torsdag 8 oktober 2020

Skräck och spänning för de yngsta-Bokmässan

 Det är så roligt att tecknade serier fått en helt annan status idag än för tio år sedan till exempel. Jag tycker man bör se tecknade serier, som en egen litterär genre, med sina egna utvecklingsmöjligheter och inte som en "undergrupp" till annan litteratur. Men som sagt, den tecknade seriens status har höjts. Ett av de seminarier jag följde på Bokmässan i år, var Skräck och spänning, för de yngsta-ett samtal med Peter Bergting och Henrik Jonsson. De är två av Sveriges mest kända illustratörer och tecknare. Peter Bergting har illustrerat många fantasyböcker och är även serietecknare (Domovi, Hellboy, Vi kommer snart hem igen)och Henrik Jonsson (PAX, Batman, Fantomen) med mera. 

Nu har båda två kommit ut med varsin bok för yngre barn (4-8) De yngsta barnen vill väldigt gärna läsa spänning och skräck, men allt som oftast får de tag i en bok för betydligt äldre barn, som ser saftigt läskig ut på framsidan. Inte så lyckat alla gånger. Barnen blir onödigt rädda, vi bibliotekarier får kanske en tillsägelse av missnöjda föräldrar. Med Peter Bergtings nya böcker Jordens hjältar: Megastrålen och Robotvalpar och Henrik Jonssons skräckfyllda godnattsaga, De kom om natten, har vi nu något riktigt läskigt (men inte för läskigt att sätta i händerna på de små.) 

Vad är då skillnaden mot andra läskiga sagor? Illustrationerna skulle jag säga, SÅ skickligt gjorda. Båda författarna har läst mycket skräck, som barn och unga och tonar ner faran med att introducera skräck för barn. Det är bra att bli skrämd ibland, säger Henrik Jonsson. Då tränar man på att möta läskiga saker senare i livet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.