onsdag 8 januari 2020

Det här kalla landet

”Det här kalla landet” av Pernilla Gesén utspelar sig i ett fiktivt land, Nordland. I staden Lindsborg, en mellanstor stad, bor 17 åriga Noomi. Noomis förr så trygga tillvaro börjar krackelera, varorna blir dyrare, det går inte längre att få tag på allt, människor förlorar sina jobb. Oron stiger i Nordland. På grund av krig så har många människor sökt sin tillflykt till Nordland, och nu börjar det knorras på att det är de folkförflyttades fel, de är så många och kostar så mycket. Noomis bror Nick och hennes bästa vän Sus är med i det växande främlingsfientliga partiet ND, och efter att ha blivit rånad så går även Noomi med. Men även det skaver, vad tycker de egentligen?
Parallellt pågår en kärleksintrig mellan klasskompisarna Jasper , Zahra och Noomi. Noomi är kär i Jasper, som är kär i Zahra, eller vem är kär i vem egentligen?
Under de veckor vi får följa Noomi ställs hela hennes världsbild på kant.

Boken skrevs 2017 och innehållet känns oroväckande bekant. Oviljan hos nordlänningarna att se problemen i det större perspektivet, ett artfientligt parti med mörk historia och publikfriande ”quickfix”.  Boken kan ge möjlighet till bra diskussioner om många olika aspekter både om politik och känslor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.