måndag 13 februari 2017

Fin bok om samer

Bildresultat för vid trädgränsen bok

Kulturrådet skickar ut böcker till biblioteken ett par gånger/år, en del böcker är av nya författare och en del smalare litteratur. Folkbiblioteket delar generöst med sig av barn och ungdomslitteraturen till skolbiblioteken.

I år fick jag denna fina bok som handlar om femåriga Ibbá som bor med sin mamma och pappa i byn Polcirkeln, vid polcirkeln. har finns bara fyra hus, och inga andra barn än Ibbá . Storasyster  Sunná går på internatskola och kommer bara hem ibland. Ibbá hittar ändå lekkamrater, baland djuren, men även bland de vuxna. Hon skapar även en parallell värld där hon kan flyga mot stjärnorna på en ugglas rygg, och träffa Álu från ganijfolket som bor i underjorden.

Men åren går och det är dags för Ibbá att börja skolan. I skolan pratas det bara svenska och på internatet styr föreståndarinnan, fröken Karlsson, med järnhand. Livet blir inte så roligt, allt som Ibbá är van vid är fel, inte svenskt. Den enda vuxna som skrattar och som hon vågar bli vän med är Tant Rut, som delar ut maten. I skolan kallar barnen Ibbá för lögnare när hon berättat om sina berättelser hemifrån, så hon bestämmer sig för att aldrig mer prata i skolan.

Jag känner verkligen med Ibbá, att skiljas från sina föräldrar och allt hemvant för att bo hela sin skoltid på internat långt borta kan inte varit lätt. Samiska fick de inte prata, och maten, helt vanlig svensk husmanskost, var lika obekant som språket. Boken genomsyras dock av en postitiv syn, bilderna är vackra och det är intressant att läsa mer om den samiska kulturen. En oväntad pärla!
Boken heter "Årddå vid trädgränsen" och är skriven av Harriet Nordlund. Boken finns även utgiven på lulesamiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar