onsdag 10 september 2014

Född fenomenal

Många tittar på tv-programmet Solsidan. I Solsidan får vi följa Mickan och Fredde och deras kompisar Alex, Anna, Ove och Anette.  Skådespelaren som spelar Mickan i Solsidan heter Josephine Bornebusch och nu har hon kommit ut med sin första ungdomsbok, boken heter Född fenomenal.

Rut som är bokens huvudperson är ca 16 - 17 år och hon är född fenomenal enligt henne själv. Hon tycker att hon är lite smartare än sina kompisar – någon måste ju vara det J I boken håller klassen på att planera en klassresa och Rut, som är helt fixerad av andra världskriget och speciellt av Anne Frank, kommer på att klassen måste åka till Amsterdam så att de (hon) kan besöka Anne Franks hus.
Då gäller det bara att övertyga alla andra och läraren Snusk-Hasse (han luktar illa) om att detta med Amsterdam är en fenomenal idé!

Denna klassreseintrig varvas med kompissnack med sexfixerade Magda, lite strul med Abbe, mejlande med brorsan som är ute och reser och en massa, massa humor. Född Fenomenal är en smart bok med en bildad och cool huvudperson. Ett smidigt språk och ett händelseförlopp som bygger på relativt korta kapitel (dagboksanteckningar) gör boken lättläst men ändå innehållsrik. Kopplingen till Anne Franks öden och dagboksanteckningar är ett intressant (fenomenalt?) grepp då just berättelsen om Anne Frank intresserar många ungdomar.

Född Fenomenal passar också extremt bra i tiden just denna höst när ungdomsboken The fault in our stars eller Förr eller senare exploderar jag är otroooligt populär. I båda böckerna har en Amsterdamsresa en central roll. I båda böckerna finns också ett allvarligare tema; Cancer i Förr eller senare exploderar jag och andra världskriget och judeförföljelsen i Född Fenomenal.
Josephine Bornebusch har lyckats väl med sin ungdomsboksdebut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar