torsdag 30 januari 2020

Vad håller ni på med?


https://www.adlibris.com/se/bok/vad-haller-ni-pa-med-en-antologi-om-klimatet-9789172218024I förra veckan fick jag antologin Vad håller ni på med? i min hand. Antologin innehåller 24 tal/noveller/serier/betraktelser/dikter för både ungdomar och vuxna. Allt handlar om klimatet och vad klimatförändringarna gör med oss människor. Det är mycket bra, spännande, sorglig och framförallt MYCKET ANGELÄGEN läsning!

Antologin inleds av en betraktelse och uppmaning från Björn Viman, journalist på DN. Han lyfter de förfärliga bränderna i Kalifornien men också skogsbränderna i Sverige sommaren 2018. Framtidens miljökatastrofer är redan här menar Viman men uppmanar oss att inte ge upp hoppet utan istället "gripas av vrede mot dem som vill ta hoppet ifrån oss"

Efter Vimans inledning kommer Greta Thunbergs gripande tal till FN:s generalsekreterare Guterres i Katowice (2018-12-03). Ett tal väl värt att läsa och fundera på!

Sedan innehåller antologin flera noveller, stycken och tips för att klara av ett katastroftillstånd eller råd och vägledning för att få till en förändring i livet. Författare är bl a Annika Norlin, Mats Söderlund, Inger Edelfeldt, Malin Wollin, Elisabeth Östnäs och  Herman Geijer.

Jag blev mest berörd av novellen Sista chansen, skriven av Tyler Young.  Sista chansen är en scifi-novell med läraren Grace som huvudkaraktär. Grace bor i underjorden med en grupp barn som inte kan bo uppe på jordens yta eftersom det är olidligt torrt och varmt där. I novellens slut vänds perspektivet och novellen slutar trots allt hoppfullt.


Vi behöver alla ställa oss frågan: Vad håller vi på med? Likt den lilla kolibrin i fabeln som avslutar antologin så behöver vi göra det vi kan och framförallt göra någonting för att rädda vår vackra jord.


Börja med att läsa boken Vad håller vi på med?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.