tisdag 23 september 2014

Barnens romanpris


Den 24 september sänds det första programmet där ungdomar från Karlstad diskuterar en av de fem böcker som är utvalda i årets upplaga av Barnens romanpris.
Det ska bli spännande att höra deras samtal. Personligen gillar jag alla de fem utvalda och är glad att jag inte sitter i en jury som behöver välja bara en.

Dödsknäpp av Håkan Jaensson handlar om Totte som tittar på ett läkarprogram på TV. Där beskrivs en aggressiv form av cancer där patienten dog efter 14 dagar. Totte känner igen symptomen och förstår att hans dagar är räknade. Han säger inget till sin familj eller sina kamrater. Det är dumt att göra dem ledsna, resonerar han. Men om man har så kort tid kvar i livet är det bäst att passa på att verkligen säga vad man tycker och stå upp mot orättvisor. När Totte till slut träffar en läkare visar det sig att han
 inte alls är allvarligt sjuk. Man önskar att den modigare och mer rakryggade Totte fortsätter på den inslagna vägen.
Barnhemmet av Cecilia Lidbeck och Kärlekspizzan av Johan Rundberg skrev vi om bland våra julklappstips.

5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson vann Podiums tävling "Ung rom idag". 14-åriga Rosita är huvudperson i boken. En tjej som kämpar mot fördomar från många håll. Det är musiken och att sjunga som håller henne uppe. Jag tror många ungdomar kan känna igen sig i att vara klämd mellan olika grupperingar och värderingar. Författarna väjer inte för något utan skildrar verkligheten brutalt ärligt. Ändå lyckas berättelsen kännas sann utan pekpinnar. Läs den!
Den femte och sista boken är Maud Mangolds Augustinatt. Hon är som bäst i de berättelser som balanserar mellan verklighet och fantasy. En dallrande varm vecka i augusti är Nora och hennes storebror Alfons ensamma i familjens sommarstuga. Allt är bra förutom att deras katt har varit försvunnen i några dagar. En mörk kväll går Nora ut i trädgården och finner ett spädbarn. Barnet får flytta in i huset och blir väl omhändertaget. När Alfons kommer hem från tjejen gör han en häpnadsväckande upptäckt, barnet har svans... En bortbytingberättelse i modern tappning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar