tisdag 12 januari 2021

Andra delen av ”Boken om stoft”

 Philip Pullman skrev boken ”Guldkompassen” 1997. Det är den första boken i trilogin ”Den mörka materian” som följs av ”Den skarpa eggen” och ”Bärnstenskikaren”. Böckerna blev väldigt populära och jag tror att en del av tjusningen är att de olika världarna existerar samtidigt, liksom i böckerna om Harry Potter.

Lyra är i 11 årsåldern när ”Guldkompassen” startar och hon dras in ett äventyr som är svårslaget och som innehåller häxor, svek, vänskap och talande, intelligenta isbjörnar. Ett föremål är oerhört betydelsefullt, nämligen Alethiometern, guldkompassen, som rätt avläst kan avslöja väl förborgade hemligheter.

 ”Guldkompassen” filmatiserades 2007 med Nicole Kidman och Daniel Craig i huvudrollerna, men den blev ingen succé. Jag försökte se den, men filmen lyckades inte förklara sakernas tillstånd så de blev begripliga, tyvärr. 

2019 gjorde BBC en tvserie ”His dark materials” av böckerna, där säsong ett täcker första boken och säsong två den andra osv. Berättelsen gör sig bättre i tvserieformat, mest pga att den får tid att gå på djupet i viktiga saker.

När tredje delen av ”Den mörka materian” var färdigskriven så beslutade sig Pullman för att bygga ut serien med tre böcker till, ” Boken om stoft”. I första boken, ”Lyras resa”, träffar läsaren Lyra när hon är ett spädbarn, alltså 10 år innan äventyren i ”Guldkompassen”. I del två, ”Det hemliga riket”, har Lyra fyllt 20 år, och boken utspelar sig följaktligen 7 år efter ””Bärnstenskikaren”. 

Även i denna bok så får vi följa Lyra på en spännande resa, där jag tillslut var tvungen att skriva upp var de olika personerna var för att hålla reda på dem. Hon ses som en paria av omständigheter som jag inte avslöjar här, men som är en följd av händelser i äldre äventyr, hon möter faror, men även hjälpsamhet. Hon får avslöjanden om sitt liv som ställer saker på ända, men det får även andra personer. Nästan ingenting är vad det ser ut som, och för att bli hel så måste Lyra hitta till en plats som berättas om i sagor och sägner. Finns den, eller inte? En riktig cliffhanger avslutar boken, och jag längtar efter nästa för att få slutet på berättelsen om Lyra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.