egentligen är fångar. Hon berättar om hur hon fångades in, skildes från familj och sattes i bur. Ivan bestämmer sig för att något måste göras. Men vad?

Mitt tips till tonåringar är Stanna av Flora Wiström.


Esters tillvara känns trist och tråkig. Hon upplever att alla går framåt utom hon själv. Livet är en som en symaskinsnål. Fram till dess att Ester stöter på Eli i antikvariatet där hon jobbar. Det är vinter, och snön ligger som ett täcke över Stockholm. Eli har mörk röst, rester av målarfärg på sina händer och han köper en bok om Frida Kahlo. Ester faller, men det ska dröja ända fram till våren innan de springer på varandra igen. Denna gång är Ester beredd och vågar ta språnget till att ses igen.
Det är en bok om den första stora kärleken, den som river, biter, sargar och är alldeles, alldeles underbar.

Här kommer nu månadens länktips:

Följ naturens skiftningar i övergången mellan olika årstider. 
I Naturens kalender så kan du se vad som händer i din närmiljö men även runt om i Sverige.Som avslutning så har jag valt en dikt av Karin Boye som jag tycker passar bra på månadens tema. Den heter I rörelse, och den är tagen från diktsamlingen Härdarna.

Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.

För mig innebär denna avslutning inte bara sommarlov utan också att jag slutar på Korsbackaskolan. Det känns både sorgligt och spännande. Med mig i livets ryggsäck så har jag nu mina år på Korsbacka, alla bokprat, möten med elever och kollegor- både planerade och spontana i stunden, i klassrummet, korridoren, cafeterian och sist men inte minst i biblioteket.  Tack för alla klokheter jag fått höra, och för alla tankar som ni delat med er av.  Jag hoppas på återseende på ett eller annat sätt, men sådant vet man aldrig, så oavsett det - återigen TACK för allt.

Ha ett riktigt skönt sommarlov och lycka till på ert stora äventyr!

/Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.