måndag 20 februari 2017

Spetälskesjukhuset

Spetälska eller lepra, som det också kallas, är inte en sjukdom, som en förknippar med Sverige, men ända in på 1940 talet fanns i Järvsö, Hälsingland ett sjukhus, behandlade personer med spetälska. I boken "Spetälskesjukhuset" kommer Elly som är 12 år för att hälsa på sin farmor, som bor i Järvsö. I närheten av där farmor bor, ligger det gamla sjukhuset och Elly tycker att det är både skrämmande och lockande. Numera är sjukhuset ett hem för psykiskt sjuka och just de här sommarveckorna är de iväg på en resa.   Sjukhuset och parken runtomkring är tomma och lockande för Elly, som fantiserar om de spetälska som bodde där, om deras liv och hur hemskt det måste ha varit att bo där isolerad från omvärlden, med en sjukdom som spred skräck och skam omkring sig.

En dag cyklar Elly iväg till sjukhuset och hennes nyfikenhet driver henne att öppna den tunga, gamla dörren. Hon går in och möter en flicka, Saga. Hon verkar rädd, försöker gömma sina händer i ärmarna på sin klänning, men Elly får ändå se en skymt av Sagas såriga knogar och inåtböjda fingrar, som gör att händerna ser ut som klor. "Gå inte nära, jag kanske smittar", säger hon till Elly.
Vem är Saga? Elly får inte ihop det, om Saga har spetälska och är intagen på sjukhuset, hur kan de då träffas? Den sista patienten lämnade sjukhuset för ungefär åttio år sedan. Har Saga rest genom tiden? Elly och Saga blir vänner och Elly blir mer och mer besatt av att rädda henne och göra henne frisk.

En spännande bok med möjlighet att lära sig om en del av Sveriges historia, som de flesta inte vet så mycket om. Läs också de andra spännande böckerna av Camilla Lagerqvist, t ex "Den vita döden" (tuberkulos)och serien om" De svarta rosorna"(Andra Världskriget).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar