onsdag 3 oktober 2018

Den där Jonny Jonsson Johnson

Så heter Elin Lindells senaste bok. Än en gång har hon lyckats skriva en vardagsskildring med mycket värme och humor. Jag har redan beställt ännu ett exemplar till vår högläsningshylla.


Jonny kommer att bli kriminell som vuxen. I alla fall säger Jonnys klasskamrat Nicolai det. Alla som har ett namn som slutar på y hamnar ju i fängelse, det vet ju alla, påstår han. Jonny försöker undvika Nicolai, han är lite obehaglig och missar inte ett tillfälle att fälla dråpliga kommentarer.
Jonny har dubbla efternamn eftersom mamma och pappa inte kunde enas om ett, extra dumt eftersom båda heter Jonsson fast den ene stavar det Johnson. Ett tag är Jonny lite orolig att de ska flytta ihop igen, det vill han inte: Det är mycket lugnare att umgås med dem en i taget. Elias är Jonnys bästa vän även om de är mycket olika. Oftast är de helt lojala mot varandra och gör allt för att stötta den andre. Jonny hjälper till och med Elias med att fråga chans på Melissa, även om han inte kan förstå vad det ska vara bra för. Elias kan inte tänka sig att överskrida regler även om det är en nödsituation. Får man inte skjutsa gäller det även om kompisen fått sin cykel stulen. Vänskapen sätts på prov och när Jonny råkat bli en tjuv och dessutom undanhållit Elias viktiga iakttagelser är det nära att allt är förstört. Men riktiga vänner kan förlåta och gå vidare.
Jonny försätter sig i en hel del pinsamma situationer och flera gånger skrattar jag högt rakt ut.
Det finns släktskap med Skrettings, Anton och andra olyckor och kanske ännu mer med Asptjärns böcker om Emanuel Kent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.