torsdag 23 januari 2020

Som livet kan vara

Jag är väldigt förtjust i böckerna om Kerstin av Helena Hedlund och har precis läst den tredje delen, "Kerstin, livet och döden". De två tidigare böckerna i serien heter "Det fina med Kerstin" och "Att vara Kerstin".


Det är Kerstins födelsedag. Hon fyller åtta år. Kerstin sover räv, för när det är ens födelsedag, måste man ligga kvar och vänta på att mamma och pappa ska sjunga, ge presenter och servera frukost på sängen. Men Kerstins mamma och pappa kommer aldrig, så Kerstin tassar upp för att väcka dem. Det går dock inte riktigt som Kerstin tänkt sig och hennes katt Kattegatt får skulden för olyckan.


Oturen fortsätter. Kerstin kissar i sängen, vilket hon inte berättar. Kattegatt förstör en porslinskatt och åker ut med huvudet före. Och efter det är Kattegatt spårlöst borta. Kompisen Gunnar och hans kompis Pavel hjälper Kerstin att leta efter Kattegatt, men katten är spårlöst borta.


Inget är sig likt i Kerstins liv. Hennes älskade katt är försvunnen och bästisen Gunnar har inte tid med henne. Han har fullt upp att leka med Pavel. Kerstin känner inte igen Gunnar längre. Han har klippt av sitt långa guldiga hår och får likadan frisyr som Pavel.


Men det finns både glädjestunder i Kerstins liv och sorgliga stunder. Det här är en läsvärd bok som passar utmärkt att läsa högt och samtala kring liv och död. Från cirka sju år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.