fredag 15 januari 2021

Strimmor av hopp

Alla elever i år åtta läser om andra världskriget under våren. De flesta elever läser då också en skönlitterär bok som handlar om kriget. Jag har plockat ihop böckerna som eleverna läser.

Det är:

Boyne, Pojken på bergets topp

Boyne, Pojken i randig pyjamas

Zusak, Boktjuven

Sepetys, Strimmor av hopp

Magorian, Godnatt mister Tom

Olsson, Ulrike och kriget

Jungman, Belägring

Dowswell, Den första vågen (denna bok handlar om första världskriget men vi tog med den för att den är bra och beskriver kriget på ett inlevelsefullt sätt)

Jag hade inte läst Strimmor av hopp förut så jag tog med den hem och läste den under julledigheten. Vilken bok! Strimmor av hopp är oerhört välskriven! Den är så sorglig och känslosam, man kan inte glömma den när sista sidan är utläst.

Huvudpersonen i boken är femtonåriga Lina som lever ett bra liv i Litauen. Året är 1941 och det går rykten om att Stalin tillfångatar litauer.  Linas föräldrar är oroliga men Lina förstår inte varför de skulle ha något att vara orolig över? En kväll kommer deras pappa, som jobbar på universitetet inte hem. Var är han? Varför har han blivit försenad? Plötsligt knackar det hårt på dörren hemma hos Lina, hennes lillebror Jonas och deras rädda mamma. Lina har bara nattlinnet på sig och på de tjugo minuter som de får på sig att packa det nödvändiga hinner Lina inte byta om. Hon får ge sig iväg i nattlinnet.

Sedan följer berättelsen om den lilla familjens bortförande och fångenskap. De är tillsammans med andra litauer som också blivit tillfångatagna. De förs under vidriga omständigheter iväg på ett tåg mot Sibirien och arbetsläger där. Lina och Jonas mamma håller hoppet levande om att de en dag ska komma tillbaka till Litauen, till sitt hus och återförenas med pappa. Ju längre tiden går börjar Lina alltmer tvivla på att det blir så. Kommer de ens att överleva?

Deporteringe av balter under andra världskriget är inte så välkänd. Det är viktigt att historien inte glöms bort och jag är glad att en del elever här på skolan läser och diskuterar denna bok. Strimmor av hopp beskriver denna mörka del av Europas historia mycket väl. Du berörs verkligen när du läser boken och som det står på framsidan av den utgåvan jag har läst "Läs boken, och fråga dig själv: Hade jag överlevt?" 

Ninni har tidigare skrivit om boken här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.