tisdag 9 september 2014

Den elaka vikarien

Bonniers har börjat med en ny serie som heter Lätt och Läskigt. BRA! tänkte jag och beställde de två titlar som än så länge finns att tillgå.
Det är ett outsinligt sug efter böcker som är läskiga och det är bra att det ges ut även för de yngre. Då är det lättare att be dem vänta med de böcker som är avsedda för de något äldre.

Katarina Genars bok Svarta Madam tycker jag mycket om. Den ger pirr och lite hemskkänslor för målgruppen. Bra med det öppna slutet.

Sen grabbade jag tag i Den elaka vikarien av Anders Fager.
Efter att ha läst den kan jag inte komma på ett enda berömmande ord, tvärtom. Den är på rim vilket ställer extra krav på texten. Rytmen haltar betänkligt på många ställen och rimmen är ofta verkliga nödrim. Jag förstår att texten ska vara ironisk, det tror jag inte alla som boken sägs vända sig till förstår.
Och "cancer det är coola grejer" tycker jag inte hör hemma i en berättelse, oberoende av ålder.
Vi har många elever och föräldrar som är hårt drabbade av sjukdomen, det blir inte roligt ens som ironi för dem eller deras anhöriga.
Den elaka vikarien har jag gallrat trots bara ett lån (till mig). Nu hamnar den i papperskorgen!

Läs även mitt andra inlägg om boken.

5 kommentarer:

 1. Jag har också gallrat boken från mitt skolbibliotek! En osmaklig bok!

  SvaraRadera
 2. Men är det inte låntagaren som skall avgöra om boken är dålig eller inte?

  SvaraRadera
 3. Shame on you! Det er ikke dit job som bibliotekar at bestemme hvad som er godt eller skidt. En god bibliotekar formidler litteratur udanset om man selv kan lide den eller ej.

  Jesper Mikkelsen
  Bibliotekar, Danmark

  SvaraRadera
 4. Min dotter, 11 år, älskade boken. Är jag en dålig pappa?

  SvaraRadera
 5. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år. Där hör den definitivt inte hemma. Vi har också gallrat den. Visst är det låntagaren som väljer om boken är bra, men när det gäller barnlitteratur så måste väl vi vuxna också ha ett ansvar för vad vi sätter i händerna på dem? Särskilt när det gäller de små barnen.

  SvaraRadera