måndag 4 april 2016

Hurra, vi får post!Jag har just läst en fantastisk bilderbok av Marianne Dubuc som står för både bild och text. Erik Titusson har översatt till svenska.
Vi får följa med musen som är brevbärare. På framsidan kan vi se hur han vandrar ut från postkontoret med en vagn full av paket. Vem ska ha vilket paket?
På sin runda får vi möta allehanda djur och det är inte bara själva paketutdelandet som engagerar. Djurens hus är ritade i genomskärning och det finns många mycket fiffiga lösningar på olika behov i vardagen. Varje gång du läser igenom boken upptäcker du nya detaljer i bilderna. Jag är särskilt förtjust i kaninernas odlingslösning och deras sinnrika toalett. Drakens korvgrillning har också sin poäng.
Det är ett strävsamt arbete han har den lille postmusen, upp i träd och på höga bergstoppar och ner i havets djup.
Den här typen av bok öppnar upp till samtal och upptäckarglädje. Fullt i klass med Var är tårtan? av  Tjong-Khing Thé eller Resan av Aaron Becker som jag skrev om för knappt ett år sedan. Dessa två bilderböcker är helt ordlösa. I Hurra, vi får post! finns en del text men bilderna är helt dominerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar