måndag 13 februari 2017

Magisterium av Holly Black och Cassandra Clare

Holly Black och Cassandra Clare är två framgångsrika amerikanska författarinnor som slagit sig ihop och skrivit serien "Magisterium" tillsammans. Holly Black har bla skrivit fantasyserien "Spiderwick" och Cassandra Clare har bla skrivit serien "Shadowhunters". Jag är omåttligt förtjust i båda serierna och därför blev jag oändligt nyfiken på vad de skulle kunna åstadkomma tillsammans!

Den första boken, av fem, heter "Järnprovet" och huvudpersonen är en kille, Callum Hunt. Hans pappa är rabiat motståndare till allt vad magi innebär, och han har satt upp tre enkla regler: 1. Lita aldrig på en trollkarl 2. Lyckas aldrig med en uppgift som en trollkarl ger dig 3. Låt aldrig en trollkarl ta dig till Magisteriet. Callums pappas motvilja till magi beror på att han anser att den dödade Callums mamma under det stora trollkarlskriget. Dessvärre så kallas Callum till inträdesprovet till Magisteriet precis som alla andra, och att utebli är helt otänkbart. Han gör precis allt han kan för att misslyckas med inträdesproven, men till både sin och pappans förfäran så blir han ändå antagen.
Magisteriet ligger väldigt avsides, och undangömt. Calls pappa bestämmer sig för att om Call åker till Magisteriet så får han klara sig själv, så Call känner sig mycket ensam. Som tur är så hittar han två vänner, Aaron och Tamara. Givetvis så finns det en ond trollkarl och otrevliga elever som gör livet surt för de tre vännerna. Och problem som måste lösas, av outbildade magiker...

Trots att intrigen och persongalleriet påminner om böckerna om Harry Potter så skulle jag ändå vilja säga att de är mycket olika. Kanske mest för att jag har levt med Harry i nästan 20 år vid det här laget, och att hans värld är så välbekant.  Här är det andra intriger och svårigheter, men även mycket humor och bus. Hittills så har det kommit ut tre böcker, "Järnprovet", "Kopparhandsken" och "Bronsnyckeln". Jag längtar till nästa som kommer ut i år, på engelska, "The silver mask".

 Järnprovet Kopparhandsken Bronsnyckeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar