tisdag 29 juni 2021

Nevermind del 1

En kille och en tjej på omslaget till boken Nevermind del 1
Jag skriver till honom och säger att allt är okej heter Ebba Hyltmarks alldeles nya lättlästa ungdomsbok och första delen i serien Nevermind. Vi har tidigare skrivit om Ebba Hyltmark och hennes tidigare böcker Alla suger och det är ingens fel och Jag kan nästan känna solen här. 

Ebba Hyltmark är unik i och med att hon var så ung (16 år) när hennes första bok kom ut och hon är fortfarande ung nu när hennes tredje bok kommer. Ebba Hyltmark är inte bara ung, hon är en mycket skicklig berättare och säker stilist. Hon är mycket duktig på att beskriva och skriva om ungas liv, tankar och förutsättningar. Detta visar sig tydligt när ungdomarna gärna väljer Hyltmarks böcker, de känner igen sig i miljöerna hon skriver.

Jag skriver till honom och säger att allt är okej är i sig en unik bok. Handlingen och språket utspelar sig helt och hållet i huvudpersonens (Vanessas) chatdialoger med sin pojkvän, sina kompisar och sin mamma. Utifrån denna dialog kan läsaren tänka sig in i vilket liv Vanessa och hennes omgivning befinner sig i. Det är mycket handling som finns under ytan, mycket som vi som läsare får lägga till själva. Hyltmark behärskar denna chatdialogstil med utmärkt precision. Hon skriver precis lagom mycket för att vi ska förstå handlingen samtidigt som hon rör sig i ett modernt chatspråk som våra ungdomar kommer att känna igen sig i (och vilja läsa).

Vad handlar boken om då? Jo Vanessa är tillsammans med Mio, en kille som hon verkligen gillar och respekterar. Men på en fest träffar Vanessa Lou, som hon börjar prata med och så småningom hångla med... Hon måste berätta om detta för Mio? Visst måste hon? Eller kanske hon bara ska gå vidare och låtsas som ingenting...

Sist i boken är det en kort intervju med Ebba Hyltmark. Ebba säger då att "Jag skriver för jag vill att läsaren ska kunna känna känslorna genom orden". Det är precis det jag gör när jag läser Ebba Hyltmarks böcker, det är sååå bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.