tisdag 28 februari 2017

Din syster måste dö

Mats Berggrens böcker läses mycket på högstadiet. Speciellt populära är Språkresan och Onsdag kväll strax före sju.


http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9172998563Berggrens alldeles nya Din syster måste dö är en fristående uppföljare på Onsdag kväll strax före sju.
Jag började läsa denna bok i går kväll och sedan läste jag oavbrutet tills boken var utläst. Berggren skriver med driv och spänning om ett mycket tragiskt ämne som tyvärr är vardag för många tjejer i Sverige idag - att vara kontrollerad och att inte få lov att vara ute utan bevakning från sin far eller en bror. I Din syster måste dö heter huvudpersonen Evin och hennes bror heter Khabat. Abdi, en av killarna från Onsdag kväll strax före sju är också en av karaktärerna i boken.


Khabat tvingas vakta på sin syster, han tycker det är jobbigt det tar bara tid från skolarbetet som är det viktigaste för Khabat just nu. Samtidigt har Evin och Abdi en crush, det är underbart men också så jobbigt. INGEN får se Evin tillsammans med Abdi, då kommer hennes pappa att bli vansinnigt arg på henne.

Bokens första mening är "Vi har bestämt att din syster måste dö ... och det är du som ska ta hand om det, sa pappa."

Trots att boken beskriver ett mycket jobbigt ämne så visar den på att det finns hopp, det finns utvägar och hjälp att få. Boken avslutas också med kontaktuppgifter till organisationer som hjälper ungdomar som är utsatta för hedersvåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar