tisdag 1 juni 2021

Skolbibliotekens vara eller inte vara

Utredningen ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” gav ett ömtåligt hopp för alla Sveriges skolbibliotekarier med många kloka förslag som skulle kunna skapa goda förutsättningar för en bra skolbiblioteksverksamhet för alla Sveriges elever. Många av oss har läst utredningen från pärm till pärm och på olika vis återkopplat i remissvar.

Nu har SKR lämnat sina tankar och det ömtåliga hoppet skjuts i sank. ”Lämna besluten åt kommunerna” är andemeningen, och skillnaden från nu är....vaddå? 

En mycket stor del av Sveriges elever har inte tillgång till skolbibliotek, ännu färre har tillgång till bemannade skolbibliotek. Om huvudmannen inte får större krav på att de ska ha bemannade skolbibliotek så kommer det inte att hända, för de som inte har fungerande skolbiblioteksverksamhet vet inte vad det innebär och vad de missar!

Många larmar om att elevers läsförmåga minskar, att elever kan inte skilja på fakta och åsikter, men det verkar som om få inser att en del av svaret på det är bemannade skolbibliotek!

Inser inte SKR att detta är livsviktigt för Sveriges elever?!?

Läs SKRs pressmeddelande här: SKRs pressmeddelande

Anna Troberg, ordförande i DIK skrev en debattartikel där hon menar att alla Sveriges elever förtjänar ett skolbibliotek bemannade med bibliotekarier. Den kan du läsa här: Debattartikel från DIK

Du kan också läsa mer om hur det ser ut i Kävlinge, Maria skrev ett inlägg om utmärkelsen "Skolbibliotek i världsklass" som två skolbibliotek i Kävlinge fick i år. Inlägget om Skolbibliotek i världsklass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.