torsdag 25 oktober 2018

Bögtjejen

Här kommer ytterligare ett boktips från en debatt på Bokmässan. Jag lyssnade på en debatt mellan Aleksa Lundberg och David Eberharts som hette "Kön och identitet". I informationen om programpunkten stod det: " Vad händer när barn kallas hen istället för hon och han på dagis? Och är det bra att lära barn att säga vårdnadshavaren istället för  mamma och pappa? Det frågar sig David  i sin nya bok, Det stora könsexprimentet. Alexa Lundbergs bok Bögtjejen är  en berättelse om ett samhälle fullt av fördomar kring vad det innebär att vara kvinna, man, bög, fjolla eller trans."
Tidvis så gick det ganska hetsigt till när antingen den ena eller den andra inte riktigt fick gehör för sin ståndpunkt, men så är det ju i debatter. Jag hade ingen aning om vem Aleksa var innan, däremot så har jag lyssnat en del på David. Ämnet "kön och identitet" intresserar mig mycket och  Aleksa gjorde mycket bra ifrån sig på scenen med sakliga och väl underbyggda argument.

Jag blev väldigt nyfiken på Aleksas bok "Bögtjejen" och läste den. I den berättar hon sin historia från det att hon var ungefär 4 år gammal och bryskt blev hopförd med pojkarna istället för tjejerna som hon mycket hellre ville vara med, för på den tiden  hette hon Mattias, ända fram till nutid. Det har inte alltid varit lätt, det är det väl sällan för den som bryter mot normen, men jag upplever inte det som om hon framställer sig som ett offer utan en mycket stark människa som vet vad som behövs för att hon ska må bra och kunna leva fullt ut. Den gav samtidigt en ny förståelse för svårigheterna att inte tillhöra det juridiska kön en fötts till.

Läs den!

Bögtjejen : till alla bögtjejer därute, unga som gamla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.