fredag 15 januari 2021

Den osynliga flickan, tecknad film

 Den osynliga flickan, Parvanas vandring och Lerlägret av författaren Deborah Ellis är tre böcker som utspelar sig i Afghanistan, under styre av talibanerna. Afghanistan har i princip varit i krig sedan mitten av 1980 talet, då landet blev ockuperat av Sovjetunionen.

Parvana elva år, bor i Kabul med sina föräldrar. Pappan försörjer familjen genom att skriva brev åt människor, som inte själva kan skriva. En dag försvinner pappan, han blir fängslad av regimen. Vem skall nu handla mat och hämta vatten åt familjen? Kvinnor får inte gå ut om de inte har sällskap av en man. Lösningen blir att Parvana klär ut sig till pojke och blir "den osynliga flickan".

Böckerna om Parvana är otroligt välskrivna och bygger på verkliga förhållanden. Läsaren kan verkligen leva sig in i hur det är att vara Parvana, som trots otroligt hårda livsvillkor har både humor och en oerhörd förmåga att hitta lösningar. 

Vårt Skolbiblioteksteam har skrivit lärarhandledningar till Den osynliga flickan och Parvanas vandring.

  
Nu kommer också Den osynliga flickan, som tecknad film. Det är den irländska animationsstudion Cartoon Saloon, som producerat filmen. Samma studio, som gjort Wolfwalkers. 

En recension av filmen Den osynliga flickan kan du läsa här:https://www.dn.se/kultur/den-osynliga-flickan-ett-magiskt-aventyr-i-skuggan-av-talibanerna/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.