tisdag 14 januari 2020

Högt spel

Berättelsen utspelar sig i Ketterdam, en hamnstad i det fiktiva landet Kerch. Här möter vi sex unga personer ur ett av stadens farligaste gäng Dräggen, ledda av Kaz Brekker, ett kriminellt underbarn.
Liksom många andra samhällen är Ketterdam en smältdegel av människor av olika nationalitet och socioekonomisk ställning, allt från fattiga trashankar till spelklubbsägare, bordellmammor och rika handelsmän. Här finns även grishor, människor med magiska förmågor. Några av dem kan döda eller hela, utan att behöva nudda offret, eller patienten, några kan styra vattnets rörelser, andra luftens. De mäktigaste är dock Fabrikatorerna, alkemisterna. Det är också en av dem som styr huvudpersonernas väg på grund av en drog som förstärker grishornas krafter, till ett förfärligt pris. Kaz och hans gäng har varit på samhällets botten, de allra fattigaste och mest utsatta, de har upplevt saker som satt spår för livet. När de nu erbjuds en möjlighet att tjäna mer pengar än de någonsin sett, eller förväntat sig, kastar de sig in i, det till synes omöjliga, uppdraget, trots att minsta misstag kan komma att kosta dem livet. Lyckas de så kan de rädda världen från total förstörelse, eller åtminstone ett världskrig.

Vad får dig att tro att vi ska klara det? sa Inej. Det kommer att vara andra som försöker, rutinerade soldater och spioner, folk med många års erfarenhet.
Det här är inget jobb för rutinerade soldater och spioner, svarade Kaz. Det är ett jobb för tjuvar och bluffmakare”

Del två heter Laglöst rike. Leigh Bardugo har även skrivit den internationellt uppmärksammade Grisha- trilogin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.