torsdag 21 januari 2021

Fotboll och svåra känslor

Adam älskar fotboll mer än något annat. Hans största dröm är att spela i VM, det gäller bara att ta sig dit. Sista sparken och Tänk bara fotboll handlar om så mycket mer än fotboll dock. I de olika böckerna måste Adam ta i tu med olika svåra känslor man som barn, och vuxen, kan känna till och från. 

Sista sparken börjar faktiskt med att Adam blir så arg på en motståndare att det slutar med slagsmål. Mamma säger att han får sluta med fotbollen om han blir så arg igen, vilket är något som Adam självklart inte vill. Han försöker sitt bästa men det är inte lätt att kontrollera sin ilska alla gånger när man tycker att någon gör fel eller när ens störiga lillebror härmar. Men det blir särskilt svårt när motståndarlagets målvakt säger taskiga saker som ingen annan hör. 

I Tänk bara fotboll har laget samlat in pengar och de ska nu få åka på cup! Adam ser verkligen fram emot det tills tränaren Maja säger att de ska sova över en natt. Adam blir förskräckt, han har aldrig sovit borta. Det går bara inte att sova om inte mamma finns där. Men det kan han ju inte erkänna, då kommer ju alla att tro att han är en fegis. Det som skulle bli så roligt med cup förvandlas till en jobbig hemlighet han inte kan berätta. 

Jag gillade båda böckerna och Anette Eggert får läsaren att hamna i Adams fotbollsskor. Böckerna är lätta att läsa och passar bra för de som börjat läsa lite mer text. Berättelserna kompletteras av Sofia Falkenhems illustrationer som visar både det mysiga och fartfyllda som händer. För så klart blir det flera fartfyllda fotbollsmatcher!


Två böcker mot en svart bakgrund

Psst!
Åk 4 på Skönadalskolan och Döjsebroskolan kommer under våren att träffa Anette Eggert för en digital skrivarworkshop.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.