tisdag 22 juni 2021

Lätta Fakta om Stranden av Lucy Bowman och Stranden av David Burnie

Bild på två omslag av böckerna, omslagen har bilder av stranddjur. Strandstenar ligger mellan böckerna.

 

Du ligger på stranden och plötsligt kliar det på foten eller, du vadar i havet och något stryker sig mot dina ben! Kanske får du till och med ett KNIP i stortån?! Många liv levs på stranden. Ta med dig förstoringsglaset och dessa böcker för att utforska STRANDEN under sommarlovet! 

Boken Lätta Fakta om Stranden är lite enklare fakta med stora härliga färgfoton från verkligheten samt teckningar. Här kan du bland annat läsa om tidvatten, växter både i havet och på stranden, ungar på stranden, vågor, korallrev och kalla hav. Boken är skriven av Lucy Bowman.

Stranden - utforska naturen med roliga fakta och aktiviteter har lite mer text och mycket mer information. Det finns en massa roliga fakta om det mesta på stranden. 

Boken inleds med en uppmaning om att gå ut och leta på stranden, skaffa dig en anteckningsbok och rita av eller skriv vad du hittar. En trollhummer gömmer sig exempelvis under en sten när det är lågvatten så det gäller att verkligen leta, i slutet av sommaren är du nog expert! Du kan läsa vidare i boken om hur stranden formas, vilka växter och varelser som är giftiga eller farliga och vilka djur som lever på drift i vattenströmmarna. Faktan förstärks med några enkla steg för steg-beskrivningar av aktiviteter som har med strand och sand att göra. Vad sägs om att fixa en strandmask till utklädning eller en vattenkikare för att spana ner i hällkar - i boken står det att hällkar är vattenfyllda klippskrevor, när havet drar sig tillbaka stannar vatten och liv kvar i håligheter i klippor, där kan du spana i sommar! David Burnie är författaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.