måndag 13 mars 2017

Life as we knew it

Life as we knew it som ännu inte översatts till svenska är den första delen av fyra på vad som beskrivs vara "The ultimate dystopian. A very exciting read!"

Det är verkligen den ultimata dystopin som berättas för oss i Life as we knew it. Den bästa och mest skrämmande jag någonsin läst! En asteroid är på väg mot månen. Detta är känt och astronomer och fysiker sitter i TV-sofforna och diskuterar hur händelsen och själva nedslaget kommer att kunna ses från jorden. Dagen när kollisionen mellan asteroiden och månen ska ske kommer och CNN, Fox news m fl TV-kanaler (historien utspelar sig i USA) sänder oavbrutet och allt handlar om asteroiden. Kollisionen ska ske på kvällen och Mirandas familj, hennes mamma och bror står tillsammans med grannarna på gatan utanför huset och fikar, småpratar och skrattar. Det är en förväntansfull, spännande och festlig stämning. De har kikare med sig så att de ska kunna se meteoritens nedslag på månen.

"And then it hit. Even though even we knew it was going to we were still shocked when the asteroid actually made contact with the moon. With our moon"

Direkt märker man att något händer. Plötsligt är inte månen halv längre, den tippar och sedan blir den större och större. Den har lämnat sin bana och kommer närmare jorden. Folk får panik och kastar sig in i sina bilar och kör iväg eller springer in för att höra vad journalisterna på CNN säger.

För 16-åriga Miranda, hennes mamma och bröder ändras livet totalt den där kvällen. Först märks det inte så mycket men ganska snart får de problem med att strömmen kommer och går. Månens dragningskraft på jorden är helt ur balans vilket ganska snart utlöser den ena naturkatastrofen efter den andra.

Mitt i allt detta ska familjen försöka uppehålla någon slags vardagsrutin. Går det när jordens förutsättningar totalt har förändrats?

Life as we knew it är en mycket spännande och välskriven bok om hur enskilda individer, familjer, samhällen och nationer fungerar när den dystopiska katastrofen slår till. Boken är skriven i dagboksform och det är 16-åriga Miranda som är berättaren.

De andra delarna i serien heter: The dead & the gone, The world we live in, The shade of the moon. Det är Susan Beth Pfeffer som skrivit serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar