måndag 11 april 2016

The Mortal Instruments

"The Mortal Intruments" av Cassandra Clare är en fantastisk fantasyserie om 6 böcker. Första boken heter "Stad av skuggor"

Stad av skuggor   Stad av aska  Stad av glas
  Fallna änglars stad   Förlorade själars stad   Himmelska eldens stad

Huvudpersonen Clary Fray bor i New York med sin mamma och är i sina egna ögon som vilken 16-åring som helst. För hennes bästa vän Simon är hon allt, han har varit kär i henne i evigheter! En kväll på sommarlovet övertalar Clary Simon att hänga med på hennes favoritklubb Pandemonium. Simon gillar egentligen inte klubben, men hänger med för Clarys skull. Väl inne så får Clary syn på en kille med otroligt vackra ögon och hon följer efter honom för att fråga om en dans. Plötsligt försvinner han in till personalutrymmena och Clary följer efter. Inne i rummet finns fyra personer, tre killar och en tjej, och Clary ska precis smyga tillbaka till Simon, när de fyra börjar slåss, och det slutar med att en kille dör och försvinner spårlöst i ett moln av damm... De tre återstående personerna blir mycket förvånade när de förstår att Clary ser dem, de är nämligen Skuggjägare och är osynliga för vanliga människor. Clary och Simon sticker därifrån, och Clary försöker glömma alltsammans.

Någon dag senare dyker en av killarna upp och vill prata med Clary. Han heter Jace och förklarar att Skuggjägare är delvis änglar, delvis människor och deras uppdrag är att skydda människorna mot demoner. I världen finns även vampyrer, älvor, varulvar och besvärjare. Jace tror att Clary kan se dem nu för att hon är en Skuggjägare, precis som han. Clary vägrar att tro honom och beger sig hemåt men när hon kommer hem så är lägenheten sönderslagen och hennes mamma spårlöst försvunnen. Som om inte det var nog så blir hon attackerad av en demon som hon och Jace dödar. Jace tar med henne till Institutet, som är Skuggjägarnas högkvarter i New York för att lista ut varför hon inte vet att hon är en skuggjägare. På Institutet träffar Clary de andra två som hon såg med Jace den där första kvällen på Pandemonium, Isabelle och Alec.

Nu börjar jakten för Clary, Simon, Jace, Isabelle och Alec för att kunna hitta och rädda Clarys mamma och kanske hela mänskligheten från den onde Skuggjägaren Valentin, som dessutom är Clarys far...Till sin hjälp ta de omvägar mot lagen, de skapar tillfälliga överenskommelser med vampyrer och varulvar och Simon råkar riktigt illa ut...
Boken har filmatiserats och heter "The Mortal Instruments" och Netflix har gjort en tv-serie av den som heter "Shadowhunters". Båda följer bokens upplägg och historia bra, men det finns mycket som inte finns  med! Böckerna är spännande, roliga, sorgliga och innehåller dessutom kärlek!

Kolla in trailern för TV-serien:


och för filmen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.