fredag 24 januari 2020

Vakuum av Mia Öström

Jonnas bror finns inte mer. Han har avslutat sitt liv och nu svävar Jonna i rymden. Hon vet inte var hon ska blir av med sin sorg. Hon äter, går till skolan, svarar på frågor- allt det där som man gör på autopilot. Men hon känner att hon inte finns, att hon försvann tillsammans med sin bror. Hon vet inte hur hon ska göra för att för att komma tillbaka. Årsdagen för broderns bortgång närmar sig och samtidigt som hennes föräldrar börjar prata om att rensa ut Johans, broderns, rum så hittar Jonna en lapp. Den är skriven till henne och det står Guten tag. Jonna vet i hela kroppen att det finns fler lappar och hon börjar leta. Vad är det Johan vill berätta?

Detta är en otroligt stark bok om sorg, om att behöva acceptera att en människa man älskar inte längre finns,  att den människan själv valt att dö och om att bli lämnad kvar.
Mia Öström har i sin bok verkligen lyckats gestalta sorgen som bortgångna unga människor lämnar efter sig, allt finns där, ilskan, längtan, vanmakten och sorgen.
Läs den!

Mia Öström har skrivit  flera noveller, barnböcker och även ungdomsromanerna Skuggsommar och Mitt hjärta borde slå någon annanstans. Den sist nämnda läste jag innan jul och den är också väldigt bra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.