onsdag 17 oktober 2018

Mårten Melin på besök

Det finns flera faktorer som kan göra ett författarbesök mer eller mindre lyckat.
Jag tycker att vi har funnit en bra modell på Skönadalsskolan där en och samma författare kommer till våra femteklassare och har skrivövningar tillsammans med dem vid två tillfällen per klass. Som så många gånger förr var det Mårten Melin som kom. Vår husförfattare som vår biträdande rektor Jessica Kroon uttryckte det.
Besöket är väl förberett. Jag har bokpratat om Mårtens böcker, som de sen får behålla i klassrummet under en längre tid. Lärarna har valt någon av böckerna som de läser och diskuterar kring gemensamt. Vi har flera av Mårtens böcker i helklassuppsättningar, vilket lärarna uppskattar.
När Mårten sen väl kommer till klasserna tycker de redan att de känner honom och vill gärna ställa en del frågor. Fokus ligger dock på att Mårten ger dem korta skrivuppgifter som blir till en tipskatalog både för elever och lärare. Sen är det ingen annan som kan reflektera så suveränt kring elevernas texter som han kan.
Just att han kommer till samma klasser vid två tillfällen ger väldigt mycket mer, tycker jag.
Mycket nöjd lämnade jag av Mårten på stationen i Kävlinge och åkte sen tillbaka till biblioteket och packade bland annat upp en låda med nya böcker. Där fanns glädjande nog två av Mårtens senaste alster, en lättläst bok Den nya mobilen och Isdrottningen som Emelie skrev om här på bubbel. Båda böckerna är redan utlånade.
Det kostar en slant att engagera en författare på det här sättet, men det är värt varenda krona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.