torsdag 21 april 2016

Ljug för mig

Becca Fitzapatrick är en välkänd ungdomsboksförfattare. framförallt för serien som börjar med Fallen ängel. I denna mycket populära och romantiska serie som utspelar sig i kampen mellan de odödliga finns det fyra delar.

Efter det verkar Fitzpatrick ha lämnat fantasyspåret för att skriva mer realistiska ungdomsböcker. Förra året kom Black ice, en bok som beskrivs som en psykologisk triller och i år har alltså boken Ljug för mig släppts.

Ljug för mig utspelar sig i Philadelphia och Nebraska i USA och huvudpersonen är Stella som egentligen heter något annat. Stella blev vittne till ett mord där en langare sköt en annan langare till döds. Efter mordet när man insåg att Stella var ett huvudvittne fick hon omedelbart en ny identitet vilket innebar nytt namn, ny familj på ny hemort och ingen möjlighet att ha kontakt med sin pojkvän eller gamla kompisar.  Stella är först i chock men när hon "vaknar upp" i sitt nya liv blir det tufft. Hon saknar pulsen i storstan, festerna, sina kompisar och framförallt sin pojkvän. Allt på den nya orten känns fel, det är lantligt och konstigt tycker Stella och hon råkar direkt i konflikt med sin fostermor Carmina. Den enda som kan få Stella på lite gott humör är Chet, grannkillen som klipper Carminas gräs.

Ljug för mig är en mycket spännande historia som handlar om förändring, identitet och förhållande till föräldrar och kompisar. Sakta förändras Stella allteftersom månaderna går på den nya orten långt bort i Nebraska. Och till slut tvingas också Stella att göra upp med sitt komplicerade förhållande till sin riktiga mamma.

Ljug för mig är en riktig sträckläsningsbok!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar