måndag 29 oktober 2018

Tidsväktarna: Häxan och liljan

Tycker du om tidsresor? Då är serien Tidsväktarna av Leif Jacobsen och Mats Lerneby, något för dig.Första delen heter Häxan och liljan.
Tretton åriga tvillingarna Max och Marie har en "något annorlunda" barnflicka, Amanda, som bor hos dem när föräldrarna är ute på jobbresor. Amanda gillar att lyssna på musik på hög volym, är dålig på att laga mat, svär och "har hål i sina jeans"...
Max och Marie gillar Amanda mycket, trots eller kanske tack vare detta. När Marie trycker igång sin mobil efter skolan den dagen, berättelsen har sin början finns ett meddelande från Amanda där.
En film där hon springer i en trappa, hon verkar jagad och rädd. Meddelandet är : "Du och din bror måste ta er till min lägenhet meddetsamma...det som händer då kommer att verka helt osannolikt, men jag väntar på er.En sak är viktig-laddaren till min mobiltelefon"...När de kommer till lägenheten är Amanda inte där, någon har brutit upp dörren och lämnat ett tjockt mörkrött penselstreck på väggen. Blod?
Plötsligt dyker en tjusig kvinna från en bank upp, hon har fått i uppdrag att överlämna ett mycket gammalt paket till Max och Marie. Paketet har legat i ett bankvalv, i en schweizisk bank under lång tid och hon har fått i uppdrag att överlämna det vid ett exakt klockslag.Hon försvinner igen och Max och Marie lämnas kvar förvirrade och oroliga, utan Amanda, men med en uppbruten dörr och ett konstigt paket. Inuti paketet ligger...Amandas mobil.. De trycker igång den och Amanda dyker upp på skärmen, men var befinner hon sig? Hon tycks stå ute på landet, på sig har hon en underlig gammaldags klänning. Hon talar snabbt och forcerat, verkar fortfarande rädd och jagad.
Max och Marie får veta att de har ungefär fem minuter på sig, innan de som brutit upp dörren antagligen kommer tillbaka, och de är inte snälla..betonar Amanda. Vidare får de instruktioner att leta upp och byta batteri i hennes telefon och att leta fram och sätta en speciell sorts öronproppar i öronen. Sedan skall de knappa in en speciell kod..

Max och Marie vet inte vad de skall tro, men bestämmer sig för att göra som Amanda säger. Sagt och gjort, med mobilens hjälp tar de sig tillbaka till femtonhundratalets Florens. De hamnar mitt i en maktkamp mellan två av dåtidens riktigt stora "kändisar" , nämligen Leonardo da Vinci och Machiavelli. Det visar sig också snart att Amanda också finns där och att hon råkat riktigt illa ut. Hon har blivit anklagad för att vara häxa. Vad skall Max och Marie göra för att rädda henne och för att ta sig tillbaka till sin egen tid igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.