torsdag 18 september 2014

Om ni inte.......


Om ni inte hade mig...

Detta är verkligen en fin liten bok!

Den handlar om en liten pojke som tillbringar sommaren hos farmor tillsammans med sin bror, då deras föräldrar ska bygga om deras hus. Sommaren har många skojigheter att bjuda på men även läskiga saker för en liten pojke, som inte är van att bo på landet och att vara i från sina föräldrar. Hemlängtan och rädsla ligger stundvis på lur och då är det bra att det finns många djur som måste tas om hand och sysslor som måste skötas.

"Om ni inte hade mig, vem skulle då ta hand om alla djuren och sköta alla sysslor på gården", frågar sig pojken. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra. I ett av de första kapitlen ska pojken överraska farmor med frukost. Han vill vara snäll, och absolut inte snål, och i stället för att lägga två sockerbitar i farmors kaffe lägger han i fem! Kaffet som serveras är en skvätt som blivit över från dagen innan. Brödet sågar han itu i olika bitar, det ska bli fina skivor men tjockleken varierar och en av bitarna blir tjock som en skoklack. Pojken limmar ihop bitarna med smör. Pålägg hittar han inte utan dekorerar smörgåsarna med sockerbitar. Han är själv väldigt nöjd och tycker att smörgåsarna är väldigt vackra. Farmor blir glad och tackar så mycket, men hon sippar bara lite försiktigt, försiktigt på kaffet. 

Man får följa med i pojkens tankar genom hela boken och hur han resonerar med sig själv i de olika situationer som han hamnar i. Då pojken är på landet en hel sommar blir det en hel del resonerande!

Efter att ha haft Ost till alla möss som Ulf Nilsson favorit är jag nästan(men bara nästan) beredd på att byta ut den mot Om ni inte hade mig.

Jag avslutar med samma mening som i inledningen- Vilken fin liten bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar