torsdag 28 april 2016

Intervju med Elin Nilsson

Under fyra veckor har vi glädjen att ha Elin Nilsson som lärarpraktikant här på Tolvåkerskolan. Elin Nilsson är snart färdig gymnasielärare i svenska men för mig är Elin Nilsson mer känd som författare till den fantastiska ungdomsboken Flyt som en fjäril stick som ett bi.
Jag passade på att intervjua Elin mellan några av hennes lektioner här på skolan.


Hur trivs du här på Tolvåkerskolan?
Jag trivs bra men det är nervöst.. Det är svårt att föreställa sig hur det är att vara lärare, att stå längst fram i klassrummet.

Hur är den perfekta lektionen enligt dig?
Framförallt är det viktigt att man får kontakt och dialog med eleverna och att alla känner sig bekväma med att komma med tankar och åsikter. Helst vill man att eleverna får med sig en ny kunskap eller en ny tanke. Om eleverna säger att det var lite svårt och lite roligt (som de sa igår efter lektionen) så är det positivt.

Här på Tolvåkerskolan gillar vi verkligen din bok Flyt som en fjäril stick som ett bi. Några klasser från sjuan arbetade med utdrag från boken förra läsåret och vi har boken i flera exemplar på mediateket. Skriver du på något nytt?
Ja!

Kan du avslöja lite om vad det är?
En novellsamling, för mellanåldern ca 11-13år. Den boken är snart färdig och beräknas komma ut någon gång under 2017.
Parallellt med novellsamlingen skriver jag också på en ny ungdomsroman men jag vet inte riktigt när den är färdig.


Är du knuten till något förlag?
Mina böcker har kommit ut på Alfabeta bokförlag.

Har du något drömförfattarprojekt?
Ibland stöter man på fantastiska historier som ingen skrivit om t ex fantastiska historiska personer. Men det är nog inte riktigt min grej därför skulle det vara ett drömprojekt. Annars var arbetet med boken Flyt som en fjäril ett drömprojekt, för jag trodde mycket på att den skulle bli bra under hela processen.

När började du skriva?
Som 15-åring började jag skriva dagbok på nätet på Lunarstorm. Jag fick då också upp ögonen för dikter och noveller bl a via boken Välj mig -  jag är ett bra parti (collage). Denna boken inspirerade mig verkligen eftersom det var texter skrivna av unga personer - personer i min egen ålder. Sedan hittade jag tidskriften Ponto (en litterär tidskrift för barn och unga). Den blev också en inspirationskälla.

När började du fundera på att få något publicerat?
Jag kom in i ett skrivande sammanhang mycket via nätet. En kompis drog sedan med mig på skrivarläger (Stick och Skriv) Där bestämde jag mig för att söka till Skrivarlinje på Folkhögskola
När man sedan gick där blev det naturligt att man skulle börja skriva. Jag gick skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola, denna linje finns fortfarande men är nu på Albins folkhögskola i LandskronaVilken är din favoritungdomsbok?
Det går inte att bara säga en…
Du får säga flera...
Kanske är det allt du behöver veta, Lockhart
En sekund i taget, Nordin
Ljus, ljus, ljus, Tuulia Huotarinen

Fanns det någon bok som betydde mycket för dig när du var barn/ungdom?
Felicias ö, Möller
Hela Narnia-serien
Böcker av Peter Pohl

Tack för intervjun Elin Nilsson. Lycka till med din lärarpraktik!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.