tisdag 16 september 2014

Coolt med ADHD

"Hon försöker verkligen titta på siffrorna", försöker att inte lyssna på alla de där små ljuden, som ingen annan hör. I hennes huvud är volymen mycket högre än hos alla andra......hon kan inte vara som dem, även om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden."

Alice 11, år får reda på att hon har ADHD, vilket förklarar mycket av hennes svårigheter. Att hon inte kan koncentrera sig, utan bara glider iväg i fantasier, inte kan sitta still, att hon lätt blir arg och ledsen.
Alice i boken av Malin Roca Ahlgren och Susanne Israelsson Stenberg får kämpa hårt med saker, som går av sig själv för de flesta i hennes ålder-att komma i tid, att komma ihåg sina saker, att ha tålamod. Ofta är mamma och fröken arga på henne. Skäller på henne och hon känner sig ännu mer misslyckad än förut.
Men det finns saker som Alice är väldigt duktig på , som att teckna t ex, och när hon gör det känner hon sig lycklig och nöjd med sig själv för en gångs skull.

Coolt med ADHD är en bok, som vill beskriva "inifrån" hur det kan kännas för den som har diagnosen ADHD. Läsaren får "höra" Alice tankar, hur hon så lätt glider iväg i tanken, när hon skall klä på sig och ge sig ivög på morgonen, hur hon kan stanna upp vid detaljer, som hur ett tyg känns eller ser ut, hur hon helt kan förlora sig i det och helt glömma vad  hon behöver göra. Hur fullständigt misslyckad hon kan känna sig när hon upplever det som att alla missförstår henne.

Alice i boken har som tur är en väldigt förstående mamma och hon har också turen att ha en begåvning, som gör att hon känner sig duktig och lyckad emellanåt.

"Boken är tänkt som stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan"står det på baksidan.

Det är bra att det börjar komma böcker nu, som handlar om barn med ADHD, kan också nämna "Det brinner i mitt huvud", med en huvudperson i tonåren , att det finns någonting de kan känna igen sig i.

Författarna  har en förmåga att få oss att känna det som Alice känner, att förstå hennes tankar, men varför är det så fula illustrationer i boken? ( Carl-Marcus Ramstedt , illustratör)På någon av bilderna ser Alice ut som ett troll i en gammal saga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar